Liv

Inez Gavilanes: “Nu elsker jeg mig selv!”

14. september 2015

I juni udgav Inez Gavilanes skønhedsbogen ”Hej smukke”, en guide til ydre skønhed med naturlige og billige skønhedsprodukter, man selv kan lave. Og med tips til indre skønhed, der er det allervigtigste, som hun siger. Hun vil gerne fortælle unge piger, de er dejlige, som de er, at ingen er perfekte, og at et sødt væsen er langt mere attraktivt end en smal talje.

Inez og chihuahuaen Uffe kommer op ad stien mod mikrobryggeriet Skovlyst i Værløse lidt nord for København. Barmen bølger, hofterne vugger, og hun ser dejlig ud, ligner ikke samtidens nuværende, muskuløse, fedtreducerede skønhedsideal, men en frodig kvinde, der udstråler en tilfredshed med sig selv.

– Jeg har aldrig lignet en dreng. Lad mig sige det sådan, siger Inez og griner.

– Der er meget fitness-fanatisme i øjeblikket, og jeg har lidt en aversion imod det. Da jeg var barn, gik jeg til håndbold og dans, og mine klassekammerater gik til fodbold, badminton osv. Det var fritidsinteresser med fællesskab. Dengang handlede det ikke om at tabe sig eller opbygge muskelmasse, men om at score mål, lære et nyt boldtrick eller et nyt dansetrin. Fokus var ikke på det fysiske resultat, men på at have det sjovt. Jeg kender unge piger, der går i fitnesscenter og bygger deres krop op, og jeg synes ikke, det er hyggeligt. Samtidig kan jeg godt se, vi lever i et samfund, hvor alt skal være fleksibelt, også hvornår vi skal træne. Vi er ikke gode til at forpligte os mere – vi gør hele tiden, hvad der passer os og falder os ind. Der er et stort tab i, at vi ikke gider forpligte os over for os selv og for hinanden. F.eks. ved at spille på et hold, hvor man mangler en, hvis du ikke dukker op til træning.

Naturlig skønhedsbog

Så Inez vil gerne have, vi skal flytte fokus fra udseende. Alligevel har hun skrevet en skønhedsbog, der primært henvender sig til unge piger.

– Jeg opdagede, der var et hul. Der findes masser af sådan nogle bøger til voksne, og det var synd, syntes jeg, for jeg ved jo godt, hvornår man står og begynder at eksperimentere med mascaraen og liste den med i lommen, når man skal i skole. Og jeg synes, det er bedre, de unge bruger naturlige ingredienser, som man måske alligevel har i køkkenskabet, når de smører sig ind, i stedet for at købe dyre produkter med uforståelige ingredienslister.

– Jeg er selv blevet bange for at blive ramt af parfumeallergi på mine ”gamle” dage; hvad jeg har fyldt på gennem tiden, er ikke småting, men man var ikke så bevidst om tilsætnings- og parfumestoffer i min opvækst. Jeg synes, det er en stor gave at vide noget om de her ting, og jo tidligere, man begynder på de sunde produkter, jo bedre.

Bogen ”Hej smukke” indeholder både et væld af opskrifter – bl.a. peelende æggemaske, scrub med kaffe, peelende fodmaske med ananas, ingefærsodavand og guides til skønhedssøvn, taknemmelighedsdagbog og spa-dag med veninderne. Og som nævnt lægger Inez vægt på, at man skal have det godt med sig selv, ellers kan glat hud og bløde fødder være lige meget. Så hun opfordrer de unge piger til at stille sig foran spejlet og fokusere på deres bedste sider. For ingen er perfekt, der er altid noget, man er utilfreds med, siger hun.

– Det kan godt være, du synes, din mås er stor, men så har du til gengæld flotte bryster måske? Vi skal fokusere på det positive og rumme det andet.

Fik fedtsugninger

Inez bor i Ballerup vest for København sammen med sin 13 år yngre kæreste, Nikolaj, som hun beskriver som høj, atletisk, drenget og en god mand, som hun gerne vil stifte familie med. Hun har lavet musik, skrevet og illustreret ungdomsbøger, læst fagjournalistik og jura og arbejdet på radiostationen The Voice en overgang. Hun har tusindvis af følgere på de sociale medier, men i virkeligheden var det ikke planen, at Inez skulle være en medieperson. Faktisk var hun så nervøs, når hun skulle i studiet for at indspille sange, og det hæmmede hende så meget, at hun slet ikke lød som sig selv. Og året før, det hele bragede løs med hit og pladekontrakt, fik hun lavet fedtsugninger, for nu skulle hun jo vises frem, og hun var ikke vild med sin kropsfacon.

