Nyheder

På rette vej med klimaproblematikken?

15. november 2016

Et nyt dansk studie viser, at stigningen i CO2-udledningen står i stilstand. Det lyder som positive nyheder, men dansk klimaforsker er skeptisk.

Der har længe været en konstant stigning i klodens CO2-udslip. Men de sidste tre år er tallet stagneret. Det viser et nyt klimastudie kaldet Global Carbon Project, som 67 internationale klimaforskere står bag. Forskerne er positivt overraskede.

– I tre år har udledningen næsten stået stille. Det er en stor kontrast til for ti år siden, hvor udledningen voksede med tre procent. Det er virkelig fladet ud over de seneste par år, siger en af forfatterne bag studiet Glen Peters til The Washington Post. Han er forsker på Center for International Climate and Environmental Research-Oslo i Norge.

Den positive stilstand kan blandt andet skyldes, at USA og Kina har nedsat deres forbrug af kul og er begyndt at bruge flere bæredygtige energikilder. I 2015 nedsatte Kina deres udledning af drivhusgasser med 07 procent, og de forventer et fald på 0.5 procent i 2016.

 

Ikke godt nok

Den globale CO2-udledning er steget med 0,2 procent siden 2015, hvilket forskerne betegner som en positiv stagnering. Men der er stadig lang vej endnu. Det mener Jørgen Eivind Olesen, der er klimaprofessor ved Institut for Agroøkologi, Klima og Vand på Aarhus Universitet.

– De 0,2 procent er en stigning, men den er ikke så stor, som den kunne have været. Det er ikke godt nok. Vi skulle jo have haft et reelt fald, før der er noget at juble over, siger han til Videnskab.dk.

Mængden af CO2 i atmosfæren er i dag 63 procent højere end i 1990. Derfor skal der meget til, før vi kan mindske skaderne.

– Selvom vi får et fald på to procent hvert år, kan vi nok stadig ikke nå at redde Jorden. Det tager for lang tid, siger Jørgen Eivind Olesen.

Han foreslår, at vi skal gå over til eldreven transport og øge kulstofoptaget i skove og i jorden, hvis vi skal have en chance i kampen mod klimaforandringer.

 

Kilder: Videnskab.dk

 

 

 

Forrige artikelEr du åben – eller bange?

Næste artikelØkologisk online-garderobe til dit barn