Hvordan ser man svamp i fordøjelsen?

Jeg har lige læst dit svar til veninden, som har en veninde med svamp i maven. Så bliver jeg nysgerrig :-).

Hvordan får man konstateret svamp i maven? De ting du nævner, er lige alle de ting, jeg ikke kan tåle. Og så skriver du om en kur. Er der flere ting, man skal undgå? Og kan man slippe af med svampen?

Jeg tåler f.eks. heller ikke tomater og alle former for kål for tiden – kan det også være svamp?

Mange hilsner

fra L

 


 

Tak for spørgsmålet.

For at finde ud af om man har svamp, skal der tages en afføringsprøve. Det gøres gennem Nordic Laboratories, men det er med egenbetaling.

Et hint, om man har svamp i fordøjelsen, kan være, at man har svamp andre steder på kroppen f.eks. skeden, negle og på huden. Fra fordøjelsen vil du kunne mærke symptomer som oppustet mave, luft i maven, diarré, forstoppelse. Du kan have kløe ved endetarmen stor trang til sødt, hvidt brød og frugt. Desuden kan træthed, hovedpine og humørsvingninger være symptomer.

Har du fået penicillinbehandling kan det også være en årsag til overvækst af svamp.

Svampe kan gøre tarmene utætte, og derved kommer der proteiner over i blodbanen, som kroppen danner antistoffer imod. Således opstarter kroppen en allergisk reaktion, som gør, man ikke kan tåle visse fødevarer. Det kan være derfor, du oplever, at der er ting, du ikke tåler.

For at komme svampen til livs, skal kosten bestå af masser af fibre fra fuldkornsprodukter, grøntsager, let fordøjeligt protein fra fisk, fjerkræ, bønner og linser, lidt bær og lidt frugt (ikke mere en 2 stk. dagligt). Du skal undgå sukker og alt, hvad der er sukker i, gær, eddike, hvidt brød og pasta, mælkeprodukter (nogle kan spise lidt syrnede mælkeprodukter), juice, kaffe, øl, vin og spiritus. Dertil kommer fødevarer, som man ellers ikke tåler – det kan i dit tilfælde være grøntsager fra natskyggefamilien, som er: tomat, aubergine, chili, peberfrugt, kartoffel og tobak.

Øger du dit fiberindtag i forhold til, hvad du plejer, så husk at drikke rigeligt med vand.

Udover kostændringer skal der ofte produkter til, der bekæmper svampen. Det kan være hvidløgskapsler, olivenblad, Ipe Roxo – som te eller tabletter. Det kan være nødvendigt at rotere mellem produkterne 1 mdr. ad gangen, så svampen ikke vænner sig til produkterne. Kokosolie indeholder laurin- og caprylsyre, som virker svampedræbende, så brug gerne det i maden.

Mælkesyrebakterier har du brug for til at opbygge en sund mikrobiota (tarmflora). NDS og Udos Choice har gode og stærke produkter.

For at styrke tarmslimhinden har du særligt brug for A- og C-vitamin, zink, men sørg også for at få en god vitamin- og mineralpille. Få sunde uraffinerede fedtstoffer fra f.eks. fisk, hørfrø- og olivenolie, avokado og nødder. Undgå raffinerede og harske olier fra f.eks. fast food, chips, billige olier, kiks og kager. Krom kan mindske trangen til sukker.

Brug gerne bitre fødevarer i maden som citronskræl (skal være økologisk), rucolasalat, valnødder, artiskok, julesalat og drik te af mælkebøtte og marietidsel. Det styrker din afgiftning, som oftest belastes ved svamp.

Du kan kontakte en kostvejleder eller ernæringsterapeut for at få hjælp til at komme af med eventuel svamp.

Du kan også læse mere på internettet eller i bøgerne “Har du svamp” af Eva Lydeking-Olsen, eller “Fordøjelse er en fornøjelse” af Marianne Fjordgård og Eva Lydeking-Olsen.

Jeg håber, det kan hjælpe dig videre.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa

3 kommentarer

 • sofie siger:

  Hej
  Det lyder fuldstændig uoverkommeligt i mit liv, at lave de kostomlægninger, der skal til for at slå svampen ned. De forbudte fødevarer indtager jeg rigtig mange af, og dem man gerne må få, bryder jeg mig ikke om.
  Findes der mon en metode, som er knap så omfattende?
  Vh
  Sofie

 • Tim siger:

  Hej Sofie.
  Nej.
  Hilsen Tim.

 • Jakob Kristensen siger:

  Jeg fik engang nogle dråber i forbindelse med noget meget lignende, kunne ikke tåle noget følte og jeg havde en meget følsom mave, hvor jeg var på toilet op imod 5 gange om dagen med lind afføring. Selvom det nødvendigvis ikke er samme ”diagnose” som ovenstående, så vil jeg kraftigt anbefale at tage forbi Center for Sundhed og Udvikling ved Hanne & Niels Dyrholm i Hvilsom på Hannerupvej 250.

  Mvh. Jakob Kristensen

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *