Skøn

I skønne hænder

10. december 2020

I det seneste halve år har vi sprittet og sprittet de stakkels hænder helt til hudløshed. Her er nogle tips til pleje af hænder og negle – og også et par mulige ønsker til under juletræet.

I denne skønhedsudgave handler det om, at du skal blive glad for at tage hænderne op af lommen. Ikke være flov over at vise dem frem. For nogle betyder det mindre, men for andre og i visse jobs kan det faktisk have en stor betydning.

Hvis du er træt af flossede neglebånd, hvis huden rundt om neglene er tør og der er små sår, hvad gør du for at undgå at pille i neglerødder og neglebånd? Hvad nu hvis du bider negle eller hvis du har fået neglesvamp, neglene flosser eller der er riller i neglene? Hvorfor ændrer den hvide halvbue i bunden af neglen størrelse? Hvad kan hvide pletter i neglene betyde? Og ikke mindst, hvordan plejer og forskønner jeg mine hænder og negle?

Læs også: Pas godt på dine hænder

Tørre hænder, revner og sprækker

Som på resten af krop og ansigt har vi en helt naturlig barriere i huden. Også før corona og ekstra vask og sprit kunne huden på hænderne komme helt i ubalance. Mange faktorer kan spille ind. Som med andre hudubalancer kan det skyldes stressfaktorer både udefra og indefra, og det kan afhjælpes ad begge veje. Arbejder du begge veje, er der større chance for et mere holdbart resultat.

Hænder er i spil hele tiden. Alene at vaske hænder med skrappe sæbestoffer kan være nok til, at hænderne bliver tørre og nemt kan revne. Nogle er nødt til at have handsker på i deres arbejde, hvor huden måske ikke ånder så godt og der udvikles fugt. Andre arbejder meget udenfor med hænder ude i vind og vejr. Frisører har f.eks. hænderne i vand og shampoo mange gange om dagen. Hænderne kan blive så irriterede, at de begynder at revne, sprække, få udslæt og svie. Altså pænt ubehageligt!

Uanset hvor og hvordan balladen starter, handler det om, at balancen i hudens barriere er blevet brudt, så der ikke længere er beskyttelse. Hygiejne er godt, men det er ikke meningen, at huden fuldstændig skal afklædes sin naturlige beskyttelseskappe. Det handler om at genskabe en balance og genopbygge den naturlige barriere og mikrobiom i huden, og samtidig kunne vedligeholde den i tider med ekstra belastning – som med al den spritten af.

Hvis du mangler næringsstoffer indefra eller har vanskeligt ved at optage og omsætte de næringsstoffer, du får, kan det skabe ubalancer med konsekvens både på det ydre og indre. Det er jo bl.a. næringsstofferne, der bliver sendt rundt med blodet ud til hele organismen. Arme og hænder, ben og fødder er ude i det, der kaldes ekstremiteterne og er længst fra hjertet, Her skal  et godt kredsløb sørge for at pumpe blodet ud med næring og ilt. Så et blodtryk og kredsløb i balance – hverken for lavt eller højt – er at foretrække.

Hvis man har tendens til meget kolde hænder, der måske endda ser hvide og ekstra blege ud, er det værd at se på, om tilskud med ekstra E-vitamin kan gøre en forskel. Det samme med Q10 og selen. Urter som hvidtjørn, hestekastanje, brændenælde, birkeblade og grøn te kan også være med til at understøtte kredsløbet. Mange har glæde af kæmpenatlysolie som kosttilskud, der også hjælper huden indefra.

Hvis ubalancen i huden kommer udefra, ved at man simpelthen har strippet huden for barriere, er det selvfølgelig først dér, man skal sætte ind. Men er der samtidig bøvl med mave og fordøjelse, kan det forstærke ubalancen, og det kan være værd at arbejde med synergien i at sætte ind både indefra og udefra. Det kræver især fokus på kost og syre-basebalancen, og du skal finde frem til, om der er nogle fødeemner, der belaster dit system og bør elimineres eller reduceres. Styrk tarmene med mælkesyrebakterier og evt. maven med Brottrunk eller Vita Biosa til at hjælpe nedbrydning og omsætning af maden. Højkvalitetsnæring er vores byggesten – og dertil væske ikke at forglemme!

Hudens overflade

Hudens overflade og hudens mikrobiom er super vigtigt at holde ved lige. Den er nem at slå ud af balance, når man spritter meget, men mange kan nikke genkendende til symptomerne, før det blev ”sprittetid”.

Eksem

Ovenfor har vi nævnt nogle af de hjælpestoffer, du kan få til at bygge op indefra inkl. vigtige olier, f.eks. kæmpenatlysolie, og vitaminer og mineraler som zink, silicium, A- og B-vitamin.

Men det er også værd at finde ud af, om du har kontakteksem af anden karakter. Er der produkter, du ikke tåler? Er du i kontakt med andet, du ikke tåler? Handsker, hvor du måske ikke tåler latex. Skyllemidlet i dit tøj. Andre stoffer, du omgiver dig med eller kommer i berøring med i din hverdag.

