Nyheder

Hvordan lugter et godt sexliv?

Foto: Shutterstock
11. maj 2022

Hvad betyder lugtesansen for dit sexliv? Det har svenske lugtforskere dykket ned i.

Dufte og sex er naturligt forbundne. Når mænd og kvinder kurtiserer, er kropsodøren væsentlig at nedtone. Men hvordan spiller lugtesansen en rolle, når vi har valgt partner? Det har en svensk lugtforsker kigget nærmere på.

Anna Blomkvist er PhD i psykologi ved Stockholms Universitet, og hun har netop forsvaret sin doktorafhandling om lugtesans og relationer. Hun mener, at der er en sammenhæng mellem vores selvopfattede lugtesans og et godt sexliv.

God lugtesans gav mindre utroskab

Blomkvist har sammen med forskerkolleger udarbejdet og analyseret en spørgeskemaundersøgelse. 1107 mennesker deltog. I undersøgelsen skulle de bl.a. svare på en del spørgsmål, der gik på, hvordan de opfattede deres egen lugtesans og sexliv.

Resultaterne viste en sammenhæng: De, der mente, de havde en god lugtesans, havde også et større seksuelt velvære og var mindre tilbøjelige til utroskab.

– Seksuelt velvære måles på forskellige skalaer, herunder hvor meget sex du har, og hvor tilfreds du er med dit sexliv. Når det kommer til seksuelt velvære og utroskabsvariablen, kom vi frem til resultatet ved at ræsonnere over deltagernes bevidsthed omkring det forhold, de var i, siger Anna Blomkvist.

Hun mener, at sammenhængen kan skyldes, at de, der har oplyst, at de havde en god lugtesans, også i højere grad er mere til stede og opfanger forskellige signaler i deres forhold, også via lugt.

Afstressende med partnerens duft

I en anden undersøgelse gennemførte forskerholdet et eksperiment for at se, om partnerens kropslugt kan reducere stress. 34 kvindelige deltagere med mandlige partnere blev udsat for individuelt tilpassede elektriske stød og måtte derefter lugte t-shirts med forskellige dufte: Deres egen, deres partners, en uden duft og en, der lugtede af roser, som er en duft, der er kendt for at have en beroligende effekt.

– Vi spurgte deltagerne, hvor stressede de følte sig, da de fik et elektrisk stød og lugtede. Vi målte også hvor meget de svedte, hvilket er et godt mål for, hvor stresset du er. Den store forskel sås på dem, der lugtede til duften af sig selv eller deres partner, fortæller Anna Blomkvist.

At partnerens duft opfattes som beroligende er noget, som tidligere forskning også viser. Forskellen i denne undersøgelse var, at forskerne også kiggede på tilknytning. Deltagerne skulle svare på spørgsmål, der gav en indikation af, hvor sikker deres forbindelse var.

– Vi så, at jo mere sikker forbindelse de følte til deres partner, jo mere stressdæmpning fik de af at lugte til deres partners skjorte.

– Det er vigtigt at pointere, at det er små effekter, vi har fundet, men som lugtforsker vil jeg sige, at lugt er vigtigt. Der er selvfølgelig andre måder at mindske stress på, såsom mindfulness, men lugt kan også være en del af det, siger Anna Blomkvist.

Lugttab påvirker forholdet

I afhandlingens tredje undersøgelse gennemgik hun og en forskerkollega tidligere forskning om mennesker, der mister lugtesansen. Hvordan det påvirkede deres parforhold. Det viste sig bl.a, at sex og samliv var påvirket af nedsat lugtesans.

– Lugtesansen ser ud til at påvirke parforhold mere, end man skulle tro, og den viden kan være vigtig for dem, der lider af lugttab, for eksempel på grund af covid-19, siger Anna Blomkvist.

Kilde: expressen.se

Forrige artikelTil kamp imod aldersvækkelse

Næste artikelMors stemme mister værdi i teenagealderen

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.