Nyheder

Hvorfor er det godt at spise grovbrød?

27. juni 2022

Spis groft får vi altid at vide. Men hvad forstår vi ved at spise groft I forhold til brød. Er det brød med kerner i, er det brød bagt med fuldkornsmel? Og hvad er det godt for?

Grovboller/grovbrød er brød bagt med fuldkornsmel og eller kerner af rug, hvede.Brødet behøver ikke at indeholde hele kerner for at have et højt indhold af fuldkorn og kostfibre. Grahamsmel og rugmel indeholder ligeså meget fuldkorn og kostfibre som henholdsvis hvedekerner og rugkerner, fordi grahamsmel og rugmel er hele kornet, der blot er malet til mel. Hvad er fuldkorn?Fuldkorn omfatter alle dele af de hele kerner, det vil sige klid(bran), kim(germ) og endosperm. Fuldkorn kan enten være hele kerner, eller kerner der er formalede, skårne eller knækkede, dog således at hvis kernerne er forarbejdede, skal de stadig have samme relative indhold af klid, kim og endosperm som den oprindelige kerne. Man kan med andre ord ikke lave fuldkornsprodukter ved for eksempel at tilsætte fibre/klid til almindelig hvedemel. Hvorfor er det vigtigt at spise groft brød?Fuldkornsprodukter som rugbrød og havregryn kan være med til at forebygge udviklingen af hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes og er med til at opretholde en sund tarmfunktion.Brød bagt med fuldkornsmel, indeholder mange kostfibre, mætter godt og længe. Samtidig indeholder fuldkornsprodukter udover naturlige kostfibre også en række andre gode stoffer, herunder vitaminer og mineraler. Hvor mange kostfibre eller fuldkornsmel bør brød indeholde?Fødevarestyrelsen anbefaler, at mindst halvdelen af det brød man spiser indeholder mindst 6 gram kostfibre pr. 100 gram eller er brød hvor mindst halvdelen af melet er fuldkornsmel. Er det også godt at brødet indeholder solsikkekerner, sesamfrø og fx hørfrø?Hørfrø og sesamfrø har et højt kostfiberindhold, fordi man også spiser skallen. Solsikkekerner har et lavt indhold af kostfibre i forhold til rug- og hvedekerner. Hørfrø, sesam og solsikkekerner indeholder sunde fedtsyrer og er med til at holde maven i orden. Men sørg for at brød bagt med disse kerner også indeholder fuldkornsmel. Kilde. www.altomkost.dk

Forrige artikelDanskere vilde med rå fisk

Næste artikelLille kamera skaber nyt håb for totalt blinde