Nyheder

Ikke meget godt at sige om sodavand

20. januar 2015

Sodavand er ikke kun usundt, fordi det feder og ødelægger tænderne. Der er faktisk ikke meget positivt at sige om den sukrede drik – ud over at den kan smage godt.

Sodavand menes at være blandt hovedkilderne til den amerikanske fedmeepidemi. Den konklusion har været kendt længe herhjemme, og forskningsresultater viser da også, at du kan få fedtlever og forstadier til type 2-diabetes, hvis du blot drikker en halv liter sodavand dagligt.

Sodavand ødelægger dit immunforsvar

Men sodavand kan også ødelægge dit immunforsvar, fordi et højt blodsukker lægger sig som en karamelmasse omkring de hvide blodlegemer, der skal beskytte dig mod vira og bakterier. En del forskning peger også på, at visse kræftceller vokser hurtigere, når de har adgang til sukkerdepoter.

Sodavand er almindeligvis blottet for næringsstoffer. Du kan få enkelte luksussodavand fra mikrobryggerier, der faktisk indeholder rigtig frugtsaft i målbare mængder og derfor indeholder en smule vitaminer, men de mest almindelige sodavand er ikke andet end vand, sukker, syre og aromaer. Lad dig ikke narre af påskrifter såsom ”kun naturlige farvestoffer” – det gør dem ikke sundere end sodavand med kunstige farvestoffer.

Syrebombe i munden

Sodavand ødelægger dine tænder, og cola er en smule værre end anden sodavand. Det er syreindholdet i sodavand, der ætser emaljen væk. Surhed måles i Ph i en skala fra 1-13, hvor 7 er neutral, de højere tal er base og de lavere tal er syre. En almindelig sodavand har en Ph, der er omkring 3,2, mens cola ligger helt nede på 2,4. Til sammenligning ligger en sur citron på 2,3. Cola er altså ligeså syrlig som en citron, og det er de 25 sukkerknalde pr. 50 cl cola, der skjuler den sure smag.

Men hvis du vil se, hvad cola også kan bruges til, kan du se en video på YouTube ved at trykke på dette link. Her fjernes rust på en kofanger med hjælp af den søde drik. Ganske tankevækkende, når man tænker på, hvad drikken så kan gøre ved vores tænder.

Sodavand bør gemmes til særlige øjeblikke

Der er ikke så meget positivt at sige om sodavand. Men en kold sodavand på en varm dag kan være lækkert – hvis man kan lide den søde smag, forstås. Og det er måske den slags øjeblikke, sodavand bør gemmes til. Som en luksus på linje med alkohol.

Hvis du har vænnet dig til at drikke sodavand dagligt, kan det kræve noget at skifte til postevand. Det er det samme, som hvis du har oversaltet din mad i længere tid: Smagsløgene har vænnet sig til den smagen, og det kan være meget svært at stoppe fra den ene dag til den anden.

Frugtsaft i postevandet

En metode kan være at presse en appelsin i postevandet. En enkelt appelsin til en kande er nok til at give vandet en friskere og let sødlig smag. Det er naturligvis ikke som appelsinsodavand, men efter nogle uger vil du undre dig over, at du kunne drikke den søde sodavand til din mad. Og du vil opdage, at din mad smager af meget mere.

Luksussodavand som belønning

Det kan der tilmed være mange sparede penge i. Så er der råd til at købe de noget dyrere kvalitetssodavand til særlige lejligheder. Eksempelvis kan du finde økologiske sodavand uden tilsat sukker (og uden kunstige sødemidler) fra OrganiQ, der kan være en lille belønning, når det eksempelvis er blevet weekend.

Men der er ingen grund til at bidrage til statistikken, der siger, at hver eneste dansker – ung som gammel – sidste år drak mindst 101 liter sodavand i gennemsnit. 460 millioner liter sodavand blev solgt i danske butikker – og så er grænsehandelen ikke engang regnet med.

Kilde: DR.dk

Forrige artikelSænk blodtrykket med blåbær

Næste artikelJanuarpleje til leveren og fordøjelsen