Det kan altid betale sig, selvom det kan føles bøvlet i starten, at føre en lille kalender, hvor du prøver at beskrive mønstret for, hvornår udslæt blusser op. Det detektivarbejde er værd at lave, samtidig med med at du kan arbejde med at genskabe den ydre balance i huden. Bade hænderne i f.eks. KRÆS’ badepulver med kolloid havre og kokos. Det er til hele kroppen, men kan piskes op og hænderne kan hvile deri. Derefter balmen fra KRÆS eller Kreta salven fra Bioselect – der er en meget rig balm, så man skal ikke lige sætte sine fedtfingre alle steder umiddelbart efter. Hverdagshåndplejen er cremer med ikke mindst kæmpenatlysolie eller boragoolie. Morgenfrue eller lægestokrose er også lindrende for mange. Som Zinobel Oranic Boosts

Alderen viser sig først i hænderne

Når du oplever, at alderen viser sig i hænderne, skyldes det ikke mindst, at det er en fin hud, og samtidig har vi ingen talgkirtler i håndfladerne til at fodre huden med olie. Ofte viser det sig i begyndelsen som mere tynd og løs hud på hænderne. Eventuelt begynder der at komme pletter – nogle gange omtalt som leverpletter, selvom de formentlig bliver aktiveret af solens UV-stråler.

Nærende håndpleje med masser af antioxidanter som f.eks. granatæble kan anbefales. Om pletterne har noget med leveren at gøre, er der delte meninger om. Denne skribent har selv oplevet et tilfælde, hvor en kunde af anden grund tog Active Liver fra New Nordic og oplevede, at pletterne på hænderne blev færre og mindre. Det er et enkeltstående tilfælde, men nu alligevel spændende.

Hvide pletter på neglen

En del både pletter og buer kan opstå lokalt efter et stød på neglen. De vil for det meste vokse ud og forsvinde af sig selv. Hvis der er mange hvide pletter, kan det betale sig at køre tema med multivitamin og især calcium og zink, men det optages bedst med andre vitaminer og mineraler samtidig. Hvis hvide linjer er mere tværgående og vedvarende, kan det betale sig at få testet hos f.eks. en biopat/naturopath, heilparaktiker, kinesiolog, om din evne til at optage næringsstoffer er god. Eller sammen med en ernæringsterapeut få kigget på din kostsammensætning. Det kan være relativt få justeringer, der skal til.

Den hvide halvmåne – Lunula

Man kan godt forstå, den bliver kaldt halvmåne, for det ligner den jo: Det er et stykke af neglen længst nede ved fingeren mod hånden. Man kan godt holde øje, hvis den begynder at forandre sig meget. Både om den forsvinder, eller om den vokser og fylder mere på neglen. Det vides ikke med sikkerhed, men kan være en indikator på din vitamin- og mineralstatus eller anæmi. Nogle gange gemmer lunula sig under huden og vil komme mere frem, når neglebåndene skubbes blidt ned. Det er et stykke af neglen, som både indeholder blodårer, nerver og basalcellemembran. Ikke at du skal gå og panikke over hver lille forandring, men det er godt at have kropsbevidsthed – at lære sin krop at kende, så man lige kan skæve til og justere hen ad vejen. Det er altid vigtigt at søge læge, hvis du er utryg eller oplever større uregelmæssigheder.

Der er mange andre måder, dine negle kan opføre sig anderledes, og såvel indefra som udefra kan der sættes ind både til sundhed og forskønnelse. En behandler kan hjælpe i undersøgelsen, og derudover kan det give dejligt velvære at modtage negle- og håndmassage med gode olier og cremer samt den gode kost og de tilskud, der kan styrke.

Negle og neglebånd

Det er interessant, hvor mange sjove vaner, vi kan have og gøre ubevidst i vores egne tanker eller hvis vi er stressede. Som at bide negle eller pille i neglebånd, hive i neglerødder, så det bløder. Hvis du kan øve dig i at gribe dig selv i det, når det sker – tal pænt til dig selv – men omdirigere den dårlige vane til noget andet – måske nogle dybe vejrtrækninger eller et glas vand. Men der findes virkelig gode håndcremer og olier, der plejer neglebånd. Hvis du kan huske, hver gang du tager håndcreme på, lige så forsigtigt at gnide ind i neglebåndene og ind imellem forsigtig skubbe neglebåndene lidt “ned”, der hvor negle vokser op fra, vil det både være sundt og pænt. Nogle bruger deres tommelfingernegl til at skubbe tilbage, andre en lille dertil lavet træpind. Men du skal meget gerne først have blødgjort neglebåndene, så du ikke gør skade på dem.

Læs også: Superfood for dit hår, hud og negle

Neglestyrker

SpaRitual har en Neglestyrker med ekstra calcium i, der både styrker neglen og gør den tykkere, men samtidig også kan fungere som underlak/basecoat. Virkelig god til tynde negle, der nemt flosser.

