Nyheder

Intolerance – den usynlige allergi

12. oktober 2010

Allergi er ofte synlige symptomer, der ikke efterlader megen tvivl om, at allergikeren har været udsat for allergener. Men intolerance kan forveksles med mange ting.

Antallet af allergikere er i mange år steget. Allergi kan også let konstateres med en priktest ved lægen, fordi kroppen danner antistoffer, som får allergikeren til at slå ud, når stoffet kommer i kontakt med huden. Intolerancer er derimod en anden sag. Den ramte kan få masser af symptomer, når der indtages noget, som vedkommende ikke kan tåle, men intolerancen bliver ikke afsløret nær så let som allergien.

Intolerancer opstår i tarmen, hvor et manglende enzym betyder, at vi ikke kan fordøje maden ordentligt. Du kan altså godt spise både sundt og fornuftigt, og så alligevel opleve at få mavepine, diarre og oppustethed – også af helt almindelige fødevarer, som ellers har ry for at være sunde. Vi har samlet de mest almindelige intolerancer her:

Intolerance overfor lactose

Lactoseintolerance opstår, fordi nogle mennesker mangler enzymet laktase – og så kan de ikke nedbryde mælkesukkeret. I Danmark er laktoseintolerance faktisk meget sjældent i forhold til i andre lande. Ca. 3 pct. af os kan ikke fordøje mælk, men det næsten er 100 pct. af asiaterne, der bør holde sig fra mælk. Du finder høje koncentrationer af mælkesukker i mælk, is og mælkechokolade, mens der er langt mindre i hårde oste og fløde.

Intolerance overfor fructose

En del danskere kan faktisk ikke fordøje frugtsukkeret eller fructose fra grøntsager og frugt. Nogle kan få det skidt af så lidt som 1 mg frugtsukker. Normalt kan mennesker tåle omkring 35 mg – hvilket svarer til to glas æblejuice. Fructoseintolerante har som regel også problemer med at tåle almindeligt sukker.

Bananer, avokadoer og rødvin indeholder dog så lidt sukker, at det godt kan indtages for fructoseintolerante. Udover problemer med fordøjelsen mangler mennesker med fructoseintolerance ofte mineralstoffer og døjer med et svagt immunsystem. Du kan få teste med en pusteprøve, om du er fructoseintolerant – en diagnose som ofte rammer især kvinder og børn i skolealderen.

Intolerance overfor gluten

Cøliaki er intolerance overfor gluten, som findes i mel og dermed i rigtig mange madvarer. Gluten er et protein – og symptomer på cøliaki kan være meget forskellige – mange oplever slet ikke at have nogle gener, eller også er de så små og diffuse, så mistanken ikke falder på glutenintolerance.

Andre kan til gengæld have rigtig store gener – lige fra vægttab, udslæt på huden til træthed og dårlig mave. Nå du er intolerant overfor gluten, når færre af næringsstofferne fra maden at blive optaget. Så f.eks. børn, der lider af cøliaki uden at blive behandlet, vokser langsommere, mens voksne lettere udvikler knogleskørhed. Cøliaki og risikoen for at udvikle det er også årsagen til, at Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 6 måneder får grød, der indeholder gluten.

Intolerance overfor histamin

Når mad modner eller gærer, udvikles der histamin, og det kan ca. 1 pct. af os ikke tåle. Alkohol og gærprodukter indeholder selvfølgelig en del histamin, ligesom ost, tomater og fisk. Intolerancen kan også blive udløst af antibiotika og astmamedicin.

Symptomer, som kan ses ved histaminintolerance, er bl.a. migræne, eksem og hedeture – hvilket kan gøre diagnosen svær at stille, da intolerancen ofte rammer midaldrende kvinder. Derimod kan det være vigtigt at få konstateret, om der er intolerance, da sygdommen kan være livsfarlig. Histaminintolerance kan konstateres ved en blodprøve eller urintest.

Kilde: Fpn.dk

(Oprettet den 12. oktober 2010)

Forrige artikelSur og vred? Pas på hjertet

Næste artikelSlank – det er vigtigst for kvinder

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.