Nyheder

Hvorfor har kaniner ikke briller?

“Gulerødder er gode for synet, for jeg har aldrig set en kanin med briller”, lyder en gammel, vandet vittighed, der dog har et gran af sandhed i sig.

Foto: Shutterstock
13. juli 2022

“Gulerødder er gode for synet, for jeg har aldrig set en kanin med briller”, lyder en gammel, vandet vittighed, der dog har et gran af sandhed i sig. 

A-vitaminer er sjældent et stort diskussionsemne i Danmark, da mangel på vitaminet er en sjældenhed på vore breddegrader. Næsten uanset hvor kræsen, du måtte være, vil du altid få A-vitamin nok.  Hvis du ellers er sund og rask.

Store lagre i kroppen

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som du lagrer i kroppen. Der er så store reserver, at de fleste kan leve et helt år uden supplerende A-vitamin, før de løber tør. Hvis du skulle løbe tør, er konsekvenserne dog også alvorlige: Manglen viser sig først ved natteblindhed. Senere bliver øjets hornhinde uklar og øjenslimhinderne udtørres. Slutteligt kan du blive blind. 

Selvom vi får masser af A-vitamin i Danmark, er virkeligheden en anden i udviklingslande. Man skønner, at omkring en halv million børn hvert år mister synet på grund af A-vitaminmangel. Sideløbende med forandringerne i øjet kommer der tør hud, hyppige infektioner og øget dødelighed. 

A-vitamin findes både i æg, mælk og grøntsager

Årsagen til, at vi sjældent løber tør for A-vitamin i kosten er den brede forekomst. A-vitamin findes i animalske produkter som lever, æg, mejeriprodukter og fisk. Men det findes også i bladgrøntsager, abrikoser, spinat, rød peberfrugt og…..gulerødder. Så jo, gulerødder er godt for øjnene. Om det er årsagen til, at kaniner sjældent ses med briller, skal vi dog ikke gøre os kloge på.  

Du kan få for meget A-vitamin

A-vitamin er godt, men som med de fleste andre fedtopløselige vitaminer kan du også få for meget. Du får næppe for meget ved at spise førnævnte fødevarer, men overdrevent indtag af kosttilskud med A-vitamin kan have nogle kedelige bivirkninger. 

Tør hud, tørre slimhinder, kløe, hårtab, knogle- og ledsmerter, forhøjet calciumindhold i blodet, leverskade og knogleskørhed er blandt bivirkningerne, hvis du tager fem til ti gange den anbefalede, daglige dosis i længere tid.  

Visse mennesker er udsatte for A-vitaminmangel

Selvom A-vitaminmangel er en sjældenhed i Danmark, kan den opstå som følge af sygdomme eller medicin, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen. Det kan også ske ved kroniske sygdomme, der nedsætter tarmens evne til at optage næringsstoffer. Ensidige og langvarige slankekure eller et stort alkoholforbrug kan også resultere i A-vitaminmangel.  

A-vitamin kan reducere risikoen for kræft

Der er visse sygdomme, hvor A-vitamin kan spille en vigtig rolle. 

Observationsundersøgelser af ikkerygere, nuværende eller tidligere rygere har vist, at højere indtag af A-vitamin fra frugt og grøntsager er forbundet med en lavere risiko for lungekræft. Tre store kliniske forsøg fandt dog ikke, at kosttilskud med beta-caroten og A-vitamin hjalp med at forebygge eller reducere risikoen for lungekræft. Faktisk fandt to af tre forsøg en signifikant stigning i lungekræftrisiko blandt studiedeltagere, der tog kosttilskud med beta-caroten eller retinylpalmitat (en form for A-vitamin).   

Gulerødder kurerer ikke din natteblindhed, men …

Hvis vi vender tilbage til vittigheden med kaniner og gulerødder, er det dog en myte, at grøntsagen giver dig supersyn. En gulerods vigtigste næringsstof, beta-caroten (ansvarlig for rodfrugtens karakteristiske orange farve), er en forløber for A-vitamin og hjælper dine øjne med at tilpasse sig under mørke forhold. A-vitamin kan ikke give dig superkræfter til nattesyn eller helbrede din afhængighed af kontaktlinser. Men hvis du spiser tilstrækkelige mængder, vil det understøtte øjets sundhed. Det er med andre ord ikke nogen dårlig idé at gnaske lidt i en gulerod, når maven kalder på en snack.  

Kilder: Apoteket.dk, Harvard.edu  

Forrige artikel8 myter og sandheder om urinvejsinfektion

Næste artikelBørn og dyr – godt eller skidt? Og hvad med allergi?

Thomas la Cour

Journalist