Hvad gør jeg, hvis der kommer en epidemi eller nogen af mine nærmeste får influenza?
Til Naturli’ fra Carsten Vagn-Hansen 10-12-2007
Læserbrev:
Jeg har valgt ikke at lade mig vaccinere mod influenza, da jeg har fået at vide, at det ikke beskytter særlig godt. Men hvad kan jeg gøre, hvis der kommer en epidemi eller nogen af mine nærmeste får influenza? Er der noget naturligt, som kan modvirke sygdommen?
Den lidt bekymrede
Ja, det er der heldigvis.
For at influenzavirus skal give sygdom, skal det bane sig vej ind i kroppens celler, hvor det så formerer sig og fylder cellen med virus, indtil den til sidst dør og cellen sprænges, så virus kommer ud i blodet. Det samme gælder for de fleste andre virussygdomme, for eksempel ved forkølelse. Men for at virus kan komme ind i cellen, har det brug for at klistre sig fast på cellens overflade. Viruspartiklerne er beklædt med små proteinmolekyler med bl.a. H-antigener – hæmagglutinin, som binder sig til modtagesteder på cellerne, kaldet receptorer. Det er, når det er sket, at cellen begynder at producere nøjagtige kopier af viruset.
Det bedste middel mod influenzaviruset er ekstrakt af hyldebær – Sambucus nigri L. – der altid har haft en plads i folkemedicinen mod bl.a. forkølelse og influenza. Forskning i blandt andet Israel og Norge har vist, at ekstrakt af hyldebær (Sambucol R) kan virke forebyggende mod influenza, forkorte sygdomsforløbet og gøre det lettere. Hyldebær indeholder et stof, der gør det umuligt for influenzaviruset at trænge igennem cellernes vægge ved at forhindre hæmagglutinin i at virke. Og når virus ikke kan komme ind i cellen, kan det ikke formere sig. Begynder man tidligt i sygdommen med Sambucol, vil den typisk kun vare få dage, og symptomerne være som ved en forkølelse. Man kan som pårørende eller besøgende evt. helt undgå at blive smittet, hvis man tager Sambucol, inden man går på besøg eller plejer en influenzaramt. Hyldebærekstraktet virker også ved forkølelse og andre virussygdomme. Et andet naturmiddel, der virker på en lignende måde, er Kan Jang, der består af Russisk rod samt Andrographis panniculata. Også tranebær og andre mørke bær indeholder stoffer, som kan hindre virus i at komme ind i cellerne.
Under infektioner bruger man mere af antioxidanter, og da man ofte spiser mindre, er det vigtigt at tage ekstra kosttilskud. Især er C-vitamin vigtigt, og i store doser er det kraftigt virushæmmende og –dræbende. Man kan for eksempel tage 1-2 gram hver 3-4 time.
Normalt vil det medføre diaré, men ikke når man har brug for ekstra meget C-vitamin, som ved influenza. Det er også godt at tage ekstra zink og selen. Hoste er ofte et problem ved influenza. Det bedste middel mod hosten er mørk chokolade (mindst 70% kakao), der indeholder stoffet theobromin. Det virker mere effektivt end kodein, som kan medføre forstoppelse og undertrykke åndedrættet.
Det er ikke nogen god idé at slå feberen ned med medicin, da feber er en af vores bedste forsvarsmidler mod virus og bakterier, men stiger temperaturen til over 40 grader, må man forøge at køle sig. Først og fremmest ved at tage dynen af, nøjes med et lagen over i stedet og sørge for frisk luft i værelset.
Smitten med influenzavirus foregår oftest ved dråbesmitte fra hostende og nysende mennesker med influenza. Hånd til hånd og anden personlig kontakt kan også smitte. Det er derfor vigtigt med renlighed, og influenzaramte bør undgå kontakt til især ældre og svækkede personer og lade være med at gå på arbejde. Inkubationstiden – tiden fra smitte til symptomer – er fra 18 til 72 timer.