Sind

Indre uro: Mangler der noget?

30. juni 2010

Mens livet farer forbi, fyldt af aftaler, opgaver og forhindringer, mærker flere følelsen af, at der mangler noget – en slags indre uro – for hvad er meningen med det hele?

En hurtig tur rundt på både nyheds-hjemmesider og sundhedssider på nettet efterlader ingen tvivl: Vi er stressede, og vi har bygget en kæmpe industri op omkring det: Lær at tackle livet, før det tackler dig.

Og så kan vi spurte rundt og forsøge at nå det også…

Eller vi kunne lytte til det indre og finde ud af, hvad uroen går ud på, før vi lægger mere ind i skemaet?

Elisabeth Balslev hælder mest til det sidste – og derfor har psykoterapeuten skrevet bogen: Indre uro – en brugsbog om stress og personlig vækst.

Selv bor hun ude i den rene fredsoase med skoven i baghaven og Gudenåen, der glider mellem engene foran huset. Med katten adstadigt luntende forbi fødderne og knitren fra brændeovnen er det let at forestille sig, at man her kan finde ro til at skrive en bog om så stort et emne.

– Jeg har valgt at komme meget bredt omkring for at beskrive alle de områder, der kan stresse os, og de mange måder, det kan vise sig på. Det er selvfølgelig på bekostning af at gå i dybden på et enkelt område. Det må så være op til læseren selv at gøre, siger Elisabeth Balslev om bogen.

Hun opfordrer gerne til, at vi lærer os selv at meditere og bruger tid og evt. penge på vores psykiske velbefindende gennem f.eks. terapi.

Elisabeth Balslev

Uddannet gymnastiklærer, zoneterapeut, billedkunstner og organisk psykoterapeut. Har tidligere skrevet bogen ”Mad og følelser”.

Se mere på www.elisabethbalslev.dk.

– Vi har travlt i dag, og det er på bekostning af det indre liv. Vi lever i et maskulint samfund, hvor maskuline værdier er fremherskende – alt det, der handler om det ydre liv. Elisabeth Balslev føler, at det er blevet mere legalt at have et indre liv – men hun oplever det langt fra som trendy nok til, at vi dyrker det.

– Vi skal helst have kalenderen booket – det er in. Med tre børn, badminton og job er det svært at finde en halv time. Mange kan måske finde den i tv-tiden, men jeg forstår modsat godt, hvis man falder om foran tv’et med alt det, vi har på programmet.

Lidt er bedre mod indre uro

Hun opfordrer alle til at dyrke det indre liv, lære at leve i nuet – for det giver mindre stress. Men hun erkender, at det kræver lidt guiden for nogle at finde ud af metoderne.

– Det handler også om, at vi skal gøre det til det, vi magter. Mange tror, at når man skal meditere, så skal man have det rigtige tøj på og bruge lang tid. Glem det! Gør lidt ad gangen og væn dig til det. Find ud af, hvor givende det er at sidde stille og f.eks. lytte til musik i fem minutter.

Hun understreger, at med et mere givende indre liv, bliver de store krav og mange udfordringer lettere at overkomme.

– Vi har masser af projekter at tage os af: udekøkkener, haven, mad lavet fra bunden, motion – og det er rigtig svært, hvis vi ikke er forankret i os selv. Lige nu oplever jeg det, som om, folk deler sig i to lejre: En, hvor det bliver mere og mere vanvittigt med at nå alting og en, hvor det at leve et bedre, sundere og roligere liv, kommer mere i fokus.

Den tendens, drømmer Elisabeth Balslev om, kunne afspejle sig i nyhederne og tv-aviser, som hun synes, viser verden meget ensidigt.

– For der er så meget smukt i verden – der er skønhed alle vegne! Men det er svært at få øje på, når alt, hvad vi ser, er bander, alkohol og misbrug af sex.

Ånd og lærdom giver indre ro

Men hvad er det så, vi skal ud og finde gennem meditation og terapi? For Elisabeth Balslev er det muligheden for at blive klogere på os selv, lære af livet og måske finde meningen.

– Jeg lægger ikke skjul på, at den guddommelige del interesserer mig. Uanset hvad vi oplever, er der en mening med det – selvom det nogle gange kan være svært at se.

Arbejdet med at finde meningen får vi dog ikke forærende. Og én af pointerne i bogen er, at når vi frivilligt eller ufrivilligt får muligheden for at arbejde med os selv, så finder vi større ro og tilfredsstillelse – og lærer af vores oplevelser.

– Hvis du oplever kriser, gentagne fejl eller grimme oplevelser, så gælder det om at finde meningen, så vi kan lære og komme videre. Først når vi finder ud af, hvorfor vi tiltrækker bestemte mennesker i vores liv, som måske ikke er gode for os, holder vi op med at tiltrække dem.

Det kan være mange forhold i vores liv, der bestemmer, hvorfor vi på nogle fronter bliver ved at være uheldige. Det kan være angsten for afvisning eller angsten for at være til besvær.

Hvis følelserne giver indre uro

Lær at sige fra. Hvis du bliver paf af vrede, så er det okay at vende tilbage senere og sige, at det ikke var ok.

Lad være at tage andres vrede personligt. Det er ofte den 4-årige, der taler, når chefen flipper ud. Se ham som en 4-årig.

Du kan ikke bare krænge følelserne ud, hvis du ikke er klar – få evt. hjælp fra en professionel.

– Vi kan have så svært ved at vise følelser, fordi vi netop ikke vil være til besvær. Jeg oplever mennesker, der ind imellem fortæller dybt tragiske historier med et smil på læben. Det har de lært sig af angst for at blive afvist. Vi lærer jo fra barns ben af, at mor og far ikke kan lide os, når vi er vrede. Så er vi blevet afvist eller hånet, og det har vi taget med os.

Følelser, der ikke bliver taget alvorligt, sætter sig i kroppen. Så i sidste ende er Elisabeth Balslev ikke i tvivl om, at de nok skal komme til udtryk – om ikke psykisk, så fysisk.

– Jeg er overbevist om, at det meste af det, vi bliver syge af, er følelser, der har sat sig i kroppen og ikke er blevet anerkendt og udlevet.

Større indre ro

Lær dig selv at meditere eller få hjælp til det: enten gennem en instruktør eller en cd, der kan guide dig.

Start i det små i stedet for at blive overvældet. Fem minutter med stille musik er bedre end ingenting.

Forrige artikelKarrykylling med blåbær og gojibær pilau-ris

Næste artikelCoaching 3: Fra drøm til hussalg