Liv

Indretning med feng-shui: Kærlige omgivelser

3. januar 2013

Jeg er sikker på, at du kender dét med, at nogle hjem oser af… ja, hvad skal vi kalde det? Hygge? Ikke helt ramt plet – men du kender nok nogle hjem, hvor der bare er rart. Man får lyst til at være der og blive der.

Det er svært at sætte fingeren på, hvad der gør et hjem til ét, der bare har dét. Det må undersøges nærmere!

Jeg er taget ud for at spørge en ekspert på området, nemlig Anette Møller-Jensen der driver firmaet livskompagniet.dk, som rådgiver om indretning – men på en meget speciel måde. Anette blander nemlig feng-shui og intuition med beboernes personligheder i smuk forening.

For 2-3 år siden var Anette hjemme hos mig for at hjælpe med at upgrade mit hjem. Jeg har aldrig oplevet noget lignende! For det første var hun noget af det mest vidunderlige, kærlige, lysende menneske, der kan leve på denne jord. Uden tvivl. På vidunderlig vis gik hun med os rundt i huset, rum for rum og hørte, hvad vores behov var, hvad vi havde af drømme og ønsker, og så brugte hun sine egne evner til at mærke, hvordan vi skulle støttes bedst muligt af vores omgivelser.

Tryghed skaber ro

– Dybest set er vi hulemennesker stadigvæk. Vi søger ro omkring bålet. Hvis et hjem er hyggeligt, falder vi til ro – her lurer ingen farer, der er ingen trusler, vi kan bare være til. God stemning er der, hvor der er den rette balance mellem de fem elementer, og hvor der er nærvær. Når vi træder ind i en bolig opfattes 80 pct. af vores underbevidste, og altså kun 20 pct. af det bevidste, forklarer Anette Møller-Jensen.

Feng-shui opstod på den baggrund. Kineserne sansede, hvor det var rart og trygt at slå sig ned. Og de sansede sig til, hvordan de forskellige elementer påvirker mennesker.

På den måde blev baguaen til. Bagua er den skitse feng-shui går frem efter, når der skal bygges, indrettes, slås lejr.

Brug feng-shui med intuition

Anette bruger sin viden om feng-shui, når hun indretter. Og det er meget svært at se sådan umiddelbart. For Anette ønsker ikke at se en bagua som en kageform, du som menneske skal proppes ned i for feng-shui’s skyld.

Mange opfatter feng-shui på den måde, at man så skal have lyserøde vægge, ting, gardiner, billedrammer mv. i området for kærlighed. Udelukkende pasteller i området for børn og kreativitet osv. Sådan er det ikke, heldigvis. Det kunne da også komme til at se forfærdeligt ud.

Nej, man skal helst have en vis balance mellem de fem elementer. Og elementerne repræsenteres ikke kun ved farver, men også ved materialer, faconer, kvaliteter osv.

Smart design med usmart virkning

Jeg spørger Anette med dette eksempel: For år siden underviste jeg i et berømt designfirma, der var meget smart og moderne. Det ville de også gerne udstråle, og de var jo meget bevidste om at “se ud”. De havde til huse i store, højloftede rum med enorme vinduer, en gammel fabriksagtig bygning. Alt indenfor var hvidt. Overalt. Borde, stole, gulve, reoler, kopper, papirkurve. Udover at genskæret var ulideligt, så var alle overflader også iskolde – med mindre solen bragede ind af de store vinduer – så blev alle i rummet kogt.

Jeg kan huske, jeg talte med medarbejderne, om hvordan de egentlig trivedes i de rammer, og de fortalte, at de havde forsøgt at foreslå nogle grønne planter, men det var ikke strømlinet nok – dette var jo ikke en dagligstue – men en arbejdsplads. Jeg spørger Anette, hvad det gør ved de ansatte, der skal arbejde der otte timer hver dag.

– Hvid hører under metalelementet og er den mentale farve. Dvs. de mennesker bliver dagen lang kun fodret mentalt og omgivelserne nærer udelukkende deres hoved. Der er ingen ting, der taler til deres krop, til jordforbindelsen, til deres omsorg/kærlighed, til arbejdet/hinanden/kunderne. Sad der nu nogle medarbejdere, der rigtig gerne ville udvikle deres empatiske evner eller deres intuition, så kan det blive meget svært i disse omgivelser.

– Men potteplanter behøver ikke være den eneste løsning. Vi kan sagtens skabe balance i de fem elementer på en designer-lækker måde – uden at gøre arbejdspladsen til en dagligstue. Vi kunne tilføre ildelementet med den fedeste væghængte pejs. Træelementet med et stort håndskåret træfad til fællesbordet, fylde det med frugter, kogler, julehilsner, påskeæg eller hvad årstiden emmer af osv. Man skal tænker på, at deres behov jo stadig er at se strømlinede ud, og opgaven skal løses, så de ikke skal ofre dette ønske.

