Invalideret af svedeture! - Naturli

Invalideret af svedeture!

Jeg skriver på vegne af en veninde, der lider meget af svedeture. Med hendes accept. Hun lider af Parkinson og har i mange år svedt meget om natten, men de sidste par år er det 24 timer i døgnet, og hun er så invalideret af dette, at hun må melde afbud til alt, da hendes tøj kan vrides for sved!

Hendes læger og neurologer kan ikke hjælpe, og hun er indstillet fint i medicinen. Hvad kan hun gøre?

Venligst Lise

 


 

Din venindes problem med udtalte svedeture er ikke ukendt for Parkinson-patienter. Især ved behandling med Levodopa ses det forekommende. Din venindes situation lyder dog til at være i særdeles udtalt grad. Jeg har desværre ingen direkte forslag til at modvirke problemet, hvis neurologerne siger, at hun er korrekt indstillet i medicin, da det med stor sandsynlighed kommer som følge af Parkinson-medicinen.

Jeg har kun almene råd at give som f.eks. silkedyner, der virker kølende, et køligt soveværelse samt hyppig vask, men dette er sikkert ikke nyt.

Man kan også svede udtalt meget, hvis man har forhøjet stofskifte eller på vejen igennem overgangsalderen. Jeg ved ikke, om disse ting kan være gældende for din veninde. Stofskiftet kontrolleres via en blodprøve, men dette har neurologerne sandsynligvis allerede været inde over.

Brug af løst tøj i naturlige fiber føles bedre – ingen syntetisk materialer. Vær opmærksom på krydret mad, alkohol og kaffe, som er kendt for at øge svedproduktionen. Eventuelt kan antikolinerg medicin iblandt bruges for at blokere svedkirtlerne, men dette er en specialistopgave hos neurologerne, som de sikkert allerede har overvejet.

Mange venlige hilsner

Anna Iben Hollensberg, læge

2 kommentarer

 • Eva .Ravenberg siger:

  Salvie er en gammel kendt urt som kan stoppe
  Sved også i forbindelse med overgangsalderen
  Enten som the eller som tinktur spørg evt i
  Helsekost forretning
  Mvh Eva Ravenberg

 • Bente siger:

  Eller Vitus Agnus Castus,det har hjulpet mig i forbindelse med overgangsalder og stofskiftet.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *