Nyheder

Hvor længe kan din krop klare sig uden mad?

22. februar 2012

De fleste eksperter vurderer, at en rask voksen kan overleve på vand i en måned, men det nylige fund af en indesneet svensker tyder på, at kroppen faktisk kan klare sig dobbelt så længe.

Kroppen skal have vand

Den menneskelige krop skal have en vis mængde næring hver dag for at fungere optimalt. Men faktisk kan du overleve ganske længe på vand alene. Videnskaben ved ikke præcist hvor længe, da det vil være etisk uforsvarligt at lave forsøg med.

 

To måneder på vand

Den svenske mand, der fredag i sidste uge blev fundet efter at have været sneet inde i sin bil, får forskerne til at gætte på, hvordan det kan lade sig gøre at overleve i to måneder uden mad. Peter Skyllberg på 44 år har nemlig kun haft adgang til sne og muligvis et par chokoladebarer.

To måneder kun på vand er længe. Faktisk er det dobbelt så lang tid, som de fleste eksperter mener, at det er muligt at klare sig.

Læs også: Tungen lyver aldrig: Afslører din sundhedstilstand

Kroppen går i dvale

Nogle læger mener, at svenskerens krop er gået i en slags dvaletilstand, hvilket kan forklare, at han har kunnet klare sig næsten uden næring. Dvaletilstande ser man normalt hos dyr, f.eks. bjørne, der går i hi for vinteren.

 

Sult i to måneder

– Sult i en måned kan kroppen tolerere, hvis den får vand at drikke. Har du kropsfedt, kan du overleve endnu længere, men du ender med at ligne en, der kommer fra en koncentrationslejr, siger læge Ulf Segerberg til independent.ie.

Ulf Segerberg arbejder på Norrland Universitetssygehus, hvor Peter Skyllberg blev bragt til, efter han blev fundet. Lægen vurderer, at den afkræftede mand har tabt 15-20 kg i løbet af de to måneder.

Læs også: Styrk dit immunforsvar med de rette næringsstoffer

I fængsel på vand og salt

Det tyder altså på, at et voksent menneske kan klare sig helt op til to måneder uden mad. Det underbygges af observationer af folk på sultestrejke.

– Det er måske muligt at overleve 60 dage på vand alene. Det har vi set i forbindelse med IRA-sultestrejkerne, siger retsmediciner Jason Payne-James til irske independent.ie.

Retsmedicineren henviser til en nordirsk sag fra 1981, hvor omkring 25 IRA-fanger sultestrejkede i fængslet. Fangerne indtog kun vand og salt, som er vigtigt, fordi det binder mineralerne i kroppen.

– 40 procent af dem var døde efter to en halv måned. Det er noget af det sikreste viden, man har om, hvor længe man kan leve uden mad, siger Jens Kondrup, overlæge på Rigshospitalets Ernæringsenhed, til Ritzau.

Kilder: independent.ie, dr.dk, Ritzau

Forrige artikelHvilken sundhedstype er du?

Næste artikelEn blodprøve afslører forelskelse