Hypnoterapi til 10-årig med søvnproblemer?

Af: Birgitte Aagaard, coach

Min datter på 10 år har over en periode haft rigtig svært ved at sove om aftenen.

Hun er bange. Bange for at der kommer nogen og tager hende. Bange for, at vi går fra hende osv. Vi skal flere gange i forbindelse med sengetid nævne for hende, at alle døre er låst, vinduerne lukket, at vi ikke går nogen steder osv.

Vi kan på ingen måde relatere det til en situation eller oplevelse, hun har haft i vores hjem. Hendes søvnproblemer startede helt præcist i forbindelse med en renovering af vores hus, hvor vi bl.a. flyttede soveværelset ned i den anden ende af huset. Dvs. hun har nu 15 skridt ned til os, hvor vi tidligere havde soveværelse ved siden af hendes værelse.

Hendes hjerte hamrer afsted og hun går nærmest i panik, hvis jeg åbner terrassedøren for at gå ud med f.eks. tørrestativet, efter hun er puttet.

Vi har ændret på rutiner, sengetider, prøvet zoneterapi, homøopati, samtaleterapi mm. uden resultat.

Jeg tænker derfor på, om hypnoterapi måske kunne hjælpe hende?

Tak på forhånd.

Mvh. Mia

 


 

Tak for dit brev om din datters utryghed ved at falde i søvn og ved tanken om ”uønsket” besøg.

Din datters alder spiller uden tvivl en rolle. Børn i den alder befinder sig midt imellem ”rigtig” barn og teenager. De kan ofte blive lidt ”usynlige” for vores synsfelt – de er forholdsvis selvkørende, begynder måske at transportere sig selv, er længere oppe om aftenen – ikke mindst, når der er gæster, og de begynder at opfatte lidt mere af verden omkring dem.

Små ører hører meget mere end man tror, og selvom de forstår meget, kan de let spinde historier ud fra noget, de måske har hørt de voksne snakke om eller noget i film eller nyheder, f.eks. indbrud, kidnapning …

Samtidig er de ikke modne nok til at rationalisere, fantasien har stadig fat. Det kan give søvnproblemer.

En anden udfordring i den aldersgruppe handler meget sigende om den frigørelse, som bl.a. betyder, at barnet ikke altid bliver fulgt på vej til alting, forældrene bliver måske ikke siddende og venter til fødselsdage eller træning, og mor og far tænker, at det er naturligt, at de ikke længere sover lige ved siden af – hvad det også er.

Et ubevidst modtræk fra barnet kan netop være at reagere på denne tiltagende separation – så mor og far rykker nærmere igen. Det kan være svært at balancere, hvor meget man som forældre skal give efter for dette pres, men kunsten er at finde et helt andet fokus – hverken at sætte hårdt mod hårdt eller skrue tiden helt tilbage.

Noget af det, der fungerer godt for små børn, vil ofte også fungere for de ”halvstore” børn – og for den sags skyld også for voksne: ritualer.

Genkendeligheden skaber generelt ro. Det vigtige er, at der ikke er fokus på ”det farlige” (herunder døre, vinduer osv.), men at jeres barn (med jeres ideer til hjælp) finder nogle gode ting at beskæftige sig selv og sine tanker med, når det er sengetid. Måske er I nødt til at slække lidt på regler mht. tændt lys, musik o.lign., men det vigtige er at give barnet noget ”bestemmelsesret”, også for at markere barnets nye status som ”stor”. Barnet skal selv være med til at finde kuren. Sovetid skal være hyggetid (igen).

Når vi taler om fobier og angst, er hypnoterapi en rigtig god mulighed. Jeg benytter ofte dette blide værktøj til børn, fordi netop deres gode fantasi hjælper dem til at få udbytte af behandlingen.

Det kan som sagt være den mindste lille ting, der har sat sig og vokset sig til noget, der virker uoverkommeligt.

Hvis I selv vil nærme jer dette, kan I prøve med dyb og langsom vejrtrækning, at ’tælle ned’, afslappende musik og evt. en nem udgave af de indsovnings-cd’er mod søvnproblemer, der findes på markedet.

Hvis I som forældre har mod på det, kan I jo fortælle en lille historie (med lav stemme) om gode oplevelser ved stranden, på ferie, med bedsteforældrene osv., så fantasien bliver fodret med positive billeder, mens barnet falder til ro. Vær ikke bange for at lave en ”to skridt frem og tilbage” – det skal nok lette efter et stykke tid, så I og jeres datter kan sove roligt – i hver sin ende af huset.

Venligste hilsner

Birgitte Aagaard, coach

1 kommentar

  • Birgit Nielsen siger:

    Kinesiologi ville være en oplagt mulighed til at hjælpe denne pige.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *