Nyheder

Hvordan bliver man gammel?

9. april 2007

Et forskerhold på Syddansk Universitet vil have svar på, hvorfor nogle bliver meget gamle, og om det er specielle gener, der har noget med høj alder at gøre.

Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet forsker i, hvorfor mennesker i nogle få familier kan blive meget gamle.

Få danskere opnår nemlig at blive over 90 år gammel, og kun hver 10. dansker over 90 år har en bror eller søster, der også er fyldt 90.

Arvelige gener?Nu vil Center for Aldringsforskning under Syddansk Universitet vide, om det skyldes arvelige gener eller sociale påvirkninger. Omkring 100 danske familier med søskende, der er over 90 år, indgår derfor i en omfattende undersøgelse i samarbejde med tre amerikanske universiteter.

Projektleder Frans Bødker og fire andre besøger de ældre for at indsamle blodprøver og data om helbred, sygdomme og hukommelse. En af de ældre i undersøgelsen er Marie Clausen i Esbjerg.

Søster og bror er 93 og 98Hendes ældste bror er 98 år, hun er selv 93 og har søskende på 91, 88, 81 og 78 år. Fem ud af den oprindelige søskendeflok på syv lever i bedste velgående, og alle er åndsfriske.

– Jeg synes, det er fint med forskning i, hvorfor vi bliver så gamle. Men selv håber jeg ikke at blive lige så gammel som min bror på 98, siger Marie Clausen, der trods jævnlig kontakt med sine søskende synes, at det er lidt ensomt at være gammel.

Især jyder og fynboerIfølge Frans Bødker bor de fleste af de ældre i undersøgelsen i Jylland og på Fyn – og mange af dem har som Marie Clausen i Esbjerg haft hårdt fysisk arbejde livet igennem.

Den ældste, han har besøgt er en kvinde på godt 104 år – med fire søskende over 90 år.

Når alle ældre er blevet interviewet, er det meningen, at deres børn og børnebørn kontaktes.

Undersøgelsen afsluttes i 2009.

Kilde: DR.

Forrige artikelPas på med computerarbejde

Næste artikelSlankekure kan være livsfarlige