– Jeg fik suget inderlår, mave, hofter og ryg. Jeg havde en facon, der var lidt besværlig, og fedtsugning er en skulpturel ting, ikke en slankekur. Jeg har aldrig fortrudt, og jeg fordømmer ikke den slags indgreb. Jeg synes, man skal gøre, som man vil. Men jeg synes også, man skal huske at gøre det for sig selv, og ikke for omverdenens skyld. Nogle gange er man måske havnet i den forkerte muld og går op og ned ad mennesker, der fokuserer på de forkerte ting. Det er vigtigt at finde den gode muld. Og den er der! Både i form af søde veninder og gode kærester.

Sin egen terapeut

Da Inez voksede op, talte hun meget med sin mor om, hvorfor andre piger kunne finde på at mobbe, og hvordan det påvirkede Inez.

– Hun sagde ”hvis de gider bruge tid på at mobbe dig, må de synes, du er virkelig interessant,” og jeg fik et boost af vores snakke. En overgang gik jeg med en bestemt hat i 7. klasse, og selv om jeg blev drillet af nogle piger fra niende, nægtede jeg at lægge den hat. Nogle år efter, jeg var gået ud af skolen, mødte jeg en af de piger, hun kom gående med en barnevogn og havde fuldstændig den samme hat på! Jeg hilste på hende, men hun kiggede bare ned og så flov ud, og der fik jeg bekræftet min mors teori. Jeg fik cementeret, at jeg var god nok. Og jeg er i det hele taget blevet bedre til at slippe den der med, hvad andre tænker.

Senere i livet hjalp Inez sig selv, når der var noget, der var rigtigt svært. F.eks. med at komme ud af musikstudiet og op på scenerne rundt i landet.

– Da jeg havde fået et hit, skulle jeg lære at synge …! Jeg var så nervøs, og jeg lød slet ikke som mig selv. Så der var to muligheder. Enten aflyste jeg alle de 30 koncerter, der ventede, eller også havde jeg 14 dage til at forvandle den totale nedtur til den totale optur.

Inez gik på biblioteket og lånte mange hyldemeter med selvhjælpsbøger, som hun pløjede igennem og plukkede fra, satte gule sedler i og stykkede et program sammen ud fra. Det er senere blevet til fundamentet for de foredrag, hun tager ud og holder.

– Jeg forvandlede mig fra en mus i et hul til en stjerne på en scene, siger hun.

Ikke én sandhed eller størrelse

Grunden til, hun ikke bare nøjedes med at finde en bog, der vækkede genklang hos hende, og følge den, forklarer hun sådan:

– Der er aldrig en, der sidder med hele sandheden for mig. Det er lidt ligesom en buffet; tag det, der ser lækkert ud og føles rigtigt og lad resten ligge. Og alle kan gøre det, men hvis man bruger meget tid på det ydre, er det svært at få tid til det indre. I begyndelsen brugte jeg de forskellige værktøjer bevidst, men nu gør jeg det efterhånden ubevidst, det er bare blevet implementeret i min hverdag.

Inez siger, man kan øve sig i at tænke godt om sig selv. For indre skønhed handler meget om, hvordan vi har det og hvad, vi udstråler. Hun fremhæver bloggeren Tess Holliday, der er en størrelse 54, og som poserer i sexede outfits på sin blog.

– Jeg synes ikke som sådan, vi skal hylde hende som ideal, for jeg mener ikke, hendes størrelse er sund, og det er ikke noget at stræbe efter, ligesom et udsultet anorektisk look heller ikke er det. Men jeg synes, hun er en god rollemodel, der viser, at man sagtens kan føle sig flot, føre sig frem og være super smuk og sexet, selvom man falder langt ved siden af det mere udbredte skønhedsideal.

