Immunforsvaret

Jeg er en kvinde på 23 år, som gerne vil være sund og velfungerende, når jeg skal til at have børn, men jeg er bange for, at mit immunsystem er i uorden. Jeg har det ikke godt og må ofte have penicillin, pga. betændelse i halsen og nogle gange andre steder. Det sker også, at jeg får nældefeber. Vi har meget astma og allergi i familien, og jeg vil gerne høre, hvad jeg selv kan gøre for at styrke immunsystemet og få det til at fungere rigtigt.

Hilsen den håbefulde


Immunsystemet er et meget indviklet system, der har til formål at forsvare kroppen mod udefra kommende fjender, som for eksempel bakterier og virus, og mod celler i kroppen, som ikke længere er normale og opfører sig normalt.

Det kan være kræftceller og dele af fremmede stoffer, der er kommet ind i kroppen. En række vigtige celler indgår i immunsystemet, heriblandt især de hvide blodlegemer. Nogen bliver dannet i brisselen, thymus, der er et vigtigt organ i immunsystemet. Det er de såkaldte T-celler, hvoraf der er flere slags. T-hjælpercellerne kan aktivere de fleste andre celler i immunforsvaret, så hvis de svigter, bryder systemet sammen.

T-dræbercellerne angriber især kroppens egne celler, når de har ændret sig, for eksempel pga. indhold af virus, og dræber hele cellen. Når de har gjort deres arbejde og ryddet op, træder T-dæmpercellerne i funktion og dæmper immunsystemets overfunktion.

Du kan styrke dit immunsystem og øge antallet af T-dæmperceller ved at spise sundt og varieret og ved at tage tilskud af mælkesyrebakterier. Naturmidler som LongoVital, Padma 28 og Life Spice Vital, som indeholder mange forskellige urter, kan også aktivere T-dæmpercellerne og derved modvirke allergiske reaktioner.

Antibiotika hæmmer immunsystemet. Det skyldes, at en række godartede bakterier er nødvendige for, at kroppen hele tiden danner en tilstrækkelig mængde antistoffer, der øger modstandskraften generelt. Også dårlig kost, mangel på motion og mange former for medicin, tobaksrøg og andre kemiske stoffer og forurening svækker immunforsvaret. Det samme gælder overdrevent alkoholforbrug og radioaktiv bestråling. Stress svækker også modstandskraften. Først og fremmest er en sund og varieret kost nødvendig, da kroppen er nødt til at få alle livsvigtige vitaminer og mineraler, livsvigtige fede syrer og aminosyrer for at kunne opretholde et effektivt fungerende immunsystem. Farvestofferne i frugt og grønt er kraftige, naturlige antioxidanter, og krydderurter har endnu stærkere antioxidant effekt og modvirker både bakterier og virus. Det samme gælder for olivenbladsekstrakt, det flydende ”Seks sunde urter”, BioStrath og Echinamin.

Mangel på bare et enkelt næringsstof, for eksempel zink, vil give problemer med flere hundrede enzymprocesser. Jernmangel er hos børn og unge i puberteten en hyppig grund til svækkelse af immunforsvaret. Men det nytter ikke at tage for meget, da overskud af et mineral eller vitamin kan hæmme andre. For meget jern kan være meget skadeligt.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. D-vitamin er ikke kun et vitamin, men et hormon. En rimelig dosis er 50 mikrogram af det naturlige D3- vitamin.

Venlig hilsen Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*