Det er højsæson for influenzavacciner. Men det er ikke nødvendigvis risikofrit at sikre sig mod rindende næse, ømme led, feber og hovedpine. I Finland har man valgt at begrænse brugen af Fluarix-vaccinen til borgere over 65 på grund af frygt for narkolepsi.
Det er undersøgelser hos det finske institut for helse og velfærd (THL), der har resulteret i anbefalinger, der begrænser brugen af Fluarix-vaccinen. Årsagen er, at denne vaccine har mange lighedspunkter med svineinfluenza-vaccinen Pandemrix, der er mistænkt for at forårsage narkolepsi. De finske sundhedsmyndigheder understreger dog, at der ikke er eksempler på narkolepsi forårsaget af Fluarix, så initiativet skal udelukkende ses som en ekstra sikkerhedsforanstaltning. De øvrige, nordiske lande har ikke fulgt trop, så der er ingen anbefalingsændringer vedrørende Fluarix i Norge, Sverige eller Danmark.
Narkolepsi er en alvorlig og sjælden sygdom, der kan betyde, at man pludselig falder i søvn midt i en samtale eller falder sammen, fordi alle muskler i kroppen pludselig slapper af. Man mener, at mellem 3 og 5.000 danskere lider af sygdommen i større eller mindre grad, og den rammer som oftest i ungdommen. Det er også årsagen til, at finnerne begrænser brugen af Fluarix til borgere over 65.
Det er ikke underligt, at netop Finland er forbeholden overfor Fluarix. Da man i 2009 vaccinerede befolkningerne i Norden mod den frygtede svineinfluenza, valgte flere lande i Skandinavien at massevaccinere efter WHO’s anbefalinger, mens Sundhedsstyrelsen i Danmark holdt lidt igen og kun tilbød vaccine til særlig udsatte. Et par år senere kunne resultaterne ses: Der var 121 nye tilfælde af narkolepsi i Finland, 168 i Sverige og 35 i Norge, der alle kunne tilskrives vaccinen mod svineinfluenza. Danmark slap med et enkelt tilfælde.
Fordelene og ulemperne ved influenzavacciner er omdiskuteret. Gamle og svagelige kan måske med fordel forsøge at sikre sig mod sygdommen, der kan være livstruende, hvis patienten er svagelig. Men almindelig raske voksne burde måske i stedet sørge for god håndhygiejne og en sund livsstil. Overlæge fra Statens Serum Institut Tyra Krause har tidligere sagt, at arbejdsgivere, der giver medarbejderne en influenzavaccine givetvis kunne vinde mere på sygefraværskontoen, hvis de satsede på et bedre indeklima og hygiejne på arbejdspladsen.
For en vaccine er ikke garanti for, at du slipper for den generende og irriterende sygdom. Effekten af vaccinerne er omdiskuteret, og en såkaldt Cochrane-undersøgelse viste tidligere i år, at undersøgelser finansieret af vaccineproducenterne viste en større virkning end undersøgelser finansieret af offentlige kasser. Der er i dag ingen videnskabelig belæg for, at raske mennesker under 65 nyder nogen effekt af en influenzavaccine.
Kilder: thl.fi, vaccineinfo.dk, vg.no
Forrige artikelTiltrukket eller frastødt? – Om magneter som behandling
Næste artikelHold vinterdepressionen stangen