Det styrker immunforsvaret, og vi bliver ikke så nemt slået ud, når vi ser lyst på tingene. Men hvordan bliver man lige optimist? Få fire råd.
Der er nogen, der bare har en naturlig evne til at se udveje og muligheder, hvor andre ser tragedier og forhindringer. En krise kan få meget forskellig indflydelse på dit liv – alt efter om du er optimist eller pessimist – hvilket ca. halvdelen af alle amerikanere er ifølge sundhedsmagasinet WebMD.com
Pessimisten kan nærmest med sit evige skeptiske sortsyn fremkalde frygtede situationer – og brokke sig uanset, om det værst tænkelige sker eller ej.
Optimisten er generelt mere tilfreds med sit liv, og kommer lettere over forskellige livskriser – og det er ikke kun psykisk, de ser ud til at få mere ud af livet. De er sundere og har en tendens til at leve lidt længere. Som vi også skrev om i sidste uge, styrker optimisme immunforsvaret.
Men hvad gør man så, hvis man tilhører pessimisterne?
Du kan også blive optimist
Hvis du har en tendens til at fokusere på, at glasset er halvtomt, men gerne vil se det halvfyldt – og få mere ud af livet og større sundhed med en optimistisk tilgang – så har vi fundet et par gode råd:
1. Øvelse gør mester
– også når det gælder om at træne sig selv i positive tanker. Ifølge lederen af Laboratoriet for Positive Følelser og Psykologi på North Carolina Universitety, Barbara Fredrickson, har entusiastiske mennesker mere aktivitet i venstre hjernehalvdel, mens pessimisterne har mest gang i højre hjernehavldel.
Hendes forskning viser, at man med kognitiv omstrukturering kan bevæge sig fra pessimisme over i optimisme. Rent praktisk handler det om at spørge sig selv, når de negative tanker kommer, om der virkelig er en rationel årsag til tanken. Ellers skal du glemme den. Med lidt øvelse undgår du at sætte dig fast i den negative tanke, som pessimister typisk gør.
2. Brug dit bagland
Optimister er bedre til at få kontakt og bruge folk, der kan hjælpe og støtte – det er højst sandsynligt en af grundene til, at de ser ud til bedre at kunne tåle udfordringer. I stedet for at føle at du lægger andre til last, så husk at du også glæder andre ved at spørge om hjælp. De fleste af os bliver både smigrede og føler os nyttige, når vi kan hjælpe.
Optimister forstår således at opruste sig mod livets genvordigheder ved at hive de ressourcer og evner ind, der skal til.
3. Slå stress og uro ned
Pessimisme trives under stressede og urolige forhold. Så hvis du kan finde små åndehuller i hverdagen, hvor du skaber overskud og overblik, giver du optimismen et kick.
Meditation – selv i små doser – hjælper rigtig mange til at få styr på tankerne og følelserne af kaos og dommedag. Så lær at meditere og vær mere tilstede i nuet. Meditation styrker også den venstre hjernehalvdel, som du skal bruge til dine optimistiske tanker.
En hurtig øvelse, når du er sent på den og har svært ved at finde roen og glæden, er at trække vejret dybt tre gange og smile, mens du ånder ud. Så er det svært at være helt sur bagefter.
4. Lær at være taknemmelig
En taknemmelighedsdagbog har stor positiv indflydelse på mange mennesker. Slut dagen af med at skrive tre eller fem ting, som har været gode og positive oplevelser i dagens løb, og som du kan være taknemmelig over. Det er ligegyldigt, hvor små tingene er – måske smagte morgenmaden godt – fordi du kan købe gode råvarer, måske smilede kassedamen – fordi du smilede til hende, eller du fik en kompliment af din kollega – fordi du havde gjort et godt stykke arbejde?
Dagbogen lærer dig efterhånden at fokusere på de positive ting i dit liv, og du vil efterhånden sætte stadigt større pris på, hvor meget du egentlig har at være taknemmelig og glad over. Og hvem kan være pessimistisk og sortsynet, når man har så meget at glæde sig over?
(Oprettet den 16. april 2010)