Sind

Hysteri med “Freud-brillerne” på

Fire forskellige eksempler på hysteri

Foto: Shutterstock
2. maj 2023

Vi kender alle nogen, der med mellemrum bliver ”hys”, flipper ud, er en dramaqueen eller bare kører i rille… Nærmest som om de ikke er sig selv. Men hvad ligger der bag?

Her får du 4 eksempler på hysteri:

Tante Tove

Tove gør meget rent. Når hun har bare et kvarter tilovers, snupper hun lige en klud, våd eller tør alt efter formålet, og kører den hen over de velkendte overflader. Ikke fordi de er påviseligt beskidte, men bare for en sikkerheds skyld. Når hun har sat decideret tid af, vil hun ikke forstyrres. Forsøger du, svarer hun hvast ”Hvad?!”, sukker hun dybt, skyller kluden grundigt af, vrider, folder og lægger den klar, før hun kommer ud til dig. ”Hvad vil du? Du kan jo nok forstå, at jeg er nødt til at gå systematisk frem for ikke at overse noget. Ellers nytter det jo ikke noget!” Når hun har skuret og skrubbet i timer, kan hun føle sig helt tom bagefter. ”Der er jo ingen, der lægger mærke til det alligevel,” tænker hun.

Ordene: En sikkerheds skyld, nødt til, nytter, lægger mærke til

Hvad ser du (neutralt): Et systematisk og arbejdsomt menneske.

Hvad kan der ligge bag: Oplevelser af manglende kontrol? Opfattelse af, at ”arbejde adler”? At føle sig usynlig?

Adfærds formål: Et ønske om at have en funktion/rolle med værdi?

Alternativ: Dyrke venskaber og blive værdsat for noget andet, især mere for den hun er, end det hun gør.


Onkel Orla

Orla råber højt. Især når han sidder i bilen, og de andre bilister kører ujævnt, skærer ind foran ham, ikke kører frem, så snart det bliver grønt, eller tydeligvis sidder med en mobiltelefon i den ene hånd: ”Det der er sgu ulovligt!” Det sker også, når hundelufterne ”sørme har glemt hundeposerne igen”… Og når Brøndby er foran mod FCK. ”Hvad fanden tror de, at de bliver betalt for?” Nogle gange må han ligefrem ud på bagtrappen og tænke på noget andet, fordi konen beder ham om at dæmpe sig. Men det kan han ikke.

Ordene: Ulovligt, sgu/fanden/sørme, bliver betalt for, tænke på noget andet

Hvad ser du (neutralt): Et ansvarsfuldt og regelret menneske.

Hvad kan der ligge bag: Oplevelse af begrænsede midler og muligheder? Streng opdragelse? Misundelse over andres nemme og sorgløse liv?

Adfærds formål: Et behov for at fremstå som et ordentligt menneske? Forsøge at gøre tingene (alt!) bedre og glemme følelsen af magtesløshed?

Alternativ: Blive frivillig og få et bredere perspektiv på livet, møde mennesker, der (heller) ikke har styr på deres liv, og være noget for dem.


Moster Mette

Mette taler, griner højt og græder også, når det presser på. Hun er sjældent stille. Måske kun når hun er alene, men det er hun helst ikke. Hun sender et utal af beskeder og likes, og poster alt fra kager til kattekillinger. Går noget ”galt”, er det, som om hendes verden styrter i grus. Det er fuldstændig uoverskueligt. Og hun vender og drejer det med veninderne, hvis de ellers har tid, og ofte også på fjæsen og insta. Hun tænker, at hun burde være influencer, med alt det hun har været igennem, men selvom hun fortæller om det hele og blotter sig, er det som om ingen rigtig forstår hendes situation.

Ordene: Presser på, utal, verden styrter i grus, burde være, fortæller det hele

Hvad ser du (neutralt): Et åbent og kommunikerende menneske.

Hvad kan der ligge bag: Oplevelser med mobning, ensomhed, manglende venner og fraværende forældre?

Adfærds formål: En drøm om (ubegrænset) opmærksomhed, støtte og opbakning? Større selvværd?

Alternativ: At dygtiggøre sig inden for noget og dyrke fællesskabet omkring dette.


Shoppe-Sanne

Sanne køber ting. Hun kunne aldrig drømme om at få et ”Reklamer, nej tak”-skilt på postkassen. Hun glæder sig allerede på vejen hjem, når hun ved, at reklamerne er kommet. Og så er der internettet med alle de mange lækre ting. Alene det at pakke op, er fedt. Hun forsøger at begrænse sig og ikke at shoppe amok. Jævnligt rydder hun ud og videresælger de ofte helt ubrugte ting. Helst med fortjeneste, fordi så får hun råd til at købe nogle andre ting.

Ordene: Glæder sig, begrænse sig, rydde ud, videresælger, med fortjeneste

Hvad ser du (neutralt): Et menneske, der bruger sine penge, som hun vil.

Hvad kan der ligge bag: Oplevelse af ensomhed eller tomhed? Brudte bånd, mange flytninger?

Adfærds formål: En måde at bekræfte sin selvbestemmelse og frihed på? Et behov for indhold i livet?

Alternativ: Finde en sag at kæmpe for, holde fast i den og dermed forpligte sig over for noget eller nogen.


Læs også: Hysteri – har mange navne

Forrige artikelTørre slimhinder – er hyppigt i overgangsalderen

Næste artikelHysteri – har mange navne

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.