Hvordan stoppe jalousi hos 3-årig?

Jeg har et spørgsmål vedrørende vores ældste søn på 3 år.

Vi har et problem omkring, at han ind imellem kaster ting efter vores yngste søn på 8 måneder. Vi gør alt hvad vi kan for, at han bliver set/hørt osv., men selvfølgelig vil der være noget jalousi alligevel.

Vi har forsøgt, når han kaster ting efter den lille, at forklare ham, at han ikke må gøre det, og sidst har vi sagt det mere og mere bestemt til ham, at det må han ikke, men lige lidt hjælper det.

Har du nogle gode råd i forhold til, hvordan vi kan takle dette?

Venlig hilsen

Mor til to brødre

 

 


 

 

Det kan være svært at blive storebror. Ikke mindst, når man selv har en alder, hvor man er ved at finde ud af, hvem man er, og hvordan man hører til i familien.

Først vil jeg sige, at det er helt normalt, at der kommer nogle reaktioner fra søskende. Så I har en sund og dejlig dreng. Men derfor er det jo alligevel rigtig fint at få nogle redskaber til, hvordan man takler sådan en situation.

Det er rigtig godt at høre, at I er opmærksomme på at give storebror opmærksomhed og omsorg. For det har han bestemt – ligesom alle andre børn – rigtig meget brug for.

Forklaringer kan man dog ikke bruge til ret meget i den alder. For selvom han godt forstår, hvad I siger, så er hans handlinger styret af noget helt andet. Hans logik er slet ikke så udviklet endnu. Så I kan ikke forvente, at han handler ud fra det.

Skæld ud hjælper heller ikke rigtigt – kun hvis man bliver så voldsom, at det kommer til at handle om frygt. Men der er jeg helt sikker på, at I slet ikke er ude i. Skæld ud betyder bare, at han oplever, at I er sure på ham. Men han kan stadig ikke handle ud fra det.

Han har brug for guidning og hjælp til at håndtere den situation det er, at være blevet storebror. Så I kan hjælpe ham med at sætte nogle ord på. Det skal selvfølgelig tilpasses ham. Og ikke være lange lange snakke. Men det er en rigtig god ide at sige til ham ”ved du hvad, det ser ud som om du nogen gange synes, det er lidt træls at vi har fået lillebror”. ”det er helt okay!”.

Og når han har kastet noget, så prøv om I kan ”læse ham” og hjælpe ham med at sætte ord på. ”Hov – du blev vred”, ”hov – du blev irriteret”, ”hov – du keder dig vist”, ”hov – du synes vist lige, at lillebror ikke må være med”.

Jo mere man bliver set og anerkendt – jo bedre kan man rumme sine egne følelser! Og så selvfølgelig også forebygge så vidt muligt, hvis I oplever at det kommer til at fylde for meget. Så de ikke lige kommer til at sidde sammen uden voksen-opsyn.

En god hjælp til børn, der bliver storebror/storesøster er også at bruge Bachs Blomsterdråber. Den, der hedder Walnut, er f.eks. rigtig god til forandringer. Som f.eks. ankomst af søskende, start i ny pasning, flytning el. lign.

Jeg vil også varmt anbefale jer en bog af Fie Hørby, der hedder ”Drop Opdragelsen”.

God fornøjelse.
 
 
Med kærlig hilsen

Anette Straadt

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*