Nyheder

Hyben er populært ved gigt

31. maj 2010

Naturlægemidler er populære hos gigtpatienter, og hyben er det fjerdemest foretrukne. Effekten virker i følge forskere lovende.

Læger og forskere i Danmark, Norge og Tyskland har i det forløbne årti set nærmere på hybens effekt på gigt. Kaj Winther er ledende overlæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling ved Frederiksberg Hospital og har bl.a. været involveret i tre større forskningsprojekter.

Hver gang er han blevet positivt overrasket over konklusionerne. Bl.a. viste en undersøgelse, at patienter med slidgigt i knæ og hofte, at patienternes forbrug af smertestillende paracetamol faldt med 40 pct., når patienterne fik hybenpulver.

Patienterne var delt i to grupper, og den gruppe, som fik placebo, oplevede ingen virkning – faktisk steg deres forbrug af smertestillende.

Hyben til både leddegigt og slidgigt

– Da vi jo ikke direkte kan måle smerte og stivhed på en skala, fik vi forsøgspersonerne til at udfylde spørgeskemaer om, hvordan de følte smerte og stivhed. Her kunne vi se, at patienterne både følte mindre smerte og mindre stivhed, når de fik hybenpulveret, fortæller Kaj Winther.

Forskningen har primært koncentreret sig om hybens effekt på slidgigt, men faktisk er hybenpulver meget populært blandt leddegigtpatienter. Fire ud af ti med leddegigt bruger hybenpræparater – mens det kun er tre ud af ti med slidgigt, der gør brugt af den lille frugt.

Leddegigtpatienterne er også mere tilfredse med effekten af hyben – 50 pct. Mens kun en tredjedel af patienterne med slidgigt er tilfredse, viser tal fra Gigtforeningen.

Svært at være generel om hyben

Kaj Winther har altid brugt det samme hybenpræparat i sine undersøgelser, for hyben er ikke bare hyben. Frugten indeholder mange vitaminer – især c-vitaminer, men effekten kan ikke alene tilskrives vitaminerne, mener Kaj Winther.

– Der er stor forskel på forskellige hybensorters indhold af såvel vitamin C som det galactolipid, som vi i dag ved er én af årsagerne til, at hyben er spændende at forske i,” siger han.

Kaj Winther fastslår, at undersøgelserne altså ikke med sikkerhed siger noget om hyben generelt, men om det enkelte pulver, som indtil videre er testet.

Kilde: Vifab.dk
(Oprettet den 31. maj 2010)

Forrige artikelGør grillen lidt sundere

Næste artikelHellere smør end hvidt brød og sukker