Det er som sådan ikke ny viden, at gulerødder virker kræftforebyggende. Hvad der til gengæld er nyt, er hvorfor. Det kommer forskere fra SDU og OUH med et kvalificeret bud på.
Spiser man mange grøntsager, nedsætter man risikoen for en række sygdomme – herunder kræft. Forsøg på dyr har nemlig vist, at gulerødder kan hæmme udviklingen af forstadier til tyk- og endetarmskræft.
Det skyldes to af rodfrugtens indholdsstoffer: Falcarinol og falcarindiol. Det har forskere fra Kirurgisk Forskningsenhed på Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg og Syddansk Universitet (SDU) tidligere påvist, men indtil nu har der været usikkerhed og gisninger om, hvad det er, de to stoffer kan, som holder kræften på afstand.
[relateredehistorier]
Men nye studier udført i et samarbejde mellem UOH, SDU og Aalborg Universitet peger på, at det skyldes antiinflammatoriske egenskaber.
De nye studier er foretaget på rotter og viser både en dosis-effekt sammenhæng og gør os klogere på, hvad gulerødderne faktisk gør ved os.
– Det tyder på, stoffernes evne til at hæmme inflammation netop er det, der gør dem kræfthæmmende, udtaler Morten Kobæk-Larsen, lektor i Kirurgisk Forskningsenhed, i en pressemeddelelse.
Inflammation er netop et af de første skridt i udviklingen af kræftsygdomme – faktisk bliver betændelsen, som inflammation betyder, betegnet som den største risikofaktor for at udvikle kræft. Derfor er det særdeles væsentligt at arbejde med at mindske inflammation, og det er netop det, gulerødderne kan.
Man kan teste for inflammation ved at se på nogle biomarkører. De mest kendte markører for inflammation i tarmen hedder COX-1 og COX-2. Det er blandt andet dem, forskerne har kigget på i de nye studier.
De fandt, at gulerødder hæmmer COX-2 samt andre signalstoffer, der spiller ind i udviklingen af tarmkræft. De fandt desuden, at gulerødderne hæmmer inflammation på en bivirkningsfri måde.
Tidligere studier har nemlig vist, at medicin som Aspirin kan have en forebyggende effekt på blandt andet tarmkræft, ved at hæmme de to COX-markører. Problemet er her, at COX-1 faktisk også er ansvarlig for det beskyttende slimlag, vi har i hele mavetarmsystemet. Ved at hæmme COX-1, hæmmer man altså det beskyttende lag, og det kan lede til mavesår.
Samme negative effekter finder man ikke ved gulerødder.
– Stofferne (i gulerødder red.) hæmmer kun COX-2 og ikke COX-1, forklarer Morten Kobæk-Larsen.
Kobæk-Larsen forudser, at man med de nye resultater kan sætte mere fokus på forebyggelse frem for helbredelse af kræft. Det kræver selvfølgelig kliniske forsøg på mennesker, der kan bakke fundene op, og netop det håber kan af kunne skaffe midler til.
– Hvis sådanne kliniske studier også viser en effekt, vil det være oplagt at udvikle nye fødevareprodukter eller kosttilskud, der optimerer den forebyggende effekt, siger han og bliver bakket op af Lars Porskjær Christensen fra Aau, som også hjar deltaget i studiet.
Han ser en ide i at optimere effekten af de inflammationshæmmende stoffer falcarinol og falcarindiol ved at modificere deres struktur og udvikle et lægemiddel.
Indtil det sker, kan man i hvert fald skrælle en gulerod og vide, at man gør noget godt for sig selv.