Smukke, smukke lakker

Kure Bazaar har udover deres mange vanvittigt smukke neglelakker i mange farver også en negleolie, der er noget ud over det sædvanlige! Ti nøje udvalgte økologiske olier, der blødgør og fugter neglebåndene og forhindrer tørhed, og som samtidig beskytter neglene mod riller og flossede kanter. Masser af antioxidanter, vitaminer og de gode olier fra mandel og camelinaolie, argan, borago og kæmpenatlysolier samt hampefrøolie, der netop er med til at genoprette den naturlige barriere i huden. Det gælder om at styrke cellestrukturen og hudens naturlige, hydrolipide film. Skønneste reparation og pleje til negle og neglebånd. Lakkerne er lavet af naturlige ingredienser som hvede, kartofler, majs og træmasse.

Klip og fil

Mange finder deres egen strategi for klipning og filning af neglen. Der er også smag og behag, om man synes, korte negle er det pæneste, eller foretrækker lange, firkantede, spidse eller let afrundede negle. Det er æstetik, smag og behag. Men et råd til fil er glasfile, der er skånsomme ved neglen, og et råd til teknik er at file i samme retning for at skåne negle, der flosser let. Glasfile har en lang levetid og er derfor bæredygtige, og derudover er de meget hygiejniske. F.eks. er Glasneglefilene fra Organic Beauty Supply lavet af krystal, der har været under en forhærdningsproces, der gør dem ekstra stærke. Der kan ikke komme vand eller bakterier ind i materialet, og det ekstra kalkholdige glas sikrer en blid, men effektiv manicure.

Neglesvamp

Det er virkeligt irriterende, når der opstår neglesvamp. Det er et af de få tilfælde, hvor det kan anbefales at smøre med ren tea tree olie. Nogle har glæde af spilanthes, og SpaRitual har en Nail Treatment, der hedder “Farewell” med neem olie, tea tree olie og citron flavonoider. Neglesvamp kan dog være meget genstridigt, og der kan med stor fordel støttes op indefra med f.eks. CitrusPlus 800 med grapefrugtkerne ekstrakt fra BioVita. Suppler gerne med ekstra mælkesyrebakterier.

Til skønhedsplejen af hænder – måske gaveidéer?

Croll & Denecke har et meget fint gavesæt med alt i tilbehør til hjemmespa. I fin firkantet bambuskasse med hank er der neglebørste, peelingsvampe i bl.a. luffa og en massagehåndbørste

Udover neglefile og negleolie er også neglelak en smuk gave. Lige nu ser man mange steder, at der leges med flere farver på neglene på én gang. F.eks. at man har forskellige farver på alle negle, eller man laver små symboler i kontrastfarver eller kun maler en halvbue i en farve inde ved neglebuen. Fransk lak virker til at være en klassiker, der også kan laves på ikke helt lange negle.

Kure Bazaar har meget smukke lakker, men de har også lavet nye neglelakfjernere A la Rose og Silicium Bamboo & Ginger. Emballagen er ren og æstetisk, og produkterne helt naturlige uden acetone, men de indholder bl.a. sukkerrør, hvede og majs og respekterer neglens naturlige cyklus.

Creme de la creme til hænderne

Uh, der er mange virkelige lækre håndcremer. Her vil jeg fremhæve nogle af mine aktuelle favoritter:

Først en favorit hos mange andre også, fordi den nemt trænger ind, så man kan komme videre med sine gøremål. Samtidig har den hvid pil-ekstrakt, der opheler revner og sprækker i huden. Nemlig Zinobel Organic Boosts Rescue Handcreme. Både mænd og kvinder kan lide denne bl.a. andet fordi den ingen duft har og netop heler og trænger nemt ind. Har man lyst til ekstra fedt til natten, kan man tilføje et par dråber face eller body oil. Zinobels dagcreme har for nylig vundet som Årets Hudplejeprodukt 2020.

Anden evergreen er Weledas Skin Food classic. En meget nærende multipurpose creme til alle tørre områder, men til de afsprittede hænder har de været rigtig manges go-to-creme.

BioSelect har en meget lækker håndcreme med olivenolie, men også med urter fra Kreta, der plejer og nærer huden. Findes både i en let og fed udgave. Den indeholder også sheasmør og salvievand, perikon og morgenfrue sammen med urterne fra Kreta. Er der brug for ekstra pleje, er den noget federe, og derfor ikke mindst til natten – den kendes mange steder som Kretasalven; nemlig Dictamelia salven. Salven kan bruges på alle rifter, til sprukne fingre og neglerødder.

Inika, der betyder Lille Jord, har udover deres lækre makeup en hudplejeserie, der lover godt, og håndcremen med bl.a. Rose of Jericho-ekstrakt, der skaber en barriere imod udtørring og udefrakommende belastninger sammen med planteolier som avocadolie, der trænger nemt ind uden at de føles klistrede. De gør sig virkelig umage hos Inika. Tuberne er lavet af bæredygtige sukkerrør og låget kan genbruges – vegansk, crueltyfree. Økologisk. Så kan vi godt få hænderne op af lommerne!

Forrige artikelJule(u)fred? Bevare den gode stemning, eller …

Næste artikelAppetit på antioxidanter

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.