Irritabel tyktarm – nervøs tyktarm

10. marts 2010

Begrebet irritabel tyktarm dækker over mange forskellige forstyrrelser af mave-tarmfunktionen.

Irritabel tyktarm er en meget almindelig lidelse, idet mellem 10 og 22 procent af alle voksne har symptomer, der passer på lidelsen, lidt flere kvinder end mænd.

Symptomerne er først og fremmest smerter og uro i maven, rumlen, kvalme, oppustethed, skiftende afføring fra diaré til forstoppelse. Det er karakteristisk, at symptomerne forværres, efter at man har spist.

Allerførst må man prøve at udelukke andre årsager til tyktarmssymptomerne. Her tænker jeg først og fremmest på allergi. Mange mennesker har, uden at vide det, fødemiddel- overfølsomhed eller allergi. Det, man hyppigst kan være allergisk overfor eller på anden måde ikke kan tåle, er mælk og mælkeprodukter, oftest på grund af manglende evne til at fordøje mælkesukker (laktoseintolerans, mangel på enzymet laktase), men også på grund af mælkeprotein. Dernæst forskellige mel- og kornsorter, især hvede (glutenintolerans, cøliaki, se nedenfor). Mange med en følsom tyktarm tåler heller ikke ret godt kaffe. Også thé og chokolade kan forværre tarmsymptomerne.

Ved mangel på laktase findes der et finsk middel med laktase, som laktoseintolerante kan bruge, når de spiser ting, der indeholder laktose. Det hedder ”Lactrase”. Man kan få mere at vide om det ved at ringe til 3332 4466. Apoteket har det muligvis. Gilleleje Apotek har det i hvert fald (tlf. 4830 1555) og kan sende det.

Irritabel tyktarm af mad

Løg, kartofler og citrusfrugter kan være en årsag. Endelig kan æg og fisk, forskellige grønsager og frugter være synderne. Desuden tilsætningsstoffer af forskellig art, bl.a.

farvestoffer og konserveringsmidler, samt acetylsalicylsyre.

Pas især på “kunstigt sukker”, f.eks. sorbitol og fruktose (frugtsukker). Ca. 10 pct. af mennesker med irritabel tyktarm tåler ikke frugt. Nogle tåler heller ikke aspartam = Nutrasweet (“Light”-produkter). En god idé er at føre en dagbog over, hvornår man har

særlig mange symptomer, og hvad man har spist og drukket i døgnet før. Det skal være meget detaljeret, med angivelse af alle tilsætningsstoffer (E-numre) mm. Efterhånden vil det så blive klart, hvad der særlig kan udløse mavesmerterne mm.

Ikke sjældent er der tale om gluten-allergi, hvor diaré er et hyppigt symptom, der dog ikke altid er tilstede. Gluten-allergi kaldes også for cøliaki, og der findes en Dansk Cøliakiforening, tlf. 7010 1003, hvor man kan få materiale om cøliaki.

Har man mistanke til noget i mad og drikke, kan man udelade det af kosten i 3 uger og se, om man får det bedre. Derefter kan man prøve igen, og hvis der kommer en kraftig

opblussen, er der gode chancer for, at man har fundet årsagen. Det er nødvendigt kun at prøve med een ting ad gangen, og at gentage forsøget. Det kan anbefales at læse bogen ”Er du følsom?” af Eva Lydeking-Olsen. Heri findes der gode anvisninger på, hvordan man kan finde frem til det, man ikke kan tåle.

Parasitter kan gøre din tyktarm irritabel

Har man været ude at rejse, kan man være blevet smittet med parasitter, fx Giardia lamblia, der er meget udbredt. Parasitter kan give de samme symptomer. Ændringer i bakteriefloraen i tarmene kan også forværre en irritabel tyktarm. Derfor er tabletter eller kapsler med normale tarmbakterier gode, fx Idoform eller Paraghurt. Midlet Gastroform kan også forbedre tarmfloraen, og det gælder også for valleprodukter som fx Molkosan eller det tyske Brottrunk eller Kur-Molke. EM – effektive mikroorganismer – i form af Vita Biosa – mælkesyregærede urter, er rigtig godt for tarmbakterie-floraen.

