Nyheder

Ingen risiko ved kalciumtilskud

30. april 2014

En international undersøgelse med dansk deltagelse har afsløret, at kalktilskud ikke indebærer nogen forhøjet risiko for hjertekarsygdomme.

Det er altså afsløret som en myte, at kvinder over 50 ikke bør tage kalcium som kosttilskud, fordi det skulle øge risikoen for åreforsnævringer og blodpropper.

Kalcium mod knogleskørhed

Det er et samarbejde mellem forskere i Danmark, Australien og USA med data fra 63.500 kvinder fordelt på 18 kliniske studier, der har resulteret i konklusionen. Man har ikke blot taget gennemsnittet af de anvendte studier; man har undersøgt data fra enkeltpersoner i risikogruppen fra samfulde studier.

– Studiet viser, at det er sikkert for disse kvinder over 50 år at tage kalcium som kosttilskud. Det er en god idé at gøre, hvis du lider af knogleskørhed. Er du i tvivl, om du har brug for ekstra kalcium, kan du kontakte din læge, siger Hjerteforeningens forskningschef, professor og overlæge Gorm B. Jensen til dr.dk.

Kalcium findes naturligt i visse fødevarer

Kalcium findes naturligt i fødevarer som brocolli, bananer, bønner, mandler, æg, kål, hytteost, ylette, ost og mælk, og hvis dit kalciumindhold i blodet er på et naturligt leje, er der ingen grund til at tage et tilskud, siger Gorm B. Jensen.

Kalcium i grønt, mælk og flødechokolade

Hvis du er i underskud med kalcium, kan et glas mælk være en god hjælp. Et glas minimælk (2 dl) indeholder nemlig 248 mg kalcium, mens du skal spise mere end et halvt kilo brocolli for at få den samme mængde. Spinat og grønkål er dog også gode kilder, hvor godt 100 gram giver de samme 248 mg kalcium. Men den stærkeste kalciumkilde må være ylette, hvor du får 390 mg kalcium ved en enkelt portion. Det er noget særligt ved ylette, da de øvrige surmælksprodukters kalciumindhold er meget lig mælkens. 

Kalciummangel er iøvrigt en af de få lidelser, hvor du skal vælge flødechokolade frem for mørk chokolade. Kalciumindholdet i flødechokolade er på næsten samme niveau som spinat og grønkål – men du risikerer nok andre lidelser, hvis du nyder den søde spise i samme mængder som de sunde grøntsager. 

Nogle kvinder over 50 kan have forhøjet risiko for at udvikle knogleskørhed, og her kan et kosttilskud hjælpe. Nu uden at frygte for medfølgende hjertekarsygdomme.

Kilder: dr.dk, osteoporosedoktor.dk

Forrige artikelNødvendigt med gear og gejl?

Næste artikelBækkenbund: Din sjoveste muskel