Hvordan kan jeg få hjælp til kost uden penge til diætist?

Jeg har lavt stofskifte gennem 16 år (pga. “hashimotos”). Har også cøliaki, laktoseintolerans, birkpollen-allergi og masser af krydsallergier (f.eks. peanuts, nødder, rå frugt, torsk, skaldyr, soya, linser, ærter mm.) Spiser heller ikke frø og kerner, da jeg har et utal af divertikler. Har også lidt astma, taber håret, det er blevet ekstremt tørt og har bare pletter, lægen ved ikke, om det er Alopecia eller pga. min stofskiftesygdom.

Hovedbunden klør og er meget tør, det samme er huden på kroppen (næsten pergament-agtig). Har også Rosacea, som jeg får Soolantra creme for og laser.

Da jeg har ondt i led og muskler har jeg, på 10 min, fået diagnosen “fibromyalgi”, af en læge, der aldrig har set mig før (jeg afskyr den skraldespands-diagnose).

Min endokrinolog siger, at lavt stofskifte (myxødem) giver de samme problemer, og at bindevævene i hele kroppen hæver indimellem, at dette giver smerter og træthedsproblemer samt hurtig udtrætning og udmattelse. Da dette ligner fibromyalgi-smerter, får man ofte påduttet denne forkerte fibromyalgi-diagnose.

Jeg har som folkepensionist ikke råd til at gå til diætist, da det er alt for dyrt. Jeg kan ikke få gratis hjælp nogle steder. Fik een gang på hospitalet, men det var mest bare et papir-print om cøliaki fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside og en kort snak om, at jeg skulle være obs på alt og kikke godt efter, når jeg køber ind.

Det er alt for UOVERKOMMELIGT at klare alle disse ting alene. At spise ude, rejse og deltage i spisning er blevet helt umuligt. Jeg har ikke bil, så jeg skal slæbe rundt på køletaske i busser mv, når jeg skal noget. Mit liv er dykket 98 pct. socialt pga. dette. Jeg er stoppet med at holde fødselsdage, jul, påske og deltage i noget som helst, hvor der er mad.

Det er for mange ting jeg skal undgå, og jeg føler mig til besvær. Har talt med cøliaki-foreningens diætist, hun sagde, at hun synes, der er så mange ting, jeg ikke må få at spise, at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre. Hun rådede mig til at gå til en diætist, men jeg har jo netop ikke penge til dette med en folkepension.

Kommunen kan intet hjælpe med. Er der nogle, hos jer, der ved hvad jeg kan gøre ?

Jeg er ved at smuldre som menneske.

Mvh den allergiske

 


 

Det er bestemt ikke en let situation, du står i, og jeg kan absolut godt forstå, at du er frustreret, når du ikke kan få hjælp nogen steder fra.

Derfor tænker jeg, at det gælder om at træde et skridt tilbage og forsøge at få et overblik. Når der er mange ting, du ikke tåler, og der er flere udfordringer i forhold til din sundhed, så må du blive din egen ekspert. Kun du ved, hvordan du reagerer, når du spiser noget, du ikke tåler, og hvilken konsekvens det har for dine øvrige problematikker.

Naturligvis vil det være dejligt med en diætist eller én, som kan hjælpe dig til at skabe overblikket, men sådan er det desværre ikke – i hvert fald lige nu.

Derfor er det første jeg vil råde dig til er at skrive alt det ned, du kan tåle + det, du kan spise lidt af en gang i mellem. Ud fra den liste kan du begynde at sammensætte dagens måltider. Begynd med at lave det enkelt og lav måske 2-3 forslag til hvert måltid, som du kan veksle imellem. Når det er på plads, kan du altid udvide paletten. Det vil kunne give dig en ro at vide, at det, du spiser, er i orden, og det kan give dig lidt overskud til andre ting.

