Nyheder

IBS: Postbiotika mere effektiv end probiotika 

Postbiotika styrker mavens eksisterende bakterieflora, og ny drik skulle være mere effektiv til behandling af IBS (Irritabel tyktarm).  

Foto: Shutterstock
28. december 2022

Postbiotika styrker mavens eksisterende bakterieflora, og ny drik skulle være mere effektiv til behandling af IBS (Irritabel tyktarm).  

Hver tredje voksne dansker har tilbagevendende problemer med maven – og omtrent 14-16 pct. vurderes at have IBS. En sygdom, der ofte fører til en stærkt nedsat livskvalitet. Tilskud af probiotika med forskellige typer af bakteriestammer kan afhjælpe ubehaget. 

Probiotika uden dokumenteret langtidseffekt

I dag er der et stort udvalg af probiotika til behandling af maveproblemer. De probiotiske præparater indeholder en eller flere forskellige stammer af mælkesyrebakterier i forskellige koncentrationer, som skal bidrage til at berige mavens egen bakterieflora. Det må ikke forveksles med præbiotika, der populært forklaret er føde til probiotika. Præbiotika findes eksempelvis i kostfibre, også kendt under navnet inulin.

 De sundhedsmæssige fordele skal påvises i kliniske undersøgelser, og et probiotisk præparat skal indeholde de samme bakteriestammer i samme dosis som anvendt i de kliniske undersøgelser. 

— Probiotika er forbundet med en række sundhedsmæssige fordele, og der er mange veludførte undersøgelser af probiotiske præparater, som viser en effekt, så længe man fortsætter med at tage tilskud af probiotika. Men få eller ingen undersøgelser har kunnet påvise en langtidseffekt efter endt behandling, siger Hans Israelsen til Tidningen Hälsa.  

De kortkædede fedtsyrer er essentielle

Hans Israelsen er forsker og læge i bakteriel genetik. Han har brugt 20 år på at studere det komplicerede og livsvigtige samspil i mavesækkens tarmflora og hvordan tarmfloraen påvirkes af, hvad vi spiser. 

Forskningen på området konkluderer blandt andet, at de såkaldt kortkædede fedtsyrer har stor betydning for, om tarmen fungerer optimalt.  

— De kortkædede fedtsyrer er nødvendige for, at tarmcellerne kan få energi. Kroppen skal kunne tage sig af kostfibre, som er en af tarmens vigtigste ernæringskilder til produktion af kortkædede fedtsyrer. Problemet for mange med for eksempel IBS er, at omdannelsen fra fibre til kortkædede fedtsyrer ikke fungerer godt nok, og så får maven problemer. Så kan der opstå en utæt tarm, som kan føre til ubehagelige symptomer som gas, diarré og mavepine, siger Hans Israelsen. 

Tilfældige bakteriestammer i tilfældige mængder

I 2007 startede Hans Israelsen virksomheden Nordic Rebalance ReFerm for at udvikle et færdigt produkt baseret på forskningsresultaterne fra Lunds Tekniske Universitet og det udviklingsarbejde, der er udført på SmiLe Incubator i Medicon Village i Lund og C4 Videncenter i Hillerød. 

Resultatet er ReFerm, det første højkoncentrerede postbiotiske produkt på det nordiske marked til behandling af maveproblemer såsom IBS. 

Hans Israelsen gennemgik den omfattende forskning i probiotika og bed mærke i, at det ikke så ud til at have den store betydning, hvilke mængder eller hvilke kombinationer af forskellige bakteriestammer, der indgår i et probiotisk præparat. Resultaterne var stort set de samme uanset koncentration og sammensætning. Og når behandlingen slutter, stopper effekten som regel også. 

Det fik Hans Israelsen til at tænke over andre tilgange til at styrke det eksisterende tarmmiljø.  

— Allerede når vi er to-tre år, har vi udviklet en bakterieflora i tarmen, som normalt følger os gennem livet. Mit udgangspunkt var at finde ud af, hvordan vi kan understøtte og styrke den bakterieflora, vi allerede har i stedet for at tilføje nye bakteriestammer. 

Tilskud baseret på fermenteret havre

Forskning i Lund viste, at fermenteret havre var velegnet til at producere passende næringsstoffer. Den opdagelse skabte ReFerm, en drik spækket med næringsstoffer. Drikken kan hjælpe med at mindske betændelse i tarmen og lindre symptomer på forskellige typer maveproblemer såsom IBS. 

ReFerm er et højt koncentreret postbiotisk præparat baseret på havre, der er fermenteret ved hjælp af mælkesyrebakterien Lactobacillus plantarum 299v. I gæringen dannes næringsstoffer og stofskifteprodukter, som har en positiv effekt på miljøet i tarmen. Gennem et forbedret tarmmiljø forhindres tarmbakterierne i at irritere vores immunforsvar og skabe betændelse og øget gasdannelse i tarmen. 

Livsstil er stadig essentiel i behandlingen af IBS 

Der er indtil videre publiceret to studier, der viser en god klinisk effekt af ReFerm ved både IBS og colitis ulcerosa (betændelse i tyktarmen og endetarmen). 

ReFerm kosttilskud understøtter og styrker tarmens egen bakterieflora og fungerer bedst, hvis de kombineres med velkendte livsstilsråd. Tarmen har brug for en varieret kost med mange fibre fra frugt, grønt og korn. Det er også vigtigt at bevæge sig regelmæssigt, da det letter tarmens arbejde. 

Forrige artikelMiddelhavskost mod svangerskabsforgiftning

Næste artikelHvilke midler mod åreknuder?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.