Mens forbrugsfesten med Black Friday og Cyber Monday brager derudaf, dør folk i Yemen netop nu af sult. En på mange måder overset krig har sendt befolkningen ud i, hvad FN kalder verdens værste humanitære katastrofe.
Det virker næsten absurd at tænke på, at mennesker i verden i dag dør af sult. Men det er ikke desto mindre et faktum. Mens vi i Danmark og Vesten for langt de flestes vedkommende har mad og midler i tilstrækkelige mængder – nogen sågar i overflod – er vilkårene anderledes tragiske i fattige og krigshærgede områder.
I 2011 oplevede Somalia en tørkeperiode, der resulterede i underernæring, flygtningestrømme og død. Nu er det især Yemen, der kæmper for at få hjælp og mad nok til befolkningen.
Landet var engang rigt. Det ligger nemlig strategisk godt i forhold til skibe, der skal sejle ind i det røde hav. Men i dag er landet fattigt og i ruiner.
I 2015 brød der krig ud i Yemen. Det skyldtes, at Houthi-rebeller i slutningen af 2014 forsøgte at kuppe magten ved at indtage hovedstaden Sanaa. Af frygt for, at der skulle opstå optøjer og usikkerheder i hele regionen, indledte Saudi Arabien sammen med en koalition en række angreb mod rebellerne.
I dag, tre år senere, er der stadig ikke stabilitet i Yemen. Nødhjælp har i perioder været afskåret fra at komme frem med den hjælp, som især børn har så desperat brug for.
En række sygdomme har præget området, især som konsekvens af manglende rent vand. I slutningen af 2017 var Røde Kors ude at sige, at de mente, at over en million mennesker havde kolera, ligesom Red Barnet meddelte, at 130 børn døde af sult hver dag. Samlet set estimerer de, at 85.000 børn er døde fra april 2015 til oktober 2018.
Tilstanden er ikke forbedret siden hen, og landet står på randen af regulær hungersnød.
For at der er tale om egentlig hungersnød skal en række kriterier opfyldes:
Mindst én ud af fem husstande står overfor ekstrem madmangel.
Mere end 30 procent af børn under fem lider af akut underernæring.
Mindst to ud af 10.000 mennesker før hver dag.
Opgørelser lavet for et år siden viste, at en tredjedel af landet opfyldte de to første kriterier. Det var dengang. Nu, hvor opgørelsen er ved at blive revideret, er det endnu sværere at sige noget konkret om det tredje kriterie.
For mange af landets hospitaler har måtte lade livet til krigen, og mange mennesker har ikke råd til at betale for hjælp på de klinikker, der er åbne. Derfor dør mange derhjemme, og de dødsfald bliver kun sjældent rapporteret.
De nyeste tal fra UN viser, at 14 millioner mennesker lever på grænsen til sult, og er afhængige af hjælp udefra for at overleve.
Der var tidligere i år lagt op til forhandlinger mellem regeringen og Houthi-bevægelsen, men forhandlingerne brød sammen, da oprørerne ikke mødte op. Derfor ser det heller ikke ud til, at freden er nært forestående.
Landet har udviklet sig til at være endnu et søm i den kiste, der hedder krig i Mellemøsten. Et søm, der ligesom alle de andre koster civile liv og ubærlige ødelæggelser af byer og liv. Hvor mennesker bliver taget til gidsler i kampen om magt, og hvor penge skaber alliancer, uden altid at hjælpe dem, der har brug for det.
For situationen i Yemen viser med al tydelighed, hvor udsatte mennesker er, når de ikke får hjælp eller har adgang til mad og rent vand.
Krigen i Yemen – og Mellemøsten generelt – har taget sine ofre, men hverken kugler eller bomber kan hamle op med de liv, som sulten kommer til at tage.
Læs mere:
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46261983
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2018/08/dispatches-yemen-health-crisis/
https://www.dr.dk/nyheder/tema/humanitaer-krise-i-yemen
Forrige artikelPakker til dem, der har (næsten) alt!
Næste artikelSvigt, fejl og mangler i medicinsk udstyr