Nyheder

Immunforsvar åd kræftsvulst

2. juni 2015

Et forskningsresultat sætter atter spørgsmålstegn ved kemoterapi som universalmiddel mod kræft. Immunforsvaret hos en kræftpatient nedkæmpede en kæmpe kræftsvulst på få uger.

Det er en opdagelse, der er en Nobelpris værdig, som amerikanske forskere har gjort. En 49-årig amerikansk kvinde, der led af tilbagevendende kræftsvulster, vendte tilbage med endnu en svulst. Forskere fra ”Memorial Sloan Kettering Cancer Center” i New York valgte at sætte hende på to typer immunregulerende medicin. Medicinen kunne ikke nedkæmpe kræftcellerne selv, men styrkelsen af immunforsvaret betød, at kroppen selv nedkæmpede den store kræftsvulst i kvindens brystvæg i løbet af bare tre uger.

Immunforsvarets dræberceller

Immunforsvaret består af en række forskellige celler, som har forskellige opgaver i forhold til at bekæmpe sygdomme i kroppen. Nogle celletyper skal blandt andet genkende og dræbe virusinficerede celler. Andre celler har til opgave at hæmme disse dræberceller, så de ikke kommer ud af kontrol.

Samtidig er kræftceller så smart indrettet, at hvis det lykkes en dræbercelle at nå frem og sætte sig fast på en kræftcelle, så har kræftcellen ofte et protein på overfladen, der sender et signal til dræbercellen, som standser den.

Den kræftsyge kvinde fra det amerikanske forsøg fik to typer af behandling med immunregulerende antistoffer. Det ene antistof sørger for, at hæmmede immunceller bliver mere aktive. Det kan medføre, at kræftcellerne ikke længere kan gemme sig for immunforsvaret. Det andet stof sørger for, at dræbercellerne bliver i stand til at sætte sig fast på kræftcellerne og dræbe dem uden at blive hæmmet.

Dræbercellerne i immunforsvaret kaldes også T-celler. Immunterapi til behandling af kræft er baseret på at gøre T-cellerne bedre i stand til at opdage og dræbe kræftcellerne. Men T-cellerne kan ikke altid skelne mellem kræftceller og kroppens øvrige celler. Immunterapi kan da også have flere uhensigtsmæssige bivirkninger, fordi immunforsvarets dræberceller bliver så stærke, at de går til angreb på kroppen egne celler.

Kemoterapi svækker patienterne

Kemoterapi er ofte anvendt i kræftbehandlingen, og skønt behandlingen kan have positive effekter ved visse kræftformer, er den statistisk set meget tæt på virkningsløs ved en langt de fleste kræfttyper. Det kan også virke mærkeligt, at man forsøger at helbrede svækkede patienter ved at fylde dem med kemi, der faktuelt nedbryder de sidste rester af immunforsvaret.

Forskningsresultatet viser atter, at et stærkt immunforsvar er det bedste middel mod kræft. Kvinden i forsøget fik en medicinsk behandling, der styrkede immunforsvarets evne til specifikt at nedkæmpe kræftceller, men de naturlige og velkendte redskaber til styrkelse af immunforsvaret har givetvis også en præventiv virkning mod kræft. Frisk luft, sund kost, nok med søvn og motion kan forebygge, men forskningsresultatet antyder, at et stærkt immunforsvar måske også kan helbrede.

Den 49-årige forsøgsperson er stadig i bedring. Seks uger efter behandlingen med immunterapi afslørede en CT-scanning, at hullet i brystvæggen, hvor svulsten havde siddet, var ved at gendanne sundt væv.

Kilde: videnskab.dk, udfordringen.dk

Forrige artikelWHO: Roundup kan være kræftfremkaldende

Næste artikelBotox ødelægger kommunikationen