Efter en kraftig mave-tarmbetændelse med virus eller bakterier, eller efter en kraftig giftpåvirkning fra bakterier, kan tarmslimhinden have taget skade. Det samme gælder efter kemoterapi eller radioaktiv bestråling, oftest i forbindelse med behandling af kræftlidelser. Symptomerne er her også smerter og tilbøjelighed til diaré. Medicinen sukralfat kan, især hvis den bruges, inden der er gået for lang tid efter skaden på tarmslimhinden, være en god hjælp til at få genopbygget tarmslimhinden. Sukralfat stimulerer nemlig væksten af slimhinden, idet stoffet binder en faktor til slimhinden, der fremmer væksten af overfladecellerne. Sukralfat kan fås både på recept og i håndkøb på apoteket.

I nogle tilfælde skyldes bøvsen og maveproblemer en dårlig fordøjelse, og i så tilfælde kan det være værd at prøve med en ændring af kosten i retning af Fit-for-Life kosten, også kaldet skillekost. Man kan læse om den i fx Harvey og Marilyn Diamonds bog ”Fit for Life – spis dig i form”, eller i Lene Hanssons bog ”Mad, motion og mirakler”.

Andre årsager til irritabel tyktarm

Årsagen til irritabel tyktarm (når alle de ovenfor nævnte er udelukket) menes at være et ændret mønster af tarmbevægelserne og/eller af følsomheden i tyktarmen, endetarmen eller tyndtarmen. F.eks. for gas-udspilingen af tarmene. Hvorfor nervesystemet ikke fungerer normalt ved irritabel tyktarm, ved man ikke sikkert, men det kan være en del af en mere udbredt forstyrrelse,da man også ofte hos mennesker med irritabel tyktarm ser dårlig funktion af spiserøret (bl.a. probl. med at syre løber op fra maven til spiserøret) og symptomer fra urinvejene og lungerne.

Psykiske og sociale faktorer spiller en rolle ved irritabel tyktarm, ikke som årsager til lidelsen, men psyko-sociale faktorer har indflydelse på, hvordan den ramte opfatter

sygdommen og reagerer på den. Det er vigtigt, at mennesker med irritabel tyktarm er

klare over, at lidelsen er af godartet natur.

Til en start vil man anbefale at ændre kosten, så man undgår mad, der giver særlig mange symptomer, fx mælkeprodukter og grønsager af kåltype, der giver anledning til meget gas-dannelse i tarmene. Ofte anbefales fibertilskud, fx psyllium (Visiblin m.fl.), der er en ufarlig og afføringsregulerende behandling, der hjælper både mod forstoppelse og diaré.

Med alderen kan der opstå problemer med at fordøje maden ordentligt på grund af overbelastning af bugspytkirtlen med især for sød og alt for fed mad. her kan man med fordel tage en kapsel med vegetabilske fordøjelsesenzymer til hvert måltid. For eksempel Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend, der kan købes fra Panacea Helse, tlf. 4827 7110.

Naturlige midler mod irritabel tyktarm

Krydderier har en positiv indflydelse på gasdannelsen. Fx er kommen, kamille, pebermynte, ingefær, hvidløg, anis og dild gode mod gas. Naturmedicinen Appital indeholder bla. enzian, gurkemeje, kommen og chili og har vist sig at hjælpe op mod tre fjerdedele med irritabel tyktarm.

Mange har haft stor gavn af naturproduktet Revitarm R. fra Nordic Pharmaceuticals.

Det samme gælder for Gastroform R. Det er forskelligt, hvad der virker bedst hos den enkelte.

Hjælper dette ikke, må man prøve sig frem med forskellige former for medicin,da det er meget forskelligt, hvad der hjælper den enkelte. Men først og fremmest må man forsøge at fjerne årsagen og forsøge med naturlige midler, før man begynder med medicin.

