Nyheder

Hvorfor går den gode mad til spilde?

30. maj 2016

Hvert år bliver 700.000 tons spiselige madvarer smidt i skraldespanden fra danske husstande og fødevaresektoren. Men hvorfor går så meget god mad til grunde?

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster det årligt danskerne 11,6 milliarder kroner, når vores madvarer ikke bliver brugt. Selvom vi i hustandende smider alt for meget mad ud hvert år, er fødevaresektoren den største synder.

En rapport fra 2011, foretaget af tænketanken CONCITO, går bag om madspildet og afslører årsagerne til, at alt for meget brugbart mad bliver spildt.

 

Frisk frugt og grønt kasseres

Når det kommer til frugt og grønt, er det udseendet der tæller. Derfor når en masse friske varer aldrig ud i butikkerne, fordi de har en forkert form eller størrelse.

Æbler sælges bedst, hvis de er 70-80 mm i diameter. Ved en diameter på 50-60 mm falder kiloprisen med en krone, og det betyder altså et fald på 10-20 % ved en kilopris på fem kroner. Der er eksempler på, at helt op mod 90 % af en frugthøst kasseres pga. kravene til størrelsen.

Squash kan ikke sælges, hvis de har for mange mærker, og derfor frasorteres ca. 10-20 % af dem. Icebergsalat skal helst veje over 350 gram. Vejer de mindre, kan gartneren føle sig nødsaget til at økonomiske årsager at nedpløje hele produktionen.

 

Varer tilbagekaldes

Selvom varerne når ud til butikkerne og er helt friske, er de ikke fredede for at blive kasseret. Mange varer smides ud pga. tekniske fejl ved emballering. Her skyldes 20 % en fejl i datomærkningen, mens 5-10 % handler om andre typer af mærkningsfejl. Det kan være forkert etiket eller ingrediensliste.

En butikskæde har måtte kassere et stort parti af Ritter Sport, fordi teksten var italiensk, og et parti dybfrosne ænder pga. forkert datomærkning.

 

På vej i den rigtige retning

Vi er heldigvis på vej i den rigtige retning. Siden 2011 er madspildet i Danmark faldet, og der popper hele tiden nye tiltag op, der skal hjælpe os på vej mod et land med mindre spild af dyrebart mad.

I februar åbnede butikken WeFood i København, som Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med FødevareBanken og Dansk Supermarked, står bag. Her bliver der solgt varer, som ikke længere kan sælges i supermarkedet, fordi de enten har fejl på emballagen eller har passeret bedst før-datoen. Og i 2017 kommer butikken til Aarhus.

Et andet godt initiativ er appen Too Good To Go. Her kan du til billige penge købe restaurantmad, der ellers ville være blevet smidt ud. Det kan f.eks. være en take-away-boks du for 30 kr. kan fylde op fra en restaurants buffet lige inden lukketid. Hvis du er i dit gavmilde hjørne, kan du også købe en boks, som en hjemløs kan få glæde af.

 

700.000 ton brugbar mad ender hvert år i skraldespanden

  • Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton pr. år. Det svarer til 24 % af affaldet i din skraldespand.
  • I servicesektoren er der et årligt madspild på 227.000 ton, heraf 163.000 ton fra detailhandlen.
  • Hoteller og restauranter står for 29.000 ton årligt madspild.
  • 31.000 ton kommer fra institutioner og storkøkkener.
  • Madspild fra primærproduktionen udgør 100.000 ton pr. år.
  • Fødevareindustrien står for et årligt madspild på 133.000 ton.
    Kilde: Miljøministeriet, Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse ”Danmark uden affald II”

 

 

Kilde: CONCITO Rapport, Det skjulte madspild, 10. Juni 2011

Forrige artikelMinimer dit madspild

Næste artikelHvorfor lader vi som om, menstruationsblod ikke findes?