Ikke-økologisk frugt eller ingen frugt?

Håber det rigtige sted jeg henvender mig ift at spørge jer, hvad der er sundest og bedst: At spise en pære eller blomme dagligt af en
ikke-økologisk frugtordning på jobbet eller slet ikke at spise det?

Jeg køber ikke økologisk frugt privat, fordi vi ikke får det spist, og derfor ender med at smide det ud, når det er blevet dårligt.
Økologiske grøntsager køber og spiser vi.

Håber I vil svare på spørgsmålet.

De venligste hilsner

Kirsten

 


 

Det er et interessant spørgsmål, som kan være et dilemma, da vi hjemme hos os selv kan bestemme, om vi vil spise økologisk eller ej. Når vi er ude, er det en anden sag.

Du har valgt økologien hjemme sikkert af den grund, at du vil undgå sprøjtegifte m.m. Det er muligt at finde undersøgelser, der viser, at økologisk frugt og grønt er sundere end ikke-økologisk, og andre undersøgelser hævder, at der ingen forskel er. Dog synes jeg, at metaundersøgelsen fra British Journal of Nutrition giver et godt overblik over forskellene. Du kan læse mere i artiklen Hvorfor økologi samt finde linket til selve undersøgelsen.

Coop har desuden lavet undersøgelser, der viser, at deltagerne havde færre rester af sprøjtemidler i urinen efter en periode, hvor deltagerne udelukkende spiste økologisk frugt og grønt.

Når det er sagt, vil der dog stadig være vitaminer, mineraler og antioxidanter i konventionel frugt, som vi får glæde af. Vi skal se på den samlede mængde belastning, vi får fra forurening og kemikalier, og derud fra lave en vurdering over, hvor belastede vi er. Da du ellers vælger økologiske råvarer, vil et stykke frugt på dit arbejde ikke vælge dette budget.

Alternativt har mange supermarkeder mindre pakker med økologiske pærer, som du så selv kan tage med.

Måske er der mulighed for, at frugtordningen kunne indeholde dansk frugt som en begyndelse? Og på sigt økologisk?

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

4 kommentarer

 • Henning Rolapp siger:

  Hvis vi forsimpler hele problemstillingen til selv det hvad vi putter i munden, så er jeg helt overbevist om at det er mere vigtigt at du putter den rigtige madtype i munden end den er økologisk.
  Personlig er jeg totalt ligeglad med om noget mad er økologisk. Jeg synes at det er meget mere vigtigt om jeg f.eks. har fået fisk idag, om jeg har fået frugt og hvilken frugt jeg har fået, om jeg har fået æg. Har jeg fået tilstrækkelige nødvendige fedtstoffer. Om jeg har drukket nok vædske osv. osv.

  Egentlig fornemmer jeg at økologi i høj grad er et modeord, der giver producenterne ret til at levere små, men dyre produkter. At økologi i høj grad er en økonomisk metode.

  Iøvrigt så tror jeg også, at en sund krop i høj grad kan eliminere og skille sig af med evt. belastende stoffer der måtte være i maden.

  Samlet vil jeg sige, at de helbredsproblemer jeg har idag skyldes madvarer jeg har fået for lidt af eller madvarer jeg har fået for meget af.
  Økologi eller ikke.

  Så inden du lægger vægt på økologi, så sørg for at din ernæring er så bred og dækkende som den bør være.

 • Niels Christensen siger:

  Æbler, pærer, vindruer og jordbær er blandt de frugter med højest indhold af pesticidrester, så dem kan det være fornuftigt at fravælge, hvis ikke de er økologiske.
  Ref: https://www.dn.dk/nyheder/10-fodevarer-er-kilde-til-75-procent-af-kroppens-sprojtegiftrester/

  • Henning Rolapp siger:

   Tak for oplysningen. Ifølge den må jeg ikke spise følgende:

   æbler,
   hvedemel,
   tomater,
   pærer,
   rødvin,
   vindruer,
   salat,
   kartofler,
   agurker,
   jordbær.
   plus alt det andet med målte giftstoffer i.

   Skidt, – jeg skal alligevel på slankekur.

 • Henning Rolapp siger:

  Det er meget mere vigtigt at sikre sig, at du får de nødvendige elementer i en dækkende kost Incl. de nødvendige mineraler og vitaminer. Om disse ting er økologiske kommer i 2 eller 3. række.
  Selvfølgelig vil man da gerne have rene og giftfri madvarer, – det er banalt.
  Men den dækkende kost er helt klart topprioriteten.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *