Nyheder

Jalousi kan advare om Alzheimers

14. oktober 2014

Et svensk studie har fundet en klar overrepræsentation af demens og Alzheimers blandt kvinder, der havde nemt ved at blive jaloux og få store humørsvingninger.

Omkring halvdelen af alle tilfælde af alderdomsdemens resulterer i Alzheimers. Sygdommen forårsager intellektuel og psykisk opløsning i løbet af en periode på syv til ti år, og for pårørende medfører det ofte en stor sorg og frustration over en tragisk afslutning på livet.

Fulgte 800 kvinder i 38 år

Man har tidligere forsket i sammenhængen mellem uddannelse og demens, og forskere har også kigget på bl.a. hjertesundhed, hovedskader og genetik i forbindelse med demens. Men det er nyt, at den mentale adfærd har kunnet kortlægges hos mennesker, der senere udviklede demens.

De svenske forskere fulgte 800 kvinder fra de var fyldt 46 år og 38 år frem. De skulle gennemgå personlighedstests, hvor man afdækkede, om de havde neurotiske træk og om de var udadvendte eller indadvendte.

Neurotiske træk

De neurotiske træk er kendetegnet ved en særlig tendens til at udtrykke tegn på skyldfølelse, misundelse, jalousi, angst og depression.

Kvinderne blev også adspurgt om længerevarende stresspåvirkning på arbejdet eller i familielivet. Stress blev forbundet med søvnforstyrrelser, irritabilitet, nervøsitet og angst.

Personligheden kan øge risiko for demens

Efter de 38 år var gået, havde 160 af de 800 forsøgspersoner udviklet demens. Det viste sig, at kvinder med mange neurotiske træk havde mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle demens i forhold til de testpersoner, der havde færrest neurotiske træk.

– Personligheden kan påvirke den enkeltes risiko for demens gennem effekten, den har på adfærd, livsstil eller reaktioner på stress, siger Lena Johannsson, der er forsker ved universitetet i Göteborg.

Der var ingen forskel på indadvendtes og udadvendtes risiko for at få demens. Men indadvendte, der havde let ved at blive ophidsede, havde en noget større risiko for at udvikle Alzheimers.

Kilde: vg.no

Forrige artikelAktiv aldring er andet end motion

Næste artikelKlar til vinterens angreb?