Nyheder

Isolation kan forkorte livet

4. april 2013

Det har længe været opfattelsen, at ensomhed kan forkorte ældre mennesker liv. Men ny forskning peger på, at det snarere er alenelivet end følelsen af ensomhed, der dræber.

Ensomhed og social isolation opfattes tit som to sider af samme sag. Men et engelsk studie konkluderer, at isolationen er livsforkortende uanset om den isolerede føler sig ensom eller ej.

Tidligere studier har ellers vist, at ensomhed var livsforkortende, men man har været usikker på, om det har været isolationen, der førte til ensomhed, eller om hver enkelt faktor kunne påvirke helbredet uafhængigt af hinanden. Den usikkerhed gør det nye studie op med.

Ensomhed ikke forbundet med højere dødelighed

Man har kigget på data fra 6500 briter i alderen 52 og opefter i perioden 2004-2012. Man sammenholdt borgernes egne oplysninger om sindstilstand, hyppighed af familiebesøg, kontakt med venner og foreningsliv med deres sygdom og dødelighed.

Forskerne fandt ud af, at social isolation var forbundet med højere dødelighed – også når man tog højde for borgernes helbredstilstand og socioøkonomiske faktorer. Følelsen af ensomhed var derimod ikke forbundet med højere dødelighed.

Mangler råd og støtte

– Når du er socialt isoleret, mangler du ikke bare selskab – du mangler også råd og støtte fra andre mennesker, siger psykolog Andrew Steptoe fra University College i London.

Han vil undersøge, om social isolation kan have betydning for resulatet, når mennesker bliver syge og er i behandling. Og han understreger, at den aktuelle undersøgelses resultat ikke skal få os til at ignorere ensomhed.

Bevar den sociale kontakt

– Vi skal gøre alt for at lindre ældre menneskers ensomhed, men på samme tid bør vi være opmærksomme på deres kontakt med omverdenen og sørge for, at de bevarer den sociale kontakt. Det kan være ligeså vigtigt, siger Andrew Steptoe.

Kilde: Nature.com

Forrige artikelProteiner hjælper hele dagen

Næste artikelBekæmp betændelse med naturen