Træthed, småskranten og jævn utilpashed får mange til at spørge sig selv: Får jeg nok af alt det, jeg skal have? Naturli har besøgt fire behandlere, der har hver deres metode til at finde svaret.
Du har måske oplevet at føle dig mere eller mindre træt og skidt tilpas i længere tid. Du går til din praktiserende læge, bliver undersøgt og får taget diverse prøver. Du får at vide, at du ingenting fejler. Eller at det eventuelt kan være noget psykisk.
Svaret har måske ikke hjulpet dig videre, så måske er der andre tilgange til dine problemer? Vi har spurgt fire behandlere: en biopat, en klinisk diætist, en kinesiolog og en ernæringsterapeut, der arbejder med håranalyse, om der kunne være andre muligheder.
Anne Straarup, driver med datteren Birthe Straarup kinesiologi-klinik i Ruds Vedby:
– Vi fører først en journal over klientens ubalancer af fysisk, psykisk og kemisk karakter. På briksen tester vi energiubalancer ved hjælp af en muskeltest (en sammentrukken muskel). Det er en kendsgerning, at vi fra avlingsøjeblikket og til dette nu indeholder alle oplysninger i vores DNA. Muskeltesten viser, hvordan den pågældende krops ubalancer forholder sig til hinanden, og hvor det er hensigtsmæssigt at sætte ind med kosttilskud, homøopati, emotionel terapi eller andet, siger Anne Straarup.
– Vigtigt er det at sørge for at indtage vand. Mange er ikke klar over, at når man drikker kaffe, rødvin eller cola, forbruger man meget vand, man bliver dehydreret, men føler sig alligevel ikke tørstig. To liter vand dagligt er et generelt minimum for et voksent menneske.
Anne Straarup kan bruge metoden til hvad som helst, og uanset om det gælder børn, unge eller ældre. Hun har især konstateret, at alt for mange unge er i ubalance, fordi de ryger, spiser og drikker helt forkert. Her er det vigtigt at give dem viden om at spise og drikke rigtigt.
– Hos mange klienter viser testen problemer omkring forbrænding, lever, nyre og binyre, fordi mennesker ikke er bevidste nok om, hvor vigtig kosten er. Det er i høj grad dét, vi putter i munden, vi bliver syge eller raske af. Vi ser det som et problem, at børn og voksne i dag spiser mælkeprodukter – uanset hvilke – fordi køerne i dag får mange hormoner og ekstra proteiner i foderet, for at mælkeydelsen kan blive større. Disse ting går direkte over i mælken og videre ind i den, som spiser/drikker mælken og forårsager ubalancer hos børn og voksne.
Eksempel fra klinikken– Jeg havde som klient en kvinde, som havde taget insulin i 47 år, med alle de bivirkninger det gav. Hun kvittede alle mælkeprodukter og begyndte i stedet at bruge soja og sojaprodukter, selvfølgelig økologiske, og kunne gå ned på halv dosis i sit insulin. Lægerne siger, at det ikke kan passe, men det kan det altså, slutter Anne Straarup. |
Anne Catherine Færgemann fra Nordic Clinic i København har arbejdet på Rigshospitalet med anoreksi, diabetes, hjerte-karsygdomme og mave-tarmsygdomme. Master i ernæringsmedicin ved universitetet i Surrey, England:
– Ofte er det tarmen, der er vores centrale punkt i behandlingen, fordi størstedelen af immunapparatets celler sidder der, men også fordi rigtig mange problemstillinger kan udspringe fra tarmen. Folk kan komme herind og tro, de har et helt andet problem, og pludselig kigger vi på fordøjelsen, tarmen. Nogle er f.eks. kommet med eksem, og når vi har arbejdet tarmflora- og ernæringsmæssigt med dem, er eksemen blevet lindret, fortælle Anne Catherine Færgemann.
For at finde den bedste behandling til den enkelte benyttes der laboratorieanalyser. Dette giver et objektivt billede af kroppens komplekse biokemi. Der benyttes bl.a. kost og kosttilskud til at rette op på forstyrrelserne i kroppen.
– Det kommer selvfølgelig an på, hvad problemet er, og der benytter vi et omfattende spørgeskema, men hvis jeg f.eks. ønskede at måle din tarmfunktion, ville det være gennem afføringsprøver, som bliver sendt til laboratoriet, hvor der bliver målt alt fra den gode tarmflora til samtlige bakterier, parasitter osv., men også på immunfunktion, fordøjelsesmarkører og betændelsestilstande i tarmene..
