Nyheder

Hvorfor vælge uld til sit barn?

14. februar 2016

Hvordan skal du klæde dit barn på, når det danske vejr konstant skifter? Regn, sol, blæst, kulde og varme er nogle af de vejrskrift, dit barn kan blive udsat for i løbet af en dag. Derfor er det også vigtigt at være forberedt på det meste, hvis du vil undgå sygedage.

Børn har brug for tøj, som kan tilpasse sig det meste. Både om dagen, når de bevæger sig mellem inde og ude og om natten, når de sover.

Her kan det ofte være en fordel at vælge uld som det inderste lag til dit barn. Det sørger for, at dit barn får den mest optimale temperatur.

Da uld er et natuligt materiale, har det mange gode egenskaber. Vi kommer her med et udpluk af fordelene ved at vælge uld som beklædning til dine børn.

Ud og leg – ind og sid

Har du et barn med krudt i røven, som konstant er i bevægelse og skifter mellem at være ude og inde eller lege og sidde stille? Det kræver tøj, som kan tilpasse sig det meste. Lag på lag er altid en god idé, så det er muligt for barnet at tage noget af, hvis det bliver for varmt. Men du kan også selv sørge for, at det ikke ender med en forkølelse.

Hvis det inderste lag består af uld, sørger det for at holde barnet varmt, når det bevæger sig udendørs, men bliver ikke klam og kold, hvis det skal sidde stille bagefter. Ulden regulerer temperaturen, alt efter om barnet er meget eller lidt aktiv, og uld holder faktisk på varmen fire gange så godt som bomuld.

Sov sødt

For at dit barn får en god nats søvn, kræver det, at det hverken har det for varmt eller for koldt. Især hvis dit barn i perioder sover uroligt og skubber dynen af, kan det være en god idé at være opmærksom. Nattøj af uld vil sørge for at regulere temperaturen hos dit barn, så det hverken fryser eller sveder.

Uld om sommeren?

Reglen er, at man skal bruge uld i alle måneder som ender på ’r’ (september, oktober, november, december, januar, februar) – og det er også en god tommelfingerregel, men det betyder ikke, at ulden skal gemmes væk om sommeren. Varmeeffekten øges af tykkelsen. Derfor kan dit barn fint bruge tynde toppe eller t-shirts af uld om sommeren. Ulden beskytter mod solen og sørger for, at fugten kommer væk fra kroppen.

Vask

Hvis man ikke ved, hvordan vask af uld skal håndteres, kan det måske virke uoverskueligt – men det behøver det ikke være. For det første er uld selvrensende. Det vil sige, at det forbliver lugtfrit efter flere dages brug og skal ikke vaskes så ofte som andet tøj. Du kan tit nøjes med bare at lufte uldtøjet – gerne i fugtigt vejr. For det andet har de fleste vaskemaskiner et uldprogram, som gør det nemt. Saml dit uldtøj i en vask (hvis farverne passer sammen), og hæld vaskepulver til uldtøj i. Husk ikke at tørre det i tørretumbler bagefter, men hæng det op, eller læg det på gulvet på et håndklæde.

En gang uld – altid uld?

Da ulden hjælper barnet med at regulere temperaturen, kan nogle forældre være bekymrede for, at det går ind og tager over, så barnet ikke selv kan regulere. Bare rolig. Du kan sagtens skifte mellem uld og bomuld uden at være bekymret for, om barnets temperaturreguleringscenter bliver beskadiget.

Kradse-fri

Hvis frygten for irritation og kløe holder dig fra at købe uldundertøj til dit barn, skal du måske læse her.

I dag kan man sagtens finde uld, som ikke kradser, men som i stedet er blød og lækker. Et godt eksempel er merinould som indeholder 20 pct. lanolin. Lanolin er uldens fedstof, som virker blødgørende og beskyttende. Den grovere uld, som kradser, indeholder kun ca. 6-7 pct. lanolin. Et andet godt råd er at købe uld, som er blandet med bomuld eller silke.

Hvis du har et barn med irriteret hud, kan undertøj af uld hjælpe med at lade den sarte hud ånde.  Hvis det er på grund af ulden, at dit barn får irritationer, kan du med fordel have et lag bomuld inderst og derefter et lag uld til at holde på varmen.

 

Forrige artikelSolskinsboller med aroniamarmelade

Næste artikelGiv dit proteinindtag opmærksomhed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.