– Min drøm er, at der kunne komme lidt mere bredde på det, vi synes er skønt, og det tror jeg, hun hjælper til med. Jo oftere, vi bliver præsenteret for skønhed, der ser anderledes ud, end det vi er vant til, jo bredere kan vores opfattelse af skønhed ende med at blive. En anden, der skubber til det, er Ashley Graham. Hun er lidt mindre end Tess, men større end flertallet af de modeller, vi får lov at se.

Store bryster kan være fordel

Inez siger, det er lige som med musik; hvis vi kun hører mainstream radio, går vi glip af muligheden for at komme til at kunne lide klassisk musik. Og hvis 27.000 tøjbutikker viser det samme skønhedsideal, bliver der ikke lagt så meget mærke til de enkelte, der viser noget andet.

Inez selv har kæmpet med og mod vægten i perioder, bl.a. tog hun på hen over vinteren. Men hun slår ikke sig selv oven i hovedet med vægtstigningen, i stedet fokuserer hun på dens fordele – bogstaveligt talt.

– Jeg var sløj en periode og havde det lidt svært, så jeg tog fem-seks kilo på. Nu kunne jeg godt gå i grus over det, men i stedet fokuserer jeg på, at min barm er blevet flottere. Min to meter høje, superatletiske kæreste ser bare mine bryster, han lægger ikke mærke til min mås, og så er alle glade, siger Inez og griner.

Hun glæder sig over, bogen sælger godt, og hun håber, hun kan give noget positivt videre til de unge piger.

– Jeg kan ikke redde verden, og jeg kan nok ikke præge de trunter, der står og hiver jern i fitnesscenteret. Men hvis jeg kan hjælpe hende, der har lidt rundere hofter og en stor barm, så er jeg glad.

Se mere på www.hejsmukke.dk og prøv nogle af opskrifterne her, som Naturli har fået lov at bringe fra bogen.

 

Bodyscrub med græskar og æble

Du skal bruge:

5 dl græskarkød

2 dl vand

1 skrællet æble uden kerner

1 tsk stødt kanel

½ tsk stødt ingefær

1 tsk stødt kardemomme

4 dl rørsukker

4 dl havsalt

Sådan gør du:

Frugt og krydderier skæres ud og bringes i kog sammen med krydderierne. Simrer til frugten er mør. Væden hældes fra, og resten blendes.

Hæld sukker og salt i et patentglas og hæld frugtmosen over. Rør rundt undervejs. Scrubben eksfolierer, varmer og sætter blodcirkulationen i gang og kan bruges på kroppen en gang om ugen.

 

Ansigtsspray med grøn te

Du skal bruge:

1 spsk grønne teblade

2 dl vand

2 tsk glycerin

1 spsk citronsaft

Sådan gør du:

Lav et stærkt kog af vand og te. Lad teen trække i 7 min. Tilsæt glycerin og citronsaft og hæld det hele på en sprayflaske. Ryst flasken og hold den 10-15 cm fra ansigtet, spray en gang eller to, så fugter du huden, når den føles træt og mat.

 

Kort om Inez

  • Født: Den 15. oktober 1977 på Frederiksberg.
  • Har udgivet seks singler og albummet Bed & Breakfast fra 2007.
  • Hendes første single ”Stronger” fra 2005 lå 30 uger på den danske Dancechart.
  • I 2007 var den nummer syv på den amerikanske Billboard-hitliste i kategorien Hot Club Play Top 50. Sangen lå sammenlagt 17 uger på hitlisten.
  • ”Stronger” har også været populær i Kina, hvor Inez turnerede i 2009.
  • Medlem af pigegruppen Sukkerchok fra 2008 til 2010, der lavede temaet til realityserien Paradise Hotel i 2009 og senere samme år udgav albummet ”Hvor som helst – når som helst.”
  • Gruppen deltog to gange i Dansk Melodi Grand Prix, i 2009 med ”Det’ det” og i 2010 med ”Kæmper for kærlighed.” I 2009 nåede gruppen videre til semifinalen.
  • Har medvirket i tv-programmerne Zulu Djævleræs (2009), 4-Stjerners Middag (2010), Zulu Kvæg-ræs (2010) og Masterchef (2011).
  • Har udgivet en række ungdomsbøger for de 10-14-årige piger, som også er blevet udgivet i Tyskland.
  • Har en bachelor i jura fra Københavns Universitet.

 

Forrige artikelRistede sojaflager med kokos, lakrids og hindbær

Næste artikelRegeringen siger ja til GMO

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.