Nyheder

Ikke alle fisk er sunde

22. marts 2016

Vi ved godt, at vi skal spise fisk to gange om ugen. Men det er ikke lige meget, hvilken slags fisk vi fylder vores kroppe med. Kvinder spiser for meget af de skadelige typer fisk, der indeholder kviksølv.

Fisk indeholder de gode omega-3 fedtsyrer, som er nødvendige for at vores kroppe kan fungere. Det er er bare ikke alle typer fisk, der er gavnlige for os. Den danske professor Philippe Grandjean står bag en amerikansk undersøgelse, der har undersøgt kvinders indtag af kviksølvholdig fisk.

Undersøgelsen blev lavet over 254 kvinder i den fødedygtige alder, der spiser fisk mere end to gange om ugen. 29 procent af kvinderne havde for meget kviksølv i kroppen. 40 procent af kviksølvet, der blev fundet i kvindernes krop, stammer fra tun.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at gravide og ammende højst spiser 100 gram tun om ugen. Den anbefaling er ifølge Philippe Grandjean ikke god nok.

– Efter min mening er det eneste rigtige at gøre at advare mod overhovedet at spise nogen som helst af de forurenede fisk, siger han til Politikken.dk.

Grænseværdien bør sænkes

Man må max have 1 part per million (1ppm) kviksølv i kroppen, før det anses for at være skadeligt. Den grænse, mener Philippe Grandjean og andre førerne forskere på området, bør sættes ned til 0,58.

Hvis grænsen blev sat ned, ville det være 60 procent af de amerikanske kvinder i undersøgelsen, der har for meget kviksølv i kroppen.

Selvom undersøgelsen er amerikansk mener Philippe Grandjean, at forholdende vil være omtrent de samme i Danmark. Han har sammen med læge Line Kirk undersøgt gravide kvinder fra fødegangen på Odense Universitetshospital. Her havde en ud af fire kvinder mere end 0,58ppm kviksølv i kroppen.

Fed fisk er godt

Selvom kvinderne spiste meget fisk, fik de ikke nok af de gode omega-3 fedtsyrer. Det skyldes, at kvinder især spiser tun, især albacore (hvid tun), der ikke indeholder ret mange af de næreringsrige fedstoffer men til gengæld indeholder meget kviksølv.

Hvis du vil holde dig sund med fisk, skal du spise fede fisk som laks, ørred, makrel eller sild. De har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, der kan forebygge hjertekarsygdomme og smøre ledende, og så indeholder de ikke lige så meget kviksølv.

Hvis du vil være helt fri for tungmetaller i den fisk, du fylder maven med, så kan det være en god idé at vælge den økologiske udgave af de fede fisk.

 

Det skadelige kviksølv

Når miljøet bliver forurenet af eksempelvis affaldsforbrænding, ophobes de skadelige stoffer i fødekæden. Stofferne kommer ofte ud i havet, derfor er fisk den største synder, når det kommer til kviksølv i kosten. Det er især store rovfisk som tun, rokke, helleflynder og sværfisk, der indeholder store mængder kviksølv.
Hvis fostre eller børn får for meget kviksølv, kan det skade hjernens udvikling.

 

Kilder: Politikken.dk, Forbrugerkemi.dk

Forrige artikelBørn dropper vennerne efter skole

Næste artikelKreativ påske med ungerne