Plej tarmfloraen i den rigtige retning

Er diaré det mest fremherskende, kan man give medicin mod diaré, f.eks. loperamid (Imodium,Travello, Propiden). Mørk chokolade kan imidlertid i mange tilfælde virke lige så godt. Den skal være med mindst 70% kakao.

Er forstoppelse, med luftproblemer (gas),smerter og “bøvsen”, kan det anbefales at bruge Trifalla Special. Evt. kan man efter konsultation hos lægen forsøge med lægemidlet metoklopramid (fx Primperan).

Tarmbakteriefloraen har stor betydning for tarmens trivsel og funktion. De naturlige og gode tarmbakterier er af mælkesyrebakterie-type og er med til at sikre fordøjelsen samt at vedligeholde en normal immunfunktion. En anden mulighed er den ovenfor nævnte Vita Biosa, der er effektive og sunde mikroorganismer, der dels holder skadelige bakterier og svampe væk og dels danner masser af antioxidanter, som både mave-tarmsystemet og resten af kroppen har brug for. Vita Biosa modvirker også både forstoppelse og diaré. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. Eller over www.biosa-information.dk

Irritabel tyktarm kan give smerter

Er smerter fremtrædende, anbefales krampeløsnende midler som papaverin, butylscopolamin (Buscopan) eller mebeverin (Duspatalin). Naturmidler som fx kamillethé eller myntethé kan have en udmærket effekt, hvis de drikkes flere gange dagligt.

Hjælper disse ting ikke, foreligger der et kronisk smerte-syndrom, og man kan så forsøge med et middel mod depression, f.eks. amitriptylin i stigende doser (startdosis amitriptylin 10-15 mg aften) eller endnu bedre naturmedicinen prikbladet perikum (hyperikum). Det er usikkert, om det er de antidepressive midlers virkning mod depression, deres virkning direkte på tarm-systemet eller deres direkte virkning på smerteopfattelsen i hjernen, der hjælper ved irritabel tyktarm, men de hjælper i hvert fald nogen.

Et godt produkt mod irritabel tyktarm og andre mave- og tarmlidelser er det ayurvediske naturmiddel ved navn Trifalla. Det kan fås hos Matas eller helsekostforretninger, og ellers fra Maridan, tlf. 6534 1842. En anden mulighed er det tibetanske naturmiddel Padma Digestin.

Massage af tarmvæggen (ved koliksmerter tre fingersbredder oven for navlen, ved forstoppelse tre fingersbredder neden for navlen, og ved diaré tre fingersbredder til hver side af navlen) samt varme omslag kan være til god hjælp, hvis smerterne bliver særlig udtalte.

Irritabel tyktarm kræver støtte

Motion har en god virkning på tarmfunktionen og giver både psykisk og legemlig styrke. Psykoterapi, medicinsk hypnose og bio-feedback behandling har vist sig at være effektive hos nogen. Det samme gælder akupunktur og zoneterapi samt kinesiologisk behandling. Det er vigtigt at lære psykisk og fysisk afspænding, F.eks. hos en afspændingspædagog.

Under alle omstændigheder har det vist sig, at et godt og langvarigt læge-patientforhold, hvor lægen giver en indfølende psyko-social støtte, er af stor betydning for et godt liv med irritabel tyktarm.

“Spis et par håndfulde hvedeklid hver dag (med rigeligt vand) plus en appelsin og et æble. Det hjælper til at bekæmpe irritabel tyktarm, forstoppelse og udposninger på tyktarmen”. Citatet er fra Dr. Martin A. Eastwood, Edinburgh.

Ændrer symptomerne sig væsentligt, f.eks. ved at blive anderledes eller værre, er det vigtigt at snakke med sin læge om det, og evt. få en ny tarmundersøgelse.

En god bog er ”Problemer med maven” af Mia Damhus. Forlaget Hovedland.

Læs også ”Maven din bedste ven. Sundhed fra mund til bund”, af Carsten Vagn-Hansen.

Gads forlag.

20-12-2008

Forrige artikelDiskusprolaps og dårlig ryg

Næste artikelÆgget tilhører kategorien af superfood