De danske forældre er for søde og vil ikke virke sukkerforskrækkede. Og så har de ikke styr på det skjulte sukker.
De fleste forældre ved det dog godt: Sukker er ikke sundt og skal begrænses. Så fredag aften er slikaften, og ellers er sukkerskålen forsvarligt låst inde. Nej, sådan ser virkeligheden ikke helt ud, for samtidigt er forældrene bange for at virke sukkerforskrækkede, ligesom de er ikke har helt styr på, i hvor høj grad sukker optræder i andet end slik og kager.
Så selvom forældrene har regler og retningslinjer for, hvad børnene må få af sukker i løbet af ugen, er hverdagen sjældent sukkerfri. Det viser en undersøgelse fra DTU, hvor 16 forældrepar med børn i alderen 3-10 år har ladet sig interviewe om sukkervaner i familien. Tendenserne, der går igen i undersøgelsen, som endnu ikke er offentliggjort, er:
Når børn får sukker i løbet af ugen – og udenfor de ’lovlige’ tidsrum – er det bl.a., fordi forældrene er bange for at virke sukkerforskrækkede eller fanatiske over for andre – f.eks. når kammerater er på besøg.
Børns plageri i supermarkedet bærer åbenbart også frugt, for disse situationer nævnes som en anden af grundene til, at forældre tillader slik, kage og sukkervand uden for det aftalte sukkertidsrum.
Nogle af sukkerfælderne ryger forældrene dog i, fordi de ikke ved bedre. De vil gerne tilbyde et sundt mellemmåltid til børnene i stedet for slik og kager. Men det er ikke alle ’sunde’ alternativer, der er lige sunde eller fri for sukker.
Saftevand, kiks, yoghurt, brød med marmelade og pålægschokolade opfattes af nogle forældre som et sundere alternativ til slik. Desværre er de fleste af disse alternativer fyldt med sukker. Og uanset hensigten tæller det sammen på børnenes sukkerkonto – så meget, at de faktisk burde springe fredagsslikken over for at holde sig til den anbefalede sukkermængde.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 6 år højst indtager 30-40 gram sukker om dagen, mens børn over 6 kan få lov at knibe sig op på 45-55 gram om dagen. Faktisk får tre ud af fire børn mere end det.
De anbefalede mængder sukker gælder ikke frugtsukker, men sukker, der er tilsat forarbejdet mad.
Der er rigtig meget mad, der bliver tilsat sukker. Både som små mængder i almindelig mad som pålæg, brød og middagsretter. Og i store mængder i morgenmadsprodukter, kiks og mellemmåltider.
F.eks. indeholder disse fødevarer, så mange gram sukker pr. 100 gram:
Yoghurt med frugt: 4,5 gram
Cornflakes: 5,0 gram
Tomatketchup: 7,6 gram
Mariekiks: 20,0 gram
Mysli: 3,5 gram
Syltetøj: 65,7 gram
En halv liter cola indeholder 50 gram sukker, mens en lille pose matadormiks på 100 gram tilfører kroppen 45 gram sukker. Så lidt hurtig hovedregning afslører, at sådan en menu er det dobbelte af, hvad dagens sukkerration må bestå af.
Så overvej, om fredagsslik behøver inkludere sodavand, eller om noget kan erstattes af en lækker frugtsalat, friskpresset frugtjuice eller varme popcorn.
Gør det også til en vane at studere varedeklarationen for sukker. I starten vil du måske blive overrasket over sukkerindholdet i nogle af de mere almindelige forarbejdede fødevarer, men det vil højne din bevidsthed. Måske kan du finde sundere alternativer eller lave dem selv?
Kilde: altomkost.dk, dagenssundhed.dk
(Oprettet den 31. januar 2011)