Intet hjem uden mennesker

Et andet nøgleord for Anette Møller-Jensen er nærvær. Hvis et hjem mangler nærvær, mangler det sjæl. Ligesom hvis et sommerhus bruges alt for sjældent, så oser det af en trist og død stemning.

Eller hvis du har været bortrejst et stykke tid, så trænger din bolig til at leve igen, og det er nærværet, der gør det.

Man tilfører nærvær ved at være i hjemmet, ved friske blomster (og her er der mere nærvær i en blomst, du plukker i haven eller i grøftekanten frem for den kunstigt fremdyrkede, du køber i supermarkedet), levende lys, at rydde op og gøre rent, at flytte lidt rundt på tingene, så man undgår stagnation. Hjemmet må aldrig blive en statisk “udstilling”, for her stagnerer energien også.

Du undgår ikke en grundig oprydning og rengøring. Bunker og rod er ting, du ikke har taget stilling til, og det vil skabe tung stilstand, hvor rummet ikke kan vibrere af nærvær.

Har du ting i dit hus, der udstråler dårlig energi? Så er det om at luge ud i det også. Det kan f.eks. være en lampe, du har arvet fra tante Agathe, som du egentlig ikke brød dig om. Lampen er måske fin og egentlig ok, men hvis den oser af tante Agathe, er det dårlig energi. Giv den til en, der ikke har dårlige minder forbundet med lampen.

Feng-shui på trods af kønsforskelle

Inden jeg forlader Anette, er jeg nødt til at stille et vigtigt spørgsmål: Hvad gør hun, når mand og kvinde har meget forskellig smag?

– Jeg ser ikke de kvinder, der bestemmer alt, som lykkelige. Slet ikke. De mangler jo respekt for deres mand. Hvem kan være lykkelig med en vatnisse?

– For det første sørger jeg for at lytte meget grundigt til dem begge. Jeg bruger min intuition til at fornemme, hvordan jeg skal støtte de mennesker bedst, så de kan få deres drømme realiseret, så hjemmet kan støtte dem bedst muligt.

– Kommer jeg ud til et par, hvor manden er stolt af sine foldboldpokaler, og kvinden helst så dem låst inde i kælderen, så foreslår jeg en hip eller kreativ måde at have pokalerne fremme på til alles tilfredshed. Så bliver han glad, hver gang han ser sine elskede pokaler, og hun bliver stolt af, at hun kan rumme ham.

– Og i de tilfælde finder jeg gode, lækre og kreative løsninger på alle de forskellige behov, et hjems beboere har. Jeg går så ydmyg til hver en opgave, hvad enten det er et privat hjem eller en arbejdsplads, og det er min fornemste opgave at få folk til at lyse, blomstre, næres og trives i de rammer, der er.

Er du blevet inspireret til at gøre dit hjem til den bedste udgave af hele familien, så besøg www.livskompagniet.dk.

 

En af feng-shui metoderne

Lad os lige se på den helt traditionelle feng-shui. For at gøre forvirringen total, så er der indenfor feng-shui flere metoder, men den metode jeg beskriver her, er den, der tager udgangspunkt i hoveddøren og ikke i verdenshjørnerne.

Ordet bagua betyder 9 rum, tre linjer med tre rum i hver, og ser sådan ud:

  • Rigdom og overflod (øverste venstre hjørne)
  • Omdømme og berømmelse (øverste midte)
  • Kærlighed og parforhold (øverste højre hjørne)
  • Familie og helbred (midt venstre)
  • Center, balance (midterste)
  • Børn og kreativitet (midt højre)
  • Visdom og selvindsigt (nederste venstre hjørne)
  • Karriere og livsbane (nederste midte)
  • Rejser og venner (nederste højre hjørne

 

 

De 5 elementer i feng-shui

Ild: røde nuancer, levende lys, elektrisk lys, trekantet facon, naturmaterialer f.eks. uld, skind, fjer.
Ild får ting til at ske, men er der for meget ild “brænder det hele af”.

Metal: hvid og pastelfarver, materialer af metal, sten. Metalelementets facon er rund.
Metalelementet skaber overblik, men for meget metal vil give kølige følelser og nærer udelukkende det mentale.

Vand: mørke farver (f.eks. dybblå, sort, bordeaux) spejle, krystaller, springvand/fontæner. Vandelementets facon er flydende former, altså de former, hvor vi ikke lige kan sige, hvilken facon det er. Vand er kilden til visdom.
Vand fremmer kommunikationen, men for meget vand vil gøre, at du får svært ved at få sagt det, du gerne vil og at sætte grænser.

Træ: grønne farver, blomster og planter, træting. Faconen er aflang.
Træ sætter gang i væksten, men for meget træ kan gøre, at det hele stagnerer.

Jord: gule og brunlige farver, ting af keramik, billeder af landskaber/marker, firkantede ting.
Jordelementet giver jordforbindelse og giver os en vedholdende energi, men for meget jord kan sætte ting helt i stå.

Forrige artikelPesticider er grund til at vælge økologi

Næste artikelLyst og fornuft – få styr på vanerne