Hvorfor modermælkserstatning til allergisk barn? - Naturli

Hvorfor modermælkserstatning til allergisk barn?

Jeg har en 5,5 mdr gammel pige, der siden fødsel har haft blod i afføringen. Jeg gik ret hurtigt på mælkefri diæt. Det hjalp, og kun meget sjældent havde vi en ked pige med blod i afføring og mavekneb hele natten. Hver gang vi har givet hende noget andet, som fx. D-vitamin/mælkesyrebakterier/pæremos/vandmelon osv. er det kommet igen. Vi går på riget og skulle efter aftale nu begynde på grød – vi topper med Pepticate (modermælkserstatning til hyperallergikere, red.). Det har sat det hele igang igen, og selvom vi for længst er stoppet med grød, har hun stadig ondt med mavekneb og blod i afføringen.

De forslår nu, at jeg stopper med Pepticate og i stedet giver hende Neocate (modermælkserstatning) på flaske og dermed også udfaser amning så småt. Det virker ikke logisk for mig, da min brystmælk ellers har været det, der har været bedst og givet færrest gener.

Jeg lever selvfølgelig helt mælke- og soyafrit forsat og er begyndt at tvivl på hele mælkeallergi-teorien som årsag, da hun også reagerer på pæremos og D-vitamin?

Det har været en langsommelig proces, og det er meget frustrerende at være sat på sidelinjen og ikke kunne hjælpe sit barn.

Jeg har ikke fået en begrundelse for, hvorfor jeg skulle give Neocate og forklarede også lægerne, at jeg ikke forstod den beslutning, og at det ikke gav mening for mig.

Har du nogle gode forslag til, hvordan jeg griber det an, og hvad er din holdning til hele ideen om Neocate vs. brystmælk?

Sarah

 


 

Hvor var det godt, at I hurtigt fik opmærksomhed på, at der kunne være noget i kosten, der forstyrrede hendes tarm.

Det lyder jo som om hendes tarm stadig er meget sårbar. Hvad der er årsagen, kan være svært helt at sige. En mælkeallergi vil f.eks. kunne gøre hendes slimhinde sårbar, så den også reagerer nemmere på andre ting.

Men der kan helt bestemt være flere ting, hun reagerer på. Og slet ikke alt dukker op i blodprøver i det danske sundhedsvæsen.

Hun er dog lidt lille til at teste med f.eks IgG blodprøver, som man selv kan betale for i Tyskland.

Så lige nu handler det meget om at observere, og så bruge tiden på at bygge hendes tarmsystem så meget op som muligt.

Jeg kan godt forstå, at du stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor du skal stoppe med at amme. Den logik har jeg også svært ved at følge, når hun nu har vist, at hun tåler din mælk godt.

Jeg ville i stedet optimere din ammemælk mest muligt med masser af sunde fedtsyrer til dig: En god fiskeolie, koldpresset kokosolie, nødder, frø og kerner. Og selvfølgelig en god kvalitets vitaminmineralpille.

Hvis det er svært for din datter at håndtere et direkte tilskud af mælkesyrebakterier, så vil jeg varmt anbefale at DU tager probiotika (mælkesyrebakterier som tilskud). Det er nemlig super vigtig at få hendes bakteribalance bygget op, da det har kæmpe betydning for hendes fordøjelse og hele kroppens sundhed.

Undersøgelser viser, at de gode bakterier fra mor går med ammemælken over i barnet.

Neocate er lavet af frie aminosyrer og er også fri for laktose, så det kan give god mening af prøve den frem for Pepticate. Men som sagt forstår jeg ikke, hvorfor du skal udtrappe amningen.

Mit forslag vil være at optimere din brystmælk (især med mælkesyrebakterier, fiskeolie og kokosolie)og amme videre og supplere med Neocate, hvis det er nødvendigt. Og så synes jeg, du skal vente, til hun er 6 mdr, inden du forsigtigt prøver med skemad igen. Start gerne med grøntsagsmos: Søde kartofler, pastinak, blomkål. Brug meget gerne koldpresset kokosolie som fedtstof.

Giv få skefulde af gangen, så hendes fordøjelse kan følge med.  Og så kan du hen ad vejen tilføje korn i form af hirse og quinoa til en start.

Jeg vil også anbefale at hjælpe fordøjelsen i balance med et besøg hos en Osteopat eller Kranio Sakral terapeut, der kan behandle for eventuelle skævheder i kroppen. Der kan være nervemæssige forhold, der har en stor betydning også.

Rigtig god bedring.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

1 kommentar

 • Birgit Juhl siger:

  Min datter er nu i trediverne, stærk og rask. Hun blev ammet i 7 måneder og levede derefter til hun var ca 2½ år gammel af kornafkog, som jeg selv kogte i store portioner til 3-4 dage ad gangen; jeg havde hørt om kornafkog gennem makrobiotikere (det tror jeg, var betegnelsen, eller mikro-makro? – jeg arbejdede sammen med nogle mennesker som ganske simpelt aldrig var syge, og det viste sig, at de levede strengt efter disse principper). Og da jeg har en indgroet mistro til alt fabriksfremstillet mad, var jeg glad for at kunne lave min egen babymad.

  Kornafkog: hele brune ris som basis (find dem med lavt indhold af arsen) iblandet hel havre, hel byg, hel emmer – jeg tror, man kan bruge alle hele korn bortset fra udpint moderne hvede – alt naturligvis økologisk el. biodynamisk. I starten koges kornet i 10 gange så meget vand (ex 1 dl korn til 1 liter vand) over svag varme i 6-7 timer og passeres derefter gennem en sigte, så grovdelene fjernes (brug det grove til brødbagning), sæt grøden i køleskab og varm de små portioner, som barnet kan spise. Efterhånden kan man presse flere og flere fibre med ud i grøden, men ikke for hurtigt. Tilsæt aldrig sukker eller andet sødemiddel; min datter elskede sit kornafkog, som jeg også gav hende med til dagplejen, det var nemt for alle og hun trivedes og blev stærk og kvik. Senere er hun blevet udsat for mange forskellige slags mad uden problemer.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *