Krop

Hvor mange tungmetaller får du?

24. november 2015

At forurening med tungmetaller er farligt og skadeligt, er de færreste i tvivl om. Men forureningen er ikke synlig med det blotte øje, så hvordan undgår man en forgiftning? Her kan det lille spormineral selen hjælpe.

Tungmetaller findes helt naturligt i naturen – men i meget små mængder. Menneskets leg med tungmetaller, og især det praktiske kviksølv, har gennem industrialiseringen tippet denne fine balance betragteligt. Vi har oven i købet selv lagt det i tænderne, hvilket her bare seks år efter at amalgam-fyldningerne blev fjernet som gængs materiale hos tandlægen, allerede føles som en virkelig tåbelig idé til at starte med.

Problemet er kort sagt, at selvom vi i Vesten er blevet klogere, så er forureningen allerede sket – og den fortsætter med at ske fra de dele af verden, hvor menneskeliv stadig er meget lidt værd. Halveringstiden på et tungmetal som kviksølv er alt for lang til, at vi får ryddet op i vores levetid, og verdenshavene deler ikke vores grænser, når det kommer til forurening.

Hvad kan vi så gøre?

Advarsler mod fisk til gravide og stop for amalgam ved tandlægen sender et signal om, at vores myndigheder er pinligt bevidste om faren ved kviksølv. Kviksølv hober sig nemlig op, og jo længere op i fødekæden, vi kommer, jo mere indtager vi. Ligesom det ophober sig i vores organisme og måske frigives til børn under graviditet og amning.

På Grønland og Færøerne, hvor der spises mange store havdyr, kan der således måles store mængder kviksølv i befolkningen. Der er dog et interessant forhold, der samtidigt gør sig gældende: Den samme befolkning udviser ikke symptomer på forgiftning, som andre ville gøre med de mængder kviksølv.

Det mener man skyldes, at deres kost også er særdeles selenholdig. Det lille spormineral, som vi i Danmark ikke får særlig meget af gennem vores kost, er nemlig en af fordelene ved at spise fisk.

Man ved, at selen binder sig til methyl-kviksølv, og at man derved kan modvirke de giftige effekter ved kviksølv. Så når du spiser fisk, vil du ofte få kviksølv, men samtidigt selen, der binder tungmetallet og uskadeliggør det.

Vi har behov for ekstra selen

Når selen har bundet sig til kviksølv, er det dog ikke til gavn for kroppen på anden vis. Man skulle selvfølgelig mene, at fjernelsen af et tungmetals skadelige virkning er gavn nok, men vi behøver faktisk selen til andre formål i kroppen.

Da vores landbrugsjord er fattig på selen, og fiskene får selen bundet til kviksølv, bør vi se på, om vi skal have selen som tilskud. Selen er giftigt i store mængder, men får vi for lidt, berører det over tid rigtig mange funktioner i vores krop.

SelenoPrecise er en godkendt organisk selenråvare med meget høj optagelighed, som bruges både i kosttilskud og lægemidler. SelenoPrecise har i flere undersøgelser vist sig at kunne gøre en forskel – på alt fra hjertesundhed til stofskifte og kræft. Umiddelbart vil du ikke have symptomer, hvis du mangler selen, men manglen på spormineralet vil over tid kunne føre til, at din risiko for nogle af de store sygdomme bliver større.

 

Har du amalgamplomber?

Kviksølv i tænderne kan for nogle føre til forgiftningssymptomer. Når vi drikker, især varme drikke, tygger, især tyggegummi og skærer tænder, frigives lidt af kviksølvet fra amalgamplomberne.

Hvis du ikke har symptomer, er det dog sikrere at lade plomberne blive, da den største risiko for forgiftning opstår ved fjernelsen.

Når du skal have fjernet amalgamplomber, er det en rigtig god idé at tage selen både før og efter. Vær sikker på, at din tandlæge fjerner amalgam på forsvarlig vis (dækker din mund af, så små stykker ikke ender i svælget på dig).

Tag også aktivt kul op til indgrebet, der hjælper med at føre evt. rester af kviksølv, der alligevel måtte komme ind i kroppen, ud igen. C-vitamin og alger, der kan hjælpe kroppen med at udskille giftstoffer, kan også være en god idé.

 

Hvad gør kviksølv ved os?

Når kviksølv ophobes i kroppen, sker det typisk i fedtvæv i vores organer – som hjernen, leveren, nyrerne og skjoldbruskkirtlen.

Symptomerne på kronisk kviksølvforgiftning er mange, f.eks.:

– unormal træthed

– smerter

– hukommelses- og koncentrationsproblemer

– angst og personlighedsforstyrrelser

– svimmelhed

– kredsløbsforstyrrelser

– allergi og astma

– mavetarmproblemer m.m.

Når især gravide frarådes for meget fisk, handler det om, at kviksølv bl.a. kan påvirke barnets hjerne, så det bliver mindre intelligent og i værste fald retarderet.

 

Forrige artikelStråler og kemi: Den usynlige forurening

Næste artikelPesticid-regn på økofrugt