Træthed kan være mangler på essentielle næringsstoffer i forhold til energiproduktionen – bl.a. B-vitamin og Q10, men også andre mangler.
– For mig ligger styrken i vores metode i, at man kan gøre noget godt for sig selv med naturlige midler. Vi arbejder med dokumenterede, specifikke næringsstoffer, som vi ved rigtig meget om. Det er ikke noget, vi bare sidder og finder på. Selvfølgelig skal kosttilskud og vitaminer behandles med respekt, men der bruger vi netop analyserne til at kontrollere.
Der er så meget at hente ved kosten, at den er et centralt emne for Anne Cathrine Færgemann. Hun anbefaler gerne mere end 600 gram frugt og grønt om dagen. Et højere indtag har ifølge studier vist at have yderligere sundhedsfremmende effekt. Udover træthed kommer mange til klinikken med irriteret tyktarm, hudproblemer, børn med adfærdsproblemer i autismespektret, ADHD, hvor adfærdsvanskelighederne ofte er kombi-neret med maveproblemer, eksemer og allergier.
Eksempel fra klinikken– En kvinde led af maveproblemer og regelmæssig hovedpine. Laboratorieanalyser viste overvækst af uhensigtsmæssige mikroorganismer (svamp og parasitter i tarmen). Vi fandt ud af, at hun reagerede på forskellige fødevarer, som simpelt hen trickede hovedpinen, og gjorde, at hendes mave fik det dårligere. – Så snart svampen kom under kontrol, ned i niveau og ikke provokerede, fik hun det bedre. Hun begyndte at tåle maden bedre og havde ikke så megen hovedpine. Hun skulle undgå mælk, gluten plus en række andre fødevarer. Det er jo den slags, vi spiser rigtig meget af og derfor også tit kommer til at reagere på. Senere fortalte kvinden, at hun én gang havde drukket en kop kakao, som hun havde vældig lyst til – og hovedpinen meldte sig omgående! Når man undgår bestemte fødevarer, reducerer man samtidig vigtige næringsstoffer fra selvsamme fødevarer, så det er vigtigt at erstatte med andre fødevarer eller kosttilskud, der opfylder behovet, tilføjer Anne Catherine Færgemann. |
Torunn Laksafoss, leder af Naturopathuddannelsen i Danmark:
– Primært interviewer jeg klienten, hvor jeg kombinerer min viden fra biopatien med min baggrund som biokemiker. Som supplement foretager jeg altid en bioresonansmåling med min Biotron, et biopatisk testapparat, for at runde status af. På den måde kommer jeg rundt om ernæring, vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter samt symbiose. Ved selve målingen med Biotronen sender jeg lette elektriske bølger gennem klientens krop, alt imens jeg samtidig måler, hvor meget modstand kroppen har i sig over for det målte produkt, svarer Torunn Laksafoss.
– Som eksempel kan tages måling af zink. Hvis kroppen mangler zink, vil den ikke have særlig megen modstand, og mit apparat vil slå kraftigt ud. Har kroppen tilstrækkeligt med zink, vil apparatet give tilsvarende mindre udslag. Biotronen kan dermed afsløre mangler mv., som ikke kommer til udtryk under interviewet.
Selve behandlingens force, mener Torunn Laksafoss, ligger i det holistiske. I stedet for høje doser af det anbefalede, skal det tilpasses i forhold til hinanden. Synergieffekten er nemlig stærkere end store doser.
– Mange af klienterne har problemer med deres tarmsystem, hvilket ofte medfører, at de generelt føler sig utilpas, har let kvalme og hovedpine. De kan også have reaktioner fra kosten, uden at det er allergi, samt udpræget træthed. For manges vedkommende er det en stor hjælp alene at få styr på tarmfloraen, korrigere kosten og få styrket de andre indre organer. Jeg supplerer ofte med tilskud for at give dem mere energi inden for kort tid.
Mange klienter kommer med tilbagevendende infektioner. Den ene penicillinkur efter den anden har ikke gjort det bedre.
– Her er tale om, at de har dannet en såkaldt biofilm uden på nogle af deres slimhinder. Bag biofilmen ligger der kolonier af bakterier og svampe beskyttet i en dvaletilstand. Deres manglende celledeling forhindrer penicillinen i at virke og giver samtidig kolonien mulighed for at danne toksiner til stort ubehag for patienten.
