Hvorfor får jeg klump i halsen?

Jeg er en kvinde i 30’erne, der ofte har en følelse af klump i halsen. Jeg har læst mig til, at det kaldes globus hystericus. Følelsen kan være kortvarig og forbigående, men jeg har også oplevet, at det har stået på i flere uger. Følelsen har været der on/off i et år.

Jeg har læst mig frem til, at det sagtens kan være psykisk betinget, hvilket passer godt i min situation. Følelsen kan f.eks. opstå, når jeg får presset mig selv for meget eller ikke får sagt fra, og her er følelsen brugbar som kompas for mine handlinger.

Men efterhånden kommer følelsen af klump i halsen desværre også i dagligdags situationer, hvor jeg har en smule travlt eller måske bare får tanken om, at jeg skal skynde mig – og når klumpen i halsen først har meldt sig, kan den vare resten af dagen.

Også selvom jeg når det, jeg skal, og jeg har god mulighed for at slappe af, lave en afspændingsøvelse, meditation eller bare trække vejret dybt.

Det kan afhjælpe følelsen i kortere eller længere tid, hvis jeg vælger at fremprovokere gråd, selv om jeg egentlig ikke er ked af det, men jeg ville ønske, at jeg kendte til et andet redskab. Kan du anbefale øvelser, der kan afhjælpe følelse af klump i halsen?

Jeg forestiller mig, at der må findes nogle gode afspændingsøvelser for halsmuskulaturen.

På forhånd tusind tak for hjælpen

NV

 


 

I kinesisk medicin findes en diagnose, der hedder Plum Stone Qi, og det er netop beskrevet, som du gør her. Følelsen af at have en blommesten eller et stykke kød siddende som en klump i halsen, der hverken kan synkes eller hostes op.

Det kommer ofte som følge af, at leverens energi stagnerer, og det sker præcist, når vi bliver for pressede – også selvom det, som du skriver, egentlig bare er en tanke. Man kan jo ikke skille krop og sjæl ad, så stressen kan sagtens være en angst for at sakke bagud. Det vil din fysiske krop også reagere på. Ikke at få sagt fra hører også til i leveren.

Så mine råd til dig er at øve dig i at sætte grænser og få sagt til og fra på en pæn og respektfuld måde. Det er lettere sagt end gjort, men det vil ikke lette din levers energi, hvis du siger fra på en skælde-ud-måde.

Så kan du massere, altså give dig selv akupressur på aku-punktet ‘lever 3’ (på toppen af ​​foden i en fordybning mellem den første og anden mellemfods knogle mellem storetå og den næste tå – google evt. for billede) det vil få leverens energi til at flyde frit igen. Tryk og masser på punktet jævnligt.

Du kan også tænke over, om du har tendens til at bide tænderne sammen. Ofte er der store spændinger i kæben, hvis man har det, som du beskriver, dels fordi du sluger din vrede, dels fordi du føler dig presset.

Kæbespændinger har stor indflydelse på hele kroppen. Så må du i gang med at massere, udspænde (gabe) og måske finde en behandler, der kan give dig øreakupunktur (den franske auriculoterapi) som har stort fokus på kæber.

Venlige hilsner

Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

3 kommentarer

 • Edith Ravn siger:

  En klump i halsen kan have noget at gøre med skjoldbruskkirtlen, man skal gå til halslægen.

 • Teffani siger:

  Jeg har haft det problem så længe jeg kan huske.
  Jeg får det også når jeg har siddet foroverbøjet i længere tid. Desuden har jeg IBS og får det hvis jeg fx har spist gluten.
  Sangere har øvelser der hjælper på spændinger i halsen.( youtube).

 • Kisser siger:

  Jeg havde det også. Øre-næse- halslægen sagde man ofte kan få dette pga refluks (tilbageløb af mavesyre), skulle prøve Pantoloc 40 mg om morgenen, i 1 mdr. Det gjorde jeg og ‘klumpen’ i halsen forsvandt fuldstændig.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *