Krop

Infertilitet: Kan din krop fange og holde barnet?

Foto: Scanpix/Iris
26. december 2018

Der kan være mange årsager til, at et par har svært ved at få børn, men i rigtig mange tilfælde, er der ikke nogle åbenlyse årsager. Derfor kan der være flere måder at gribe denne infertilitet an – her beskriver osteopat Tommy Hedelund sin tilgang.

Funktionel infertilitet er et udtryk for ufrivillig barnløshed hos par, der ikke har en sygdom eller tilstand, der kan forklare, hvorfor de ikke bliver gravide.

Ofte tilbyder fertilitetslægen her vitamin- og mineraltilskud i kombination med hormonel behandling i form af piller eller injektioner. Fokus er på at stimulere kvindens krop til at modne æg og klargøre slimhinden i livmoderen til at modtage et befrugtet æg. En behandling, som målrettet går efter at igangsætte en proces, der af forskellige, men uklare årsager, er gået i stå.

Som osteopat anskuer jeg problemstillingen fra en lidt anden vinkel.

Selve anatomien kan nemlig være årsagen til, at processerne er gået i stå eller ikke virker, som de skal. Eksemplerne i denne artikel er nogle af de typiske årsager til infertilitet, men en osteopatisk behandling vil altid være baseret på en individuel tilgang.

Infertilitet: spontane aborter

En af de typiske årsager til barnløshed er spontane aborter.

Livmoderslimhinden skal være klar og moden til at modtage et befrugtet æg. Rent hormonelt skal kroppen være klar, og derudover er blodgennemstrømning et vigtigt element.

Blodgennemstrømning er meget vigtig for at blive gravid og ikke mindst for at bibeholde og gennemføre en graviditet. Livmoderen kræver nemlig mere blod, når et befrugtet æg sætter sig fast. Denne tilførsel sker for de fleste automatisk, men for nogle kan blodtilførslen være svær at få op i omdrejninger.

Et forringet tilbageløb af blod fra livmoderen kan også være et problem. Hvis venerne hæver, kan udtrækning af væske og affaldsstoffer fra venerne forekomme, det kan medføre – udover dårligere kredsløb – at affaldsstoffer ophobes, hvilket kan give en forringet vævskvalitet. Tilsammen kan denne nedsatte blodgennemstrømning og den forringede vævskvalitet eventuelt føre til en nedsat mulighed for at blive gravid eller en formodet større risiko for spontan abort.

Æg og sædcelle mødes ikke

Når et par har problemer med at blive gravide på den naturlige måde, kan en årsag være relationen mellem æggestok og æggeleder hos kvinden.

Inde i kvinden omfavner bughinden rent fysisk æggestok og æggeleder. Operationer, traumer eller sygdomme som PCOS eller endometriose kan gøre bughinden ”stram” og dermed være årsag til infertilitet. Et æg kan f.eks. have svært ved at blive ”fanget” af og transporteret i æggelederen og derved komme videre i systemet og hen mod befrugtning.

Også i dette tilfælde kan der opstå problemer, hvis tilbageløbet af blod er forringet. Æggelederen er meget snæver (ca. 0,6 mm i diameter), og den er omkranset af vener, som ved et forringet kredsløb vil hæve op. Når venerne hæver, presser de på æggelederen, og dette pres lukker af for transporten af ægget.

Det er i æggelederen, at ægcellen og sædcellen naturligt mødes, så når transporten ikke længere er mulig, så kan æg og sædcelle ikke mødes, som de skal.

Hvad kan osteopati gøre?

Når man ser på disse udfordringer, er det oplagt at fokusere på at optimere anatomien i kvindens bækken.

En osteopatisk behandling vil typisk fokusere på, at få blodgennemstrømningen til bækkenet og tilbageløbet af blod væk fra bækken og bughinde. Igen er der tale om en individuel vurdering, hvordan behandlingen bedst tilrettelægges. I osteopatien vil vi typisk fokusere på:

Arterierne, som behandles ved at stimulere de ryghvirvler, hvorfra nerverne, som kontrollerer arterierne, kommer fra.

Nedsat bevægelighed i de enkelte ryghvirvler kan ”irritere” nerverne, hvilket kan skabe muskulære sammentrækninger i arterierne og medvirke til at forringe gennemløbet af blod i arterierne. Her vil osteopaten bevæge og mobilisere ryghvirvlerne for at opnå bedre bevægelighed og skabe en afspænding af musklerne i arterierne. Det vil forøge gennemløbet.

Venerne, hvor tilbageløbet fra bækkenet er anatomisk asymmetrisk opbygget.

I venstre side skal tilbageløbet af blod fra bækkenorganerne forbi nederste del af tyktarmen og den venstre nyre, hvilket er meget vigtigt i relation til bækkenet.

Højre side er mere ukompliceret, da blodbanerne fra bækkenet løber direkte til de store vener.

Hvis der er formodet nedsat og kompromitteret bevægelighed af især nyren og tyktarmen på venstre side, påvirker det blodgennemstrømningen negativt. Her er det osteopatens opgave at genoprette bevægeligheden.

Blide bevægelser strækker vævet

Osteopaten kan med blide hænder og bløde bevægelser på maven og ryggen strække vævet i alle retninger. Det kan få den nederste del af tyktarmen og venstre nyre til igen at bevæge sig frit. Med en fri bevægelighed af organerne, kan vi via åndedrættet massere og stimulere organerne. Når organerne stimuleres på denne måde, virker det drænerende på venesystemet. En vigtig del af at få og opretholde et normalt blodkredsløb.

Bughinden strækkes og løsnes i området omkring eventuelt arvæv og omkring æggestokkene. Det er oftest i området omkring æggestokkene, at en spænding i bughinden påvirker relationen mellem æggestok og æggeleder.

De blide stræk og bevægelser, der løsner bughinden, gøres først overfladisk og senere i dybden. Æggestok-æggeleder-relationen løsnes sammen med de vigtige arterier og vener til og fra livmoderen.

Når bughinden ikke længere strammer, optimeres muligheden for, at æggelederen igen kan ”fange” et æg. Dermed kan en graviditet på naturlig vis finde sted. Da arterier og vener også behandles med denne tilgang, forøges muligheden for en succesfuld graviditet.

 


 

Om forfatteren

Tommy Hedelund, osteopat DO M.R.O.DK, BI er en af landets mest kompetente osteopater.

Hans klinik hedder Klinik for Manuel Behandling, og den ligger Park Allé 15 i Aarhus. Tommy og hans stab af medarbejdere hjælper hver dag mennesker, der lider af alt lige fra skulder-, knæ- eller rygproblemer til infertilitet, mave-tarm-problematikker og reflux.

Se mere på Manuelbehandling.dk

Forrige artikelNytårsforsæt: Målet skal overgå flødekagen

Næste artikelBørnevitaminer: Får dit barn ”krudt” nok?