Urter eller hvidløgsprodukter kan fjerne biofilmen, mens klienterne skal have støttet udrensningsorganer og tarmsystem for at undgå at blive alt for påvirket af de toksiner, der frigives ved behandlingen.
Eksempel fra klinikken– En klient med Colitis Ulcerosa (tyktarmsbetændelse) havde fra lægens side fået konstateret glutenallergi. Selv om jeg normalt ikke går fanatisk ind på kosten, var der her behov for drastiske ændringer. Klienten fik konstateret sygdommen i april 2002. Havde daglige blødninger samt hyppig afføring. Er i dag fuldstændig rask. Min behandling gik især på ernæringen, glutenfri kost og fuldstændig udelukkelse af mælk. Kun sukker fra frugt samt et minimum af honning. Der blev givet immunstimulerende og antiinflammatoriske urter samt optimeret med vitaminer, mineraler, fiskeolie og probiotika. – Vedkommende havde stabil fremgang, med få tilbagefald, og var medicinfri under hele forløbet. Efter cirka et års behandling følte hun sig frisk. Efterfølgende fik hun undersøgt tyktarmen i anden forbindelse, og resultatet viste en intakt tarmslimhinde. |
Eva Lydeking Olsen, Klinik for Optimal Næring i København:
– Det vigtigste er næsten at høre, hvordan forløbet startede, hvad der gik forud, og hvor meget der er lagt i kakkelovnen til de aktuelle problemer.
– Det kan være en vaccination, en antibiotikabehandling, en bilulykke, nye plomber i tænderne inden for de seneste år – et eller andet. Jeg er meget, meget grundig med forløbet, så jeg kan kortlægge, hvordan de forskellige brikker i puslespillet har lavet ballade.
– Har jeg mistanke om, at problemet kan skyldes mineralubalancer, laver jeg en håranalyse. Den kan fortælle en masse. Dårlig mineralhusholdning stammer enten fra, at folk indtager for lidt, forkert eller underlødig mad, eller at deres fordøjelse ikke virker, så de optager for dårligt. De kan også gå rundt med belastninger eller forgiftninger.
– Det er en ret billig analyse, som de fleste har råd til, og jeg kan typisk lægge planer for 6-12 måneder på én håranalyse. Når vi laver en håranalyse hver ottende til tolvte måned, sideløbende med at vi retter mineralbalancen, så får folk det bedre.
Ved en håranalyse klipper man små totter af håret omme i nakken – de inderste tre-fire cm af – cirka en spiseskefuld, som bliver sendt til laboratoriet. Ved hjælp af et såkaldt spektro-fotometer opløses og analyseres håret. Analysen viser, om vedkommende har tungmetaller i kroppen, og først og fremmest om der er kraftige ubalancer.
Folk kommer til Eva Lydeking med gigt og andre smerter, kredsløbsproblemer, almindelig utilpashed. De sover dårligt og er ikke friske nok om dagen. Hun laver mange håranalyser på børn med udviklingsforstyrrelser, autisme, hyperaktivitet og koncentrationsproblemer. Ofte har de dårlig tarmfunktion og store mangler, som kræver tilskud, f.eks. krom og mangan, som får energistofskiftet til at fungere, og selen, fordi vi bor i et selenfattigt område. Det gælder for folk i alle aldre.
– Jeg starter som regel med at give et bredt tilskud og tanker ekstra på, hvor det er nødvendigt. Jeg anbefaler mest muligt nødder, frø og gode grøntsager. Det er dér, vi har mineralerne.
Eksempel fra klinikkenEn 45-årig kvinde havde skrantet i en årrække. Havde haft en masse stress, flere dødsfald i familien. Røget for mange cigaretter og spist for dårligt. Håranalysen viste, at hun havde stor mangel på mineraler. Mangan, molybdæn og selen kunne slet ikke måles, og så havde hun en del kviksølv, skønt hendes plomber var skiftet flere år forinden. Samtidig var der meget høje værdier på kalk og zink, klare tegn på en stresssituation. – Vi tankede på med de tre mineraler sammen med stærk multivitamin og kviksølvud-rensning. Hun fik det bedre og bedre, fik mere energi og sov bedre om natten. Efter syv måneder var de meget skæve værdier på kalk og zink blevet normaliseret. Hun droppede smøgerne og skar ned på kaffen i takt med, at hun fik det bedre, siger Eva Lydeking Olsen. |
Forrige artikelEt helt nyt liv i økologisk kollektiv
Næste artikelRemmetang – Havspagetti med tomatsovs