Hvordan hjælper vi 5-årig ud af sin forstoppelse?

Min datter på 5½ år havde en slem forstoppelse sidste år i november. Hun begyndte på Movicol og fik Lactulose. Hun kom af med det, men der gik kun 1½ måned, så kom det igen.

Vi stoppede med Movicol efter lægens anbefaling efter to uger. Vi startede det op igen i fire mdr. og det fungerede rigtig fint.

Hun drikker fint, tror vi, i børnehaven og herhjemme. Kosten kunne være bedre, men hun er god til at spise varieret i børnehaven. Nu er hun forstoppet igen, efter vi gik ned i Movicol-dosis.

Hun siger hun godt kan komme af med det, og siger der kommer store klumper ud. Hun vil ikke have, vi sidder med hende, når hun er på toilettet, så vi ved faktisk ikke, hvor meget hun kommer af med.

Vi kan dog se på hendes toiletmønster, at hun ikke kommer af med så meget ad gangen, og det gør ondt på hende, da hun nogle gange græder, når hun har afføring. Vi kan også se hendes mave bliver ved at være oppustet, og hendes humør og lyst til at lege er meget formindsket, samt hun er mere træt end normalt.

Der sker meget i børnehaven i øjeblikket og hun er blevet en af de store nu, hvilket jeg har læst mig frem til også kan have en indvirkning.

Ved du om zoneterapi med en behandling ved siden af Movicol kan afhjælpe problemet? Hun har ikke sivende afføring, så noget kommer der ud.

Er der andet end kostomlægning vi kan gøre, for at det ikke kommer igen, ligeså snart vi stopper Movicol?

Hun danser og leger og sidder normalt ikke stille.

På forhånd tak for hjælpen.

Bedste hilsner

MJ

 


 

Rigtigt mange børn går desværre rundt med forstoppelse i lang tid uden, at årsagerne bliver fundet.

Movicol og laktulose er midler, der er gode til at afhjælpe forstoppelsen, og det er rigtig godt, for børn skal selvfølgelig ikke gå rundt og være forstoppede.

Når man er forstoppet, har man ondt, er utilpas, mister ofte appetitten og hele kroppen påvirkes negativt. Forstoppelse påvirker selvfølgelig bakterierne i fordøjelsen, og det har igen betydning for bl.a. immunforsvaret.

Men Movicol og laktulose fjerner sjældent årsagen til forstoppelse. Det er derfor I oplever at forstoppelsen kommer igen, når I stopper med at give medicin.

Det er godt, at I har fokus på hendes kost og væske, så det lyder ikke som om, det er her, skoen trykker. Det er også godt, at hun er aktiv og bruger kroppen, da det også er vigtigt for tarmens funktion. Det er rigtigt, at psyken også påvirker fordøjelsen og kan give problemer med forstoppelse.

Det er derfor godt, at I er opmærksomme på, hvad der sker i hendes hverdag. Tag evt. en snak med pædagogerne i børnehaven om jeres datter måske får for meget ansvar.

Der er nogle områder, som jeg derudover varmt vil anbefale jer at sætte ind på.

Find en dygtig kropsbehandler, der kan tjekke din datter for skævheder og påvirkninger bl.a. på den 10. kranienerve, som er med til at regulere fordøjelsen.

Det kan f.eks. være en osteopat, kraniosakral-terapeut eller kiropraktor.

Suppler gerne med zoneterapi, som kan hjælpe med at afbalancere lukkemuskler, tarmbevægelser med mere.

Giv et godt tilskud af gavnlige tarmbakterier – kaldet probiotika. Tarmens bakteriebalance er utrolig vigtig for hele fordøjelsen og også for immunforsvaret. Der findes gode mærker, som gerne må bruges til børn. Til forstoppelse er Probiolax fra NDS et rigtig god bud.

Hvis ikke disse tiltag hjælper i løbet af to-tre uger, så kan det være nødvendigt at se på, om der er nogle fødevarer, der forstyrrer i fordøjelsen lige nu. Man kan sagtens reagere på bestemte madvarer, også selvom man ikke har en klassisk allergi eller intolerance. I kan prøve med udelukkelsesmetoden – især mejeriprodukter og gluten viser sig erfaringsvist at give problemer.

Det kan være en god idé at få individuel vejledning f.eks. af en Børnesundhedsvejleder til at finde frem til, hvilke fødevarer, der evt driller, og hvordan I sikrer en sund kost, hvis noget skal udelukkes.

God bedring med din datters forstoppelse.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

3 kommentarer

 • Birgit Nielsen siger:

  En kinesiolog vil også kunne hjælpe med dette problem. Desuden har allergica fremragende homøopatiske midler til forstoppelse.

 • Henning Rolapp siger:

  Min erfaring er vand – vand – vand.
  Man skal tvinge sig til at drikke meget mere vand end man føler naturlig trang til. Min egen erfaring er, at hvis jeg bare drikker vand efter min væsketrang, så får jeg forstoppelse.
  Hvis jeg derimod drikker vand “efter ordre” 2 liter i døgnet, så går det fint.
  Så modellen er 2 en liter flasker, en til formiddagen og en til eftermiddagen.

  • Henning Rolapp siger:

   Giv også drengen en pakke ROSINER eller måske dadler med i børnehaven så kommer der gang i tarmene.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *