Nyheder

Hvor kommer glæden fra?

6. juli 2011

Hvorfor bliver vi i bedre humør af motion? Endorfinerne får ofte ”skylden”, men et studie af mus gav et pudsigt resultat.

Det er velkendt, at humøret bliver bedre af motion. Skælmske tunger vil påstå, at det hænger sammen med, at det er så dejligt, når det er overstået. De mere seriøse vil sige, at det skyldes endorfinerne, hjernens egen morfin/lykkepille, der pumpes ud i blodårerne, når pulsen går i vejret. Men hvad er det præcis, der sker? Amerikanske forskere fra National Institute of Mental Health besluttede at lave et forsøg med mus, for at se om deres adfærd kunne sammenlignes med menneskelig ditto.

Stress blandt mus

Ved eksperimentet brugte forskerne to slags mus af hankøn. Den ene type var stærk og aggressiv, den anden type var mere føjelig og svag. Alfahannerne blev placeret i hver deres bur, mens de svage mus senere blev lukket ind til dem – kun beskyttet af en glasplade. Alfahannerne begyndte hurtigt at opføre sig som brutale bøller, og når man fjernede glaspladen i kort tid, måtte man holde fat i alfahannerne, hvis de ikke skulle gøre skade på de svage mus. De svage mus udviste til gengæld meget nervøs og underdanig adfærd.

Musene blev nervevrag

Efter to uger var de svage mus regulære nervevrag. Når man tog musene ud af burene og udsatte dem for stressende situationer, reagerede de med angst-lignende adfærd. De stivnede eller løb bort til mørke hjørner. Alt gjorde dem nervøse.

Motion mindskede stress

Men denne udvikling var markant mindre i en gruppe af svage mus, der fik adgang til de velkendte løbehjul og spændende labyrinter. Disse mus reagerede slet ikke på samme måde, når de blev udsat for stressende situationer. De stivnede ikke, og de løb ikke over i et mørkt hjørne.

Man undersøgte de stress-resistente mus’ hjerner og fandt ud af, at motionen skabte en øget aktivitet i den del af musehjernen, der har at gøre med at håndtere følelser hos såvel mus som mennesker. Der var meget mindre aktivitet i den del af hjernen hos de mus, der ikke havde adgang til motion.

Moderat motion bedrer humøret

Selvfølgelig er mus ikke mennesker. Men forskerne mener, at netop dette forsøg på sin vis fint repræsenterer menneskelige relationer. Hierarkier, der holdes i hævd med chikane og resulterer i stress, findes ofte blandt mennesker.

Ifølge forskerne kræver det ikke timers daglig træning at opnå et bedre humør. Musene i forsøget løb kun når de havde lyst og så længe, de havde lyst. Faktisk viser andre studier, at overdreven hård træning kan bidrage til angst. Moderat motion giver mest humør for pengene. Stå af bussen et stoppested før, tag trappen i stedet for elevatoren og gå eller cykl, når tiden er til at droppe de motoriserede transportformer.

Kilde: The New York Times

Forrige artikelVand stabiliserer blodsukker

Næste artikelVeggiesmør med urter