Nyheder

Hvorfor vælge MSC-mærket fisk?

8. juli 2014

Er du ligeglad med overfiskning af fiskebestande, der er på randen til at uddø, og er du ligeglad med bifangst af f.eks. delfiner? Så behøver du ikke at læse med her.

Vi vælter efterhånden rundt i mærkningsordninger på fødevarer, som mange af os ikke ved, hvad indebærer. Nu får du chancen for at lære, hvad MSC-mærket, der findes på nogle fisk og fiskeprodukter, egentlig er der for.

Få styr på tunen

Tager vi f.eks. dåsetun, er der mange dåser på markedet i dag, der indeholder minimal information om art, fangstområde og fangstmetode. Det er nemlig endnu ikke blevet et krav for producenterne at oplyse.

Størstedelen af de billige dåser med tun indeholder enten arten tongol eller yellowfin. For arten tongols vedkommende ved man i dag alt for lidt f.eks. hvor meget fiskeri, bestanden kan klare. For arten yellowfin er sagen en helt anden. Man ved, at de fleste store bestande er fisket på grænsen til, hvad de kan klare, og de kommer ofte fra områder med problemer med ulovligt fiskeri og bifangst. WWF anbefaler derfor, at man vælger et andet alternativ til disse to arter.

Vælger man skipjack eller albacore tun, medvirker man til, at bestandene er sunde og bæredygtige.

Disse problematikker forekommer ved al fangst af fisk og skaldyr.

Hvad sikrer MSC-mærket?

MSC (Marine Stewardship Council) opererer ud fra tre principper;

1. Bæredygtige fiskebestande

2. Minimere påvirkningen af miljøet

3. Effektiv forvaltning

Med de tre principper sikres en bæredygtig fiskeriaktivitet, der ikke overudnytter ressourcerne, så fiskeriet kan fortsætte uendeligt. Der sikres at fiskeriet drives på en måde, der minimerer bifangsten (uønsket fangst af fisk og andre arter som havfugle, delfiner og skildpadder). Endelig sikres det, at fiskerne ikke fisker i beskyttede områder.

Bilka, Netto og Føtex har allerede indgået samarbejde med WWF Verdensnaturfonden om kun at sælge bæredygtig fisk og skaldyr.

Vil du have fisk med god samvittighed? – Ja, så bør du gå efter MSC-mærket, når der skal fisk eller skaldyr på bordet.

Kilder: www.msc.org, www.wwf.dk

Forrige artikelNaturlig hudpleje: Urter, frugt og blomster på flaske

Næste artikelDrik øl med god samvittighed