I Danmark har mange mennesker stadig til gode at forstå, hvorfor homøopati og andre planteudtræk kan have så stor effekt på helbredet.
Vi er vant til, at medicin kan have voldsomme bivirkninger – nogle typer er direkte livsfarlige.
Sådan er det ikke med homøopatiske midler og plantepræparater. Her er bivirkningerne få og sjældne – men effekten er alligevel den samme. Årsagen er dels, at midlerne hjælper kroppens egne kræfter med at kæmpe for sundheden. Men årsagen er altså også, at disse lægemidler fremstilles meget systematisk og samvittighedsfuldt.
Det er værd at give en tanke, hvis du stadig er skeptisk over for virkningen.
Basis for planteudtræk har ikke noget at gøre med at sanke urter i en bastkurv ved måneskin. Tværtimod, for producenterne dyrker deres egne blomster, rødder og planter under skarp kontrol.
Typisk har producenten gennem en lang periode udvalgt de bedste frø til kommende dyrkning, så planten har maksimalt og ensartet indhold af de stoffer, man ønsker.
For dyrkningen gælder ofte strenge regler om økologi og biodynamik – det sikrer, at planternes virkestoffer ikke bliver forurenet af udefrakommende påvirkning. Desuden høstes planterne mange gange om året. Til lægemiddelbrug høster man, præcis når råvaren er klar til brug. I dag bestemmes denne status ved egne laboratorietests, så man er sikker på at få den kvalitet, der er brug for.
Ved selve produktionen følges også en lang række standardiserede metoder. Ofte laves et udtræk ved, at den friske råvare trækker i en blanding af vand og ethanol. Der er både regler for, hvor friske og hvor findelte planterne skal være, når de kommer i sprit, og hvor længe de skal trække. Når plantedelene efterfølgende er siet fra, har man den tinktur, som danner basis for lægemidlerne.
Nogle typer planteudtræk er mere eller mindre færdigproduceret, når der er produceret en tinktur. Dog skal de fleste fortyndes ned til den styrke, det er hensigtsmæssigt at tilbyde forbrugerne.
Er der tale om homøopatiske produkter, følger yderligere en behandling med f.eks. rystning eller slyngning, før tinkturen er klar til at gøre gavn.
For nogle produkter følger herefter en tørringsproces, som koncentrerer virkestofferne og gør det muligt at trykke tabletter. I mange tilfælde er det dog det flydende produkt, der kommer ud på hylderne.
Næste gang en ”logisk tænkende” skeptiker undrer sig over, at homøopati eller plantepræparater har god effekt for dig, så kan du jo prøve at spørge, om vedkommende har et indblik i, hvordan man producerer disse lægemidler. Der er ikke bare tale om en slags hyggelig brændenældesuppe. Plantepræparater er produceret med en indsigt, omhu og respekt for de naturlige råvarer, som hverken står tilbage for fødevare- eller medicinalbranchen.