Hvordan overtaler jeg min mor til rejse?

Jeg er er pige på 15 år. Mit dilemma omhandler min mor. Min mor er simpelthen så stram i det, og har nul forståelse for mine behov og ønsker for mit eget liv. Jeg ved ikke, hvorfor hun hele tiden har et behov for at skulle kontrollere mig, men jeg er godt træt af det.

Jeg har gennem min bedste veninde og hendes storesøster (20 år) fået tilbudt, at tage med dem på ferie/shopping i New York her i næste måned, men min mor nægter pure at lade mig tage med?

Jeg har selv penge til indkøb, og min mormor og morfar har tilbudt at betale for rejsen, så i min verden burde det jo slet ikke være hendes beslutning, eftersom jeg har fundet løsninger og en måde at få det hele til at gå op på uden hendes medvirken.

Min mor siger, at det ikke handler om pengene, men om at hun ikke mener, at jeg er gammel nok til at rejse uden hende. Men hun lader mig jo ikke engang tage ind på strøget med veninderne, uden hun er med eller skal hente og bringe. Vi bor inde i byen, så et behov for hente og bringe er der jo ikke ligefrem.

Hvordan får jeg hende til at ændre mening mht. New York? Jeg vil virkelig gerne have den oplevelse med i rygsækken.

Mvh 

Den frustrerede 15-årige

 


 

Det er ikke altid let at blive ’voksen’, når alle andre – især forældrene – også skal kunne følge med …

Jeg tror, at en forudsætning for, at du og din mor kan indgå en aftale er, at I begge forsøger at sætte jer i den andens sted:

1) Din mor skal forsøge at forstå, hvordan du nøje har planlagt denne tur og er ansvarlig nok til at tage med din veninde og hendes voksne storesøster. Dit brev nævner ikke, om din venindes forældre også skal med, men grundlæggende betyder det ikke noget for den snak, du skal have med din mor.

2) Tilsvarende er du også nødt til at forsøge at se det fra din mors vinkel: Hun er måske bekymret eller bange? Ked af, at du ikke er hjemme i ferien? Eller hun er ærgerlig over, at hun bare skal sidde derhjemme og kede sig?

Du er nødt til at bruge nogle kræfter på at finde frem til et kompromis eller nogle betingelser, som din mor kan leve med – ellers får du enten ikke lov til at tage af sted, eller der bliver en rigtig dårlig stemning i den ferie, som I sikkert begge glæder jer til og trænger til.

Tænk over, hvad der kan gøre din mor (og dig) mere tilpas ved at tage af sted. Du kan f.eks. selv definere nogle rammer for, hvad I vil lave derovre (f.eks. shoppe og tage på sight-seeing, men ikke gå i byen om aftenen), og du kan fastlægge nogle fornuftige ringe hjem-tidspunkter på forhånd.

Hvis det slet ikke er spiseligt for din mor, kan det jo også være, at du kunne foreslå, at hun – og en af hendes venner/veninder? – tog med. Så kunne I på forhånd aftale, at du og din veninde og hendes storesøster går ud og shopper alene, mens du og din mors ven/veninde hygger sig sammen om dagen. Så kunne I spise sammen hele flokken om aftenen.

På den måde kunne din mor også få en (tiltrængt?) ”oplevelse i rygsækken”, alt imens hun øver sig på at slippe dig lidt mere fri. Dette er blot et forslag, og jeg håber, at I finder frem til en god løsning, som passer til jeres specifikke situation.

Generelt vil det altid være en god strategi at tage det med at blive voksen i bidder, så både du og din mor kan følge med – netop derfor vil det også være til din mors fordel, at du ikke ’bare’ venter, indtil du bliver 18 med alt det, du gerne vil, og så kaster dig helt grøn og uerfaren ud i det hele, når hun ikke længere kan stoppe dig.

Det er altid godt at øve sig under trygge rammer – det vil din mor garanteret tilslutte sig, når hun tænker over det.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, coach

1 kommentar

  • Susanne Henriksen siger:

    Jeg er ikke sikker på jeg ville turde sende en 15 årig pige til New York. Heller selvom det er sammen med en veninde og en storesøster! Det er en farlig storby meget langt væk fra relativt fredelige Danmark. Måske kunne mor og datter arrangere en tur derover sammen. Jeg er selv mor til 3 nu voksne børn og har været igennem deres frigørelsesproces.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *