Hvorfor skal babyer have D-vitamintilskud?

Jeg har total amme-hjerne med min pige på 8 uger – og ingen længerevarende koncentration med en 2,8 årig tumling omkring mig.

Så jeg vil spørge ind til det link, du havde ang. amning og d-vitamin. For jeg kan ikke fokusere mig nok til at læse og forstå teksten

Kan jeg dække min pige ind med d-vitamin ved hjælp af amning? Min dreng får fiskeolie med d-vitamin sammen med mig hver dag.

Men jeg har en lidt forbeholden holdning til kosttilskud med min lille pige. Som måske er lidt vildledt og mærkeligt, men …

Jeg forstår ikke, hvorfor det er så nødvendigt med d-vitamintilskud til en lille baby, hvis natur og instinkt er forbeholdt brystmælk, indtil de fysisk og motorisk kan begynde at interesserere sig for andet mad. Jeg tror på, at indtil den udvikling er i stand, så ‘burde’ jeg kunne dække hendes behov ved det, jeg indtager?

Jeg giver gerne mine børn d-vitamin og fiskeolie (idet vi ikke ligefrem er de bedste til at spise fisk), men først fra de rent faktisk er klar til mere end brystmælk.

Er det helt galt?

Og undskyld, hvis teksten lyder lidt ‘forsvarende’ , jeg er lidt nysgerrig – men som sagt, så kunne jeg ikke koncentrere mig nok om artiklen til at forstå det.

Jeg håber, du har lidt tid til at gøre mig klogere på området.

Mvh

Hende med total amme-hjerne

 


 

Amning og tiden med et spædbarn er bare krævende! Så forstår godt din ”amme-hjerne”.

Jeg forstår godt, at du er nysgerrig/skeptisk – en sund tanke! Og det ville være fantastisk, hvis alle familier var nysgerrige og tog bevidste valg om kost og kosttilskud.

Jeg er i princippet helt enig! Vi burde kunne dækkes ind helt naturligt. Men vores livsstil i dag er jo ikke som den, vi er ”bygget til”. Derfor kan kosttilskud være en genvej. Vi lever ”moderne” og får ikke den sol, friskdyrkede madvarer og bakterier fra omgivelserne, som vi er beregnede til.

Undersøgelsen viste, at hvis ammende mødre tager mindst 160 mcg D-vitamin dagligt, så er barnet også dækket ind.

Men det er jo en dosis, som er noget højere end de anbefalede mængder. Så jeg vil ikke anbefale så høje doser i længere tid uden at kende sit eget D-vitamin niveau. Det kan måles i en blodprøve.

Man kan også få for meget D-vitamin, da det lagres i kroppen i nogle uger.

Hvis du skal have nok D-vitamin (som jo kommer hovedsageligt fra solen), så skal vi bo og være ude mere eller mindre hele dagen, året rundt.

Som du selv nævner, er en god kvalitetsfiskeolie en god hjælp, hvis man ikke spiser så meget fisk. Et spædbarn kan få gennem sin mor, hvis hun får nok, så derfor giver det god mening, at du supplerer, når dine børn er klar til mere end brystmælk.

Andre kosttilskud f.eks. multivitaminer og mælkesyrebakterier er jo også genveje, fordi vores livsstil i dag gør et svært at få madvarer, som er fyldt med vitaminer og mineraler – bl.a. pga transport og hurtig vækst. Og vi lever meget bakterie-fattigt – spiser ikke så mange fermenterede madvarer som surkål – derfor kan et tilskud af mælkesyrebakterier være en super investering i sundheden, fordi fordøjelsen er så essentiel for immunforsvaret og hele kroppens sundhed.

Håber det giver mening, hvorfor jeg synes, kosttilskud kan være et godt valg.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*