Dernæst vil det være fint at skubbe lidt til din afgiftning, fordi når fordøjelsen er udfordret, og du får medicin, kan afgiftningen forringes.

Først og fremmest skal der være flow i din fordøjelse, så du kommer på toilettet hver dag. Du kan stimulere fordøjelsen og afgiftningen ved at spise bitre urter og salater samt citronskal (alt efter, hvad du tåler).

Det kan være rucolasalat. julesalat og radicchiosalat. Du kan også drikke en-to kopper te af mælkebøtte, marietidsel og/eller brændenælde. Desuden kan du tørbørste kroppen (vær lidt blid, hvis huden er meget tynd) og prøv at find en svømmehal i nærheden, der også har infrarød sauna. Infrarød sauna virker både afgiftende og hjælper på de ømme led og muskler. Husk at drikke 1,5 -2 liter vand dagligt og få så meget bevægelse ind i dagen som muligt.

Jeg vil råde dig til at spise mælkesyrebakterier for at optimere din tarmflora og spise havtorn eller drikke usødet havtornsaft (hvis du tåler det), for havtorn kan styrke dine slimhinder i hele kroppen – også i tarmen. Alternativt kan du spise A-vitamin en-to mdr. for at styrke slimhinderne.

Mælkesyrebakterier er ikke billige, hvis de skal være af god kvalitet, men de kan forbedre fordøjelsen. Det kan f.eks. være Udo’s Choice Super 8 eller Super Adult eller Solary Multidophilus 24. En velfungerende fordøjelse er grundlaget for et sundt immunforsvar, hvilket kan hjælpe på at mindske eller forhindre yderligere udvikling af allergier.

Sidst, men ikke mindst vil jeg håbe, at du igen får mod på at deltage i sociale arrangementer på trods af, at der er meget, du ikke kan spise. Når du skal ud, kan du f.eks. spise lidt hjemmefra, så du ikke behøver tage så meget med.

På den måde er du stadig med til den sociale del og kan spise lidt, så du ikke er helt udenfor. Måske du også selv kan tage initiativ til noget socialt, der ikke involverer så meget spisning f.eks. en lille gåtur med en veninde, en tur i svømmehal eller invitere nogen på en kop kaffe/te. Her har du mulighed for at servere noget “almindeligt” for gæsterne, men spise dit eget hjemmebag.

At føle sig til besvær er ikke rart, men mange er heldigvis forstående, hvis man melder ærligt ud, hvorfor man selv har mad med og måske ikke spiser så meget, men gerne vil være med til at hygge og snakke.

Jeg håber, det kan hjælpe dig lidt på vej og op på hesten igen:-)

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

1 kommentar

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg kender ikke noget som hest til din situation, men jeg kan måske alligevel give dig nogle råd. Det som Trine Vesteraa skriver om at skrive dine erfaringer ned anser jeg for helt fundamentalt. Man er nødt til en vis systematik.

  Find de fundamentale ting du skal gøre . Hvis du har noget HAVVAND i nærheden kom ud og bade så meget som muligt, så længe du opfatter det at det gør dig godt.

  Du skal også ud og solbade, hvis din krop kan tåle det, og uden solcreme. Du skal gøre det HER OG NU, året går den forkerte vej og solen er jo ved at forsvinde. Disse 2 ting er vigtige og de er gratis.
  Der må også være nogle grøntsager af forskellig slags du kan tåle. Salater, kål, frugter. Bladgrønt er sikkert altid godt.
  Mine erfaringer fra mig selv er, at jeg har fået for lidt madolier af forskellige slags og sikkert i hele mit liv. I det sydlige Europa, i Sydøstasien m.m. er det en del af deres madkultur at der kommer madolier i deres mad. Herhjemme får vi dyrefedt, -gris, ko m.m. Der er jo nogen der skal få solgt deres produkter.

  Så vi som befolkning betaler sikkert med vores helbred, når vi hjælper landmændene med at få solgt deres produkter.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *