Hvorfor får man egentlig refluks – mavesyre i spiserøret?

Af: Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Hvad kan grunden være til, at mavesyren går op i spiserøret?

Og hvad kan jeg gøre for, at det går over?

Per

 


 

Årsagen er en svækkelse af lukkemusklen mellem spiserør og mavesækken. Slimhinden i spiserøret kan ikke tåle den stærke syre, og der kommer derfor brænden og svien bag den nederste del af brystbenet.

Syren kan også løbe helt op i halsen, og syredampene kan påvirke stemmebåndene, med hoste og hæshed til følge. Risikoen for, at mavesyre løber op i spiserøret, er størst efter store måltider, hvor mavesækken er helt fyldt. Tobaksrygning og lægemidler, der slapper glatte muskler af, forøger også risikoen for tilbage­løb.

Problemerne optræder hyppigst hos mennesker med et usundt mave-tarm-system, hvor det blandt andet er væsentligt at få etableret en sund sammensætning af tarmbakterierne, blandt andet ved hjælp af probiotika (sunde mælkesyre- og tarmbakterier).

Man skal være opmærksom på, om man kan lide af fødemiddelintolerance eller allergi over for bestemt ting, som man så skal undgå, f.eks. tomater og citrusfrugter.

Mavesyre er nødvendig for en ordentlig fordøjelse. Mange med refluks har i virkeligheden problemer med for lille produktion af mavesyre, især ældre, og får en bedre fordøjelse, hvis de får tilskud af f.eks. betain hydroklorid (dimethylglycine), der hjælper med nedbrydning af proteiner, før de yderligere fordøjes i tyndtarmen. Mangel på mavesyre øger også risikoen for parasitter og infektion med bakterier, f.eks. Helicobacter pylori, der har svært ved at vokse i maven, når syreproduktionen er høj nok.

Mavesyren er også nødvendig for optagelsen af mineraler og for optagelsen af B12-vitamin.

Rødbeder og rødbedesaft kan være en god hjælp.

Behandlingen består først og fremmest i at modvirke tilbageløbet af maveindholdet. Det betyder, at man skal spise langsomt, lade være med at drikke og spise for meget ad gangen, og efter måltidet lade være med at lægge sig ned, men tage sin middagslur siddende i en stol, efter at man har styrket mavetømningen den rigtige vej ved at gå lidt rundt.

En ekstra hovedpude i sengen og en mursten under sengebenene ved hovedenden vil i reglen også hjælpe. Ved overvægt er det en stor hjælp med et vægttab. Det er godt at spise langsomt og tygge maden grundigt.

Det har også vist sig, at syrepumpehæmmere, f.eks. omeprazol,  der ophæver syreproduktionen, øger risikoen for skrumpelever og kan gå ud over hjernen.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*