Nyheder

Jasmin bedre end sovemedicin

6. september 2010

Duften af blomstrende jasmin virker beroligende, og nu har forskere fundet ud af, at det er ligeså effektivt et sovemiddel som almindelige lægemidler.

Søvn er livsvigtig! Det kan ikke understreges nok, og senere års forskning har da også vist, at søvnen regulerer vores vægt, minimerer risikoen for alvorlige sygdomme og fremmer vores psykiske velbefindende og formåen.

Men hvad, hvis man bare ikke kan sove? Problemer med søvnløshed er ikke blevet mindre af vores stillesiddende livsstil med stress og mange ydre påvirkninger døgnet rundt.

Nu har tyske forskere peget på jasmin som en mulig hjælp – vel at mærke en hjælp, der ikke medfører bivirkninger eller sundhedsrisiko.

Jasmin – et stærkt sovemiddel

På Heinrich Heine Universitet og Ruhr Universitet har forskere nemlig kunnet konstatere, at duften af blomstrende jasmin lindrer angst, beroliger og gør dig træt.

Resultaterne, som er publiceret i ”Journal of Biological Chemistry”, blev frembragt ved hjælp af mus, som blev udsat for masser af jasminduft i deres bokse. Når koncentrationen blev tilpas høj, blev musene helt rolige og satte sig stille i et hjerne.

Forskerne målte musenes nerveceller, der styrer døgnrytmen i hjernen. Her havde jasminduften samme effekt, som ved almindelige angstdæmpende og beroligende lægemidler.

Forskerne konkluderede, at jasminduften er mindst lige så stærk som almindelige barbiturater, benzodiazepiner og propofol.

Sovemidler, der forstyrrer søvnen

Barbiturater er beroligende og angstreducerende, og et almindeligt søvnmiddel, før benzodiazepiner – som valium og rohypnol – kom til i 1960’erne. Propofol bruges som indsovningsmiddel før narkose.

Selvom søvnen er nok så vigtig for helbredet, er sovepiller ikke en optimal løsning. Ofte fører sovepiller ikke til en normal søvn, og så er de vanedannende. Mange oplever at skulle tage større og større doser, hvilket kan være endnu mere uheldigt dagen derpå – især hvis du skal køre bil.

Jasmin er et gammelt middel

Jasminolie har længe været kendt som et beroligende middel, f.eks. bruges det i forskellige former for aromaterapi. Jasmin betyder i øvrigt ’en gave fra Gud’, formentlig pga. den intense duft.

Andre gode soveråd: – Stå op og gå i seng på nogenlunde samme tid hver dag. – Få motion hver dag, men ikke senere end to timer før sengetid. – Sørg for et mørkt og roligt soveværelse. – Spis en lille, sund aftensnack – Undgå kaffe, te, cola i fire timer før du skal sove. – Brug ikke alkohol som sovemiddel. – Vent med at gå i seng til du er træt. – Slap af op til sengetid og undgå tv og computere i soveværelset.

Kilde: Dinside.no

(Oprettet den 6. september 2010)

Forrige artikelPsoriasis kan sættes i gang af øl

Næste artikelTanker, der forandrer

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.