Krop

Irisanalyse: Øjet ser kroppens tilstand

22. november 2010

Irisanalyse har været kendt i tusinder af år som et kig ind i øjets ejermands helbred og sundhedstilstand. For denne skribent blev oplevelsen øjenåbnende på flere måder.

Jeg har aldrig prøvet irisanalyse før og er lidt spændt på, hvad der vil møde mig, da jeg stiger ud af bilen i Brovst i Nordjylland for at møde Brian Andreasen. I mere end 40 år har han læst iriser og vejledt folk mod et sundere liv, og det er en mand med mange historier, jeg møder. Men også en mand, der sætter sit eget tempo i udredningen af, hvad irisanalyse er – for den skal være grundig.

Irisanalyse er nemlig hverken hokuspokus eller en stensikker diagnoseliste. Derimod er iris et spejl af kroppens sundhedstilstand. Farver, tegn og ringe fortæller, når nogle dele af kroppen har problemer – vævet er måske beskadiget, eller cellerne kæmper for at opretholde funktionerne.

Alt efter, hvor farver, pletter og tegn optræder i iris, kan en irisanalytiker afkode, hvor kroppen evt. kører på overarbejde eller har problemer. Men uden patientens hjælp kan det være svært at stille en præcis diagnose – og i risikofyldte tilstande anbefaler Brian, at få diagnosen bekræftet ved lægen. F.eks. kan en irisanalytiker se, hvis lungen har problemer, men om årsagen er rygning, astma eller noget tredje, står ikke skrevet hen over, så her er kommunikationen vigtig. Til gengæld er øjet eminent til at fortælle, hvad en dybere årsag til symptomer kan være.

Vokset op med naturlige metoder

Brian Andreasen fik allerede interessen for irisanalyse i sin barndom, hvor han fars ven var elev hos Aksel O. Hansen – Danmarks første naturlæge. Brian Andreasen vænnede sig hurtigt til, at familiens gener – bedstemoderens psoriasis, moderens leddegigt og broderens knoglemarvsbetændelse – blev behandlet med sunde og alternative metoder.

Hans egen interesse tog fart, da hans datter fik falsk strubehoste, og han oplevede en mangel på hjælp fra det konventionelle system. Med tiden blev irisanalyse-interessen til mange rejser med uddannelse og kurser.

Brian Andreasen fik efterhånden sin egen lille ”klinik” på sin arbejdsplads, hvor han arbejdede som maskinarbejder – en stor arbejdsplads, hvor der altid var nogen, der havde et helbredsproblem. Da han endelig stoppede arbejdet her og startede sin egen klinik op, fulgte klienterne således med.

– Jeg vil gerne hjælpe folk med at finde årsagen til deres problemer og dermed hjælpe dem til at bære deres eget ansvar. Vi har alle selv et ansvar, men for at leve op til det, skal vi kunne justere vores livsstil i forhold til det, kroppen fortæller os, siger Brian Andreasen.

Mine egne spændende øjne

Det er netop her, kernen til mange problemer ligger. Som mennesker har vi ikke altid behov for det samme – vi har en bagage at tage hensyn til: vores gener, nedarvede dårligdomme fra tidligere generationer, forkerte vaner og selvfølgelig en moderne livsstil, der udsætter vores kroppe for påvirkninger, vi dybest set ikke er skabt til.

Brian lægger mange billeder på bordet og fortæller om tegn og sygehistorier, men han benytter sig også af en metode, som han bruger, når han underviser: han tager udgangspunkt i lytterens egne øjne.

I dag kan et digital kamera med en fornuftig opløsning bruges til at tage billeder af øjet – og på kort tid kan billedet forstørres, så øjets farver, tegn og fibre træder tydeligt frem. Med et digitalt kamera og en computer kan irisdiagnose således foregå over lange afstande, hvilket mange benytter sig af. Brian får f.eks. billeder helt fra Kina og New Zealand.

Lige nu sidder jeg dog direkte overfor Brian, der tager billeder og får dem op på computeren. Undervejs kommer han med flere udbrud – for det er spændende øjne, hvilket for mit vedkommende ikke er udelukkende positivt.

Moderne irisanalyse fra ugle

Den irisanalyse, som vi kender i dag, stammer helt tilbage fra en ungarsk læge ved navn Ignatz von Pezely, der levede i 1600-tallet.

Som dreng gjorde han en opdagelse, som skulle blive en spæd start på viden om irisanalyse. Han fandt en ugle, som havde brækket sin venstre vinge og opdagede, at uglen havde en mørk streg i venstre øje. Da vingen var helet, var tegnet næsten forsvundet. Denne episode huskede han som voksen, hvor han uddannede sig som læge og begyndte at studere menneskers øjne for at finde en sammenhæng med det, de fejlede.

Irisanalyse – et kig på vores DNA

Først og fremmest kan øjet fortælle noget om, hvor stærkt et menneske er fra genetisk side. Det er fibrene, der fremstår som blege, hvide tråde fra pupillen og ud mod iriskanten, man ser på her. For nogle kan disse tråde være svære at se – enten hvis du har brune øjne, eller hvis forskellige lag af misfarvninger dækker iris.

Hvis fibrene er lige og sidder tæt, vidner det om gode, stærke gener. Mens længere mellemrum og fibre, der danner øer og net, gør dig mere følsom overfor forskellige påvirkninger. På den måde kan irisanalyse give en dygtig analytiker et overblik over vores medfødte gener – vores DNA.

Jeg er åbenbart udstyret med rimeligt gode fødselsgaver. Men inden jeg bliver for glad, skal jeg også opleve, at det kan give bagslag. Ingen af os er stærkere, end at det kan ødelægges med forkert levevis.

Brian har hurtigt spottet mit hudproblem – psoriasis pustulosa – en afart af psoriasis, der giver pustler i håndflader og fodsåler. Sygdommen er autoimmun og arvelig, og selvom man endnu ikke kender årsagerne til bunds, er der ikke meget tvivl om, at livsstilen kan både forværre eller bedre symptomerne.

Tåge over øjne og krop

En hvidlig tåge, der gør det svært at se fibrene i mine øjne, vidner ifølge Brian om, at jeg generelt har svært ved at skille mig af med affaldsstoffer, og at mit hudproblem meget vel kan have noget med denne mangel på udrensning at gøre.

Faktisk siger teorien indenfor irisanalyse, at der kun findes to grundfarver: blå og brune. Alle andre farver – grøn, grå, med gnister og pletter – er tegn på forskellige former for ubalancer. Ikke altid nogle, man selv har skabt, de kan sagtens være nedarvet fra generation til generation, men alligevel ubalancer, som er værd at vide besked om. En grøn iris er såmænd blå, der spiller sammen med en gul hinde, og hvis du nedstammer fra ene grønne øjne, har der i generationer været problemer. Ikke dermed sagt, at du nødvendigvis kan blive helt blåøjet med den rette levevis, men øjenfarven kan ændre sig, når du bliver mere bevidst om, hvad du skal tage hensyn til.

Farver, der optræder i øjet – f.eks. pletter eller tåger – varierer efter, hvor slemt cellerne i bestemte dele af kroppen kæmper. Hvid tyder på, at cellerne arbejder hårdere – de er måske i alarmberedskab, mens sort er celledød. Der imellem findes gul, brune, rødbrune, gråbrune – alt efter hvor hårdt funktionen er ramt.

Irisanalyse med mange spørgsmål

Det kræver dog mange spørgsmål at udrede en egentlig diagnose af det, iris fortæller. For selv om iris fungerer som et kort over organer og funktioner i kroppen, har hvert menneske individuelle forskelle – vi er jo forskellige på alle andre måder også – og som tidligere nævnt, står diagnosen ikke skrevet hen over organet. Og så må analytikeren hele tiden vurdere, hvad patienten har godt af at få at vide.

Inderst tættest på pupillen sidder de organer, der arbejder helt uden vores vilje: mave og tarme. Forskellen på organer indenfor og udenfor det autonome nervesystem er markeret med nervekransen – en ring, de fleste af os kan se rundt om pupillen. Det autonome nervesystem fungerer også som bindeled mellem øjet og rygraden, hvor ”billederne” i form af farver og tegn om kroppens tilstand kommer fra.

Udenfor kransen sidder organerne placeret med f.eks. hjernen øverst, og modsat ben og fødder forneden. I den yderste ring hører lymfesystem, kredsløb og huden hjemme. Højre iris repræsenterer højre side af kroppen og omvendt.

Organer, der sidder modsat hinanden i iris, kan have indflydelse på hinanden – hvis der er problemer for et organ kan det modsatte organ i iris tage fra og dermed udvise symptomer. F.eks. sidder fordøjelsesorganer som lever, galde, bugspytkirtel modsat øjnene – og diabetikere, der har problemer med lige netop bugspytkirtlen, har også en øget risiko for øjensygdomme.

Ifølge Brian er det måske denne påvirkning af to modsatte organer, der har skabt to tegn i mine øjne.

Det er en såkaldt krypt – over min skjoldbruskirtel og modsat en lakune over mit hjerte. Det er tegn på en svækkelse. En dårligt fungerende skjoldbruskirtel kan både have med min psoriasis at gøre og være årsag til tegnet over hjertet, men Brian spørger også ind til forskellige betændelsestilstande, som han ser bl.a. i min mave-region. Måske kan en tidligere halsinfektion have sat sig som betændelse på hjertet?

Irisanalyse i biblen
Første henvisning til irisanalyse møder man allerede i det gamle Testamente – Tredje Mosebog 21. Kapital vers 20. Her står det beskrevet, hvilke krav, der var til de personer, der skulle arbejde i templet. De måtte bl.a. ikke have pletter i øjnene. Der blev lagt stor alvor i at se folk dybt i øjnene på den måde, inden de blev godkendt.

Udrensning er vigtigt

Jeg føler mig dog rimelig frisk og har svært ved at se mig selv som hjertepatient. Men det er også her irisanalyse viser, hvor vigtig selve tolkningen er – at det er et samspil mellem patienten og analytikeren. Mit hjerte har været overbelastet, og det kan blive til sygdom, hvis jeg ikke passer på.

Nogle af de ting, Brian siger, rammer langt dybere: Jeg har svært ved at passe på mig selv, der er stress i hovedet, som rammer nakke, ryg og lænd. Jeg er dårlig til at høre efter min krop – spise, drikke og sove, når den beder om det.

– Og her er vi ved kernen: Hvis vi ikke får væske nok, så kan jeg anbefale nok så mange kosttilskud uden, at det hjælper. Du kan have det bedste køkken, men hvis opvasken bare står og vokser i hjørnet, så kan du ikke bruge det med tiden.

Jeg skal altså have renset ud – og på flere planer. Jeg er nødt til at tænke på, hvordan min hverdag fungerer, og om jeg har tid nok til mig selv. Men hvorfor synes jeg alligevel ikke helt, at den der overbelastning af hjertet matcher?

– Måske har du bare lært at leve med det – du ved ikke, at det kan være bedre? Du kan træne dig op til at ignorere kroppens signaler, og så kan prisen blive høj.

Hjem med gulerodssaft

Han kan dog ikke helt forstå, at min kondition, blodtryk eller modstandskraft ikke er synligere ramt af tegnene. Personligt ved jeg, at jeg har været i langt værre form, end jeg er i dag – så nogle af problemerne lægger evt. langt tilbage. Og måske var det ikke helt så unaturligt, at jeg var så træt i mine teenageår?

I første omgang bliver jeg altså sendt hjem med rimelig enkle opskrifter: lær at lytte til kroppen – drik når du er tørstig, sov når du er træt. Kaffe og ost bør jeg holde mig fra, især sammen, for det er ikke godt for min psoriasis. Og så bør jeg kaste mig over gulerodssaft.

– Der er ikke den ting, gulerodssaft ikke er godt for. Det hjælper leveren, som renser, og det er noget af det mest hjertestyrkende og smertestillende, som findes, siger Brian.

Orange energi
Jeg har indtaget store mængder gulerodssaft siden besøget ved Brian Andreasen, og jeg føler faktisk, at det har givet mere energi. Også selvom jeg har sørget for at få mine grøntsager tidligere.Et rigtig godt fif, jeg fik, var at hælde den over mysli – det smager fortrinligt – så om ikke andet gavner det smagsløgene.

Forrige artikelEn øjenåbner til naturlig makeup

Næste artikelLever du sundt